NajRecept.sk Dezerty Rolády Sladké rolády Ako správne pripraviť dokonalé cesto na roládu?
Ako správne pripraviť dokonalé cesto na roládu?
Recept Ako správne pripraviť dokonalé cesto na roládu?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Karambola Karambola    ·   22.1.2021

Ako správne pripraviť dokonalé cesto na roládu?

S týmto tipom budete mať krásne nadýchané cesto. Takáto dokonalá roláda sa mi podarila po prvý krát. Zvyčajne sa mi stalo, že po zrolovaní to vôbec nedržalo tvar. Plnila som nutelou, ktorú som rozriedila v troche mlieka, ale kľudne môžete použiť svoj obľúbený krém, prípadne naplniť aj ovocím. Autor: Karambola

25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
5 ks
žĺtok
1 g
soľ
50 g
kryštálový cukor
5 ks
bielok
70 g
kryštálový cukor
90 g
hladká múka
2 g
prášok do pečiva
50 g
mlieko
50 g
olej
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Žĺtky so soľou a kr. cukrom (50g) vyšľaháme do tuhej peny. Odložíme bokom a vyšľaháme bielky spolu s cukrom (70 g) do tuhej peny v druhej miske. Cukor pridávame na tri krát. Vždy postupne.
  2. Keď máme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov, primiešame k nemu vyšľahanú žĺtkovú hmotu. Opatrne iba metličkou premiešame.
  3. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a znova iba zľahka premiešame.
  4. V miske zmiešame olej a mlieko. Pridáme trochu cesta a miešame dovtedy, kým nedostaneme jednotnú hmotu, ktorú následne vylejeme k zvyšnému cestu a premiešame.
  5. Pripravené cesto navrstvíme na plech s papierom na pečenie a pekne urovnáme. Zopár krát pobúchame o pracovnú dosku, aby sme nemali v ceste bubliny a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry.
  6. Pečieme pri teplote 170 stupňov pol hodinu. Potom cesto vyberieme, otočíme hore nohami a opatrne stiahneme papier na pečenie. Odrežeme kraje, aby sme mali peknú roládu.
  7. Rolovať budeme od kratšej strany. Jednu kratšiu stranu ostrým nožom šikmo odrežeme, aby sa nám roláda po zrolovaní pekne uzavrela. Opačnú stranu ostrým nožom iba nadkrojíme tak, aby sme mali tri zárezy - pásiky vedľa seba (neprekrojíme úplne, urobíme iba zárezy).
  8. Potrieme plnkou podľa vlastnej chute (ja som potierala nutellou, ktorú som rozriedila v troche mlieka) a zrolujeme.
  9. Zabalíme do papiera na pečenie a odložíme na minimálne hodinu do chladničky. Krájame ostrým nožom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár