NajRecept.sk Zavaraniny Džemy a marmelády Ako na domáci slaninový džem. Hriešne dobrá pochúťka, od ktorej budete závislí.
Ako na domáci slaninový džem. Hriešne dobrá pochúťka, od ktorej budete závislí.
Recept Ako na domáci slaninový džem. Hriešne dobrá pochúťka, od ktorej budete závislí.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   14.4.2023

Ako na domáci slaninový džem. Hriešne dobrá pochúťka, od ktorej budete závislí.

Chutná slanina v sladkastom džeme? Áno, je to možné a stojí to za to! Naučte sa pripraviť neodolateľný slaninový džem, ktorý vaše pokrmy posunie na úplne novú úroveň. Tento recept spája sladkosť a slanosť do dokonalej rovnováhy, ktorá očarí vaše chuťové bunky.

25 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
anglickej slaniny alebo údeného boku
100 ml
javorového sirupu
80 ml
jablčného octu
50 ml
balsamica
50 ml
bourbonu (voliteľné)
3 ks
väčšia cibuľa
4 ks
strúčiky cesnaku
4 lyžice
trstinového cukru
2 lyžičky
mletej údené papriky
pár vetvičiek
čerstvého tymiánu (voliteľné)
podľa chuti
čierne mleté korenie
podľa chuti
soľ
Postup receptu
Vytlačiť

Slaninový džem

Keď sa povie džem, väčšine z nás sa vybaví ovocná sladká pochúťka. Avšak vyskúšať môžete aj niečo úplne iné – namiesto ovocia zvoľte slaninu. Príprava je jednoduchá, avšak trvá pomerne dlho. Len tak sa totiž môžu všetky výborné chute prepojiť a vytvoriť tak lahodný pokrm.

Slaninový džem má široké využitie. Skvele sa hodí na rôzne jednohubky a pečivo, napríklad aj v kombinácii so syrom. Okrem toho si však džem môžete pridať aj k cestovinám či nokom a pripraviť si tak rýchly obed alebo večeru. V neposlednom rade sa táto slaninová pochúťka hodí aj do burgerov.

  1. Slaninu alebo údený bok nakrájajte na tenké plátky. Tie potom rozkrájajte ešte na drobné kocky. Pripravte si hlbšiu panvicu, nechajte ju rozohriať na strednú teplotu a opražte slaninu. Nechajte ju vypiecť dozlatista.
  2. Potom slaninu z panvice vyberte. Nechajte odkvapkať tuk, zhruba 3-4 lyžice vypečeného tuku budete potrebovať. V pánvici na výpeku opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Nechajte ju zosklovatieť.
  3. Potom pridajte aj najemno nasekaný cesnak a chvíľku opekajte.
  4. Následne zasypte údenou paprikou a pridajte sirup a trstinový cukor. Nie je nutné dávať rovno 4 lyžice, radšej pridávajte postupne a neskôr môžete prisladiť.
  5. Do panvice prilejte oba octy, prípadne aj bourbon a vetvičky tymiánu. Vráťte do zmesi slaninu, dobre premiešajte a nechajte chvíľku prebublať.
  6. Následne pridajte 150 ml vody, znížte teplotu a nechajte zhruba 1,5 hodiny redukovať. Podľa potreby podlievajte ďalšou vodou.
  7. V tejto chvíli môžete ľubovoľne dochutiť – pokiaľ bola slanina málo slaná, pridajte soľ. Počas redukovania sa cibuľa stratí, cukor skaramelizuje a džem tak získa typicky lepkavú konzistenciu a hnedú farbu.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár