Ako správne pripraviť dokonalé cesto na roládu?

Recept Ako správne pripraviť dokonalé cesto na roládu?
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

S týmto tipom budete mať krásne nadýchané cesto. Takáto dokonalá roláda sa mi podarila po prvý krát. Zvyčajne sa mi stalo, že po zrolovaní to vôbec nedržalo tvar. Plnila som nutelou, ktorú som rozriedila v troche mlieka, ale kľudne môžete použiť svoj obľúbený krém, prípadne naplniť aj ovocím. Autor: Karambola

FOTKA OD VÁS
Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

5 ksžĺtok
1 gsoľ
50 gkryštálový cukor
5 ksbielok
70 gkryštálový cukor
90 ghladká múka
2 gprášok do pečiva
50 gmlieko
50 golej

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Žĺtky so soľou a kr. cukrom (50g) vyšľaháme do tuhej peny. Odložíme bokom a vyšľaháme bielky spolu s cukrom (70 g) do tuhej peny v druhej miske. Cukor pridávame na tri krát. Vždy postupne.
  2. Keď máme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov, primiešame k nemu vyšľahanú žĺtkovú hmotu. Opatrne iba metličkou premiešame.
  3. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a znova iba zľahka premiešame.
  4. V miske zmiešame olej a mlieko. Pridáme trochu cesta a miešame dovtedy, kým nedostaneme jednotnú hmotu, ktorú následne vylejeme k zvyšnému cestu a premiešame.
  5. Pripravené cesto navrstvíme na plech s papierom na pečenie a pekne urovnáme. Zopár krát pobúchame o pracovnú dosku, aby sme nemali v ceste bubliny a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry.
  6. Pečieme pri teplote 170 stupňov pol hodinu. Potom cesto vyberieme, otočíme hore nohami a opatrne stiahneme papier na pečenie. Odrežeme kraje, aby sme mali peknú roládu.
  7. Rolovať budeme od kratšej strany. Jednu kratšiu stranu ostrým nožom šikmo odrežeme, aby sa nám roláda po zrolovaní pekne uzavrela. Opačnú stranu ostrým nožom iba nadkrojíme tak, aby sme mali tri zárezy - pásiky vedľa seba (neprekrojíme úplne, urobíme iba zárezy).
  8. Potrieme plnkou podľa vlastnej chute (ja som potierala nutellou, ktorú som rozriedila v troche mlieka) a zrolujeme.
  9. Zabalíme do papiera na pečenie a odložíme na minimálne hodinu do chladničky. Krájame ostrým nožom.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť