NajRecept.sk Grilovanie a BBQ Grilované syry Vyprážaný syr vám už nikdy nevytečie. Ako pripraviť dokonalý vyprážaný syr + recepty
Vyprážaný syr vám už nikdy nevytečie. Ako pripraviť dokonalý vyprážaný syr + recepty
Vyprážaný syr vám už nikdy nevytečie. Ako pripraviť dokonalý vyprážaný syr + recepty
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   16.2.2023

Vyprážaný syr vám už nikdy nevytečie. Ako pripraviť dokonalý vyprážaný syr + recepty

Vyprážaný syr patrí medzi obľúbené pokrmy, a to nielen u nás. Večnou otázkou však zostáva, ako ho perfektne pripraviť, aby bol chrumkavý a nevytiekol. Ponúka sa pár základných tipov, ktoré vám prípravu uľahčia a zaistia skvelý výsledok.

Výber vhodného syra

Pokiaľ si chcete urobiť vyprážaný syr, všetko začína už výberom syra. Čím tučnejší syr, tým lepšie. Nielenže má lepšiu chuť, ale tiež sa ľahšie smaží a dosiahne krásnu krémovú konzistenciu. Skvelou voľbou je teda gouda, ementál alebo napríklad cheddar. Avšak skvelý smažiak si zvládnete pripraviť aj z eidamu, je však dobré vyberať taký, ktorý má 45% tuku.

Zaujímavou voľbou sú aj plesňové syry, najmä hermelín. V kombinácii s brusnicami ide o jedinečný zážitok, ktorý vaše chuťové poháriky určite poteší.

Vyprážaný syr vám už nikdy nevytečie. Ako pripraviť dokonalý vyprážaný syr + recepty, krok 1

Týmto spôsobom si môžete pripraviť aj obľúbený oštiepok, hoci tento syr je s obľubou pripravovaný skôr na grile. Pomerne netradičnou voľbou sú potom vyprážané olomoucké syrečky – stačí ich obaliť v trojjobale a usmažiť ako klasický syr.

Chvíľka v mrazničke

Nech už si vyberiete akýkoľvek syr, pred prípravou umiestnite plátky do mrazničky. Stačí iba zhruba 10 minút. So syrom sa vám potom bude lepšie pracovať, a hlavne sa neroztečie na panvici. Vďaka nízkej teplote sa pri vyprážaní vytvorí zlatistá krusta, v ktorej sa syr roztopí bez toho, aby stihol vytiecť.

Ako obaliť syr?

Jedným z najdôležitejších bodov je obaľovanie syra. Je žiaduca precíznosť, pretože práve obal môže zaistiť to, aby syr nevytiekol. Potrebovať budete trochu hladkej múky, vajíčko a strúhanku. Postup je jednoduchý – syr obalíte múkou, vajíčkom a na záver strúhankou.

Kúzlo však spočíva v tom, že syr obalíte dvakrát. Celý proces teda zopakujete ešte raz. Je tak zaistená poriadna krusta, ktorá nielenže krásne chrumká, ale tiež sa postará o to, aby syr nevytiekol.

Správna teplota oleja

Na vyprážanie môžete zvoliť repkový olej. Slnečnicový olej nie je príliš vhodný, pretože horšie znáša vysoké teploty. Skvelou voľbou je aj prepustené maslo, ktoré sa postará o lahodnú chuť, ale je o niečo drahšie.

Na vyprážanie zvoľte vhodnú panvicu – vrstva oleja by mala byť dostatočne vysoká, aby bol syr ľahko ponorený. Nemá teda zmysel voliť príliš vysokú panvicu. Avšak kľúčová je teplota oleja. Tá by mala byť okolo 175 °C.

Pokiaľ nemáte teplomer, nechajte panvicu s olejom dostatočne dlho nahriať. Nemalo by sa z nej dymiť, avšak pri vložení syra do panvice sa musí ozvať praskanie a objaviť sa množstvo bubliniek, ktoré signalizujú dostatočnú teplotu oleja na vyprážanie.

Ďalšie možnosti prípravy

Bežný vyprážaný syr je síce klasika, avšak ponúkajú sa zaujímavé alternatívy, ktoré stoja za ochutnanie. Jednou z možností je pridať počas obaľovania čerstvé nasekané bylinky. A ak patríte medzi skutočných milovníkov syra, môžete pridať aj nastrúhaný parmezán.

Vyprážaný syr je často kombinovaný so šunkou. Stačí medzi dva tenké plátky syra vložiť šunku, obaliť a vypražiť, ako ste zvyknutí.

Na vyprážanom syre nesmie chýbať krásne zlatistá vypražená kôrka. Namiesto bežnej strúhanky môžete vyskúšať pánko strúhanku – dosiahnete tak ešte lepší výsledok.

Príprava vyprážaného syra môže byť jednoduchá, keď viete, ako na to. Vďaka pár tipom zvládnete pripraviť perfektné jedlo, u ktorého sa navyše ponúkajú rôzne alternatívy, ak chcete vyskúšať niečo nové.

1. Vyprážaný camembert v cestíčku

Niekedy sa jednoducho žiada obed bez mäsa. Ak sa povie obed bez mäsa, určite každého z nás napadne vyprážaný karfiol alebo jedlá nasladko – či už napr. dukátové buchtičky alebo knedličky. U nás doma jedlo bez mäsa vyzerá asi takto. Pokiaľ nemám camembert, tak obaľujem obyčajný syr ak tomu zemiaková kaša alebo hranolky.

Recept nájdete TU

Recept Vyprážaný camembert v cestíčku

2. Klasický vyprážaný syr so zemiakmi

K tomuto jedlu snáď netreba ani recept. Ale tak predsa, sú tu nejaké začiatočníčky a keď si ja spomeniem na moje začiatky, tak som nevedela ani čo je to trojobal. Nevedela som, či prvý mám syr namočiť do vajíčka, či do múky a tak som si to ešte za svojej mladosti zapísala do môjho zošita. Z tej jednej vety mi je do dnešného dňa smiešno. Ale tak každý sa učí, každý chce byť dokonalý a toto jedlo je jedlo nášho detstva, opekačiek, výletov,...., tak prečo si ho nepripraviť aj dnes.

Recept nájdete TU

Recept Klasický vyprážaný syr so zemiakmi

3. Výborný syr v trojobale pečený v rúre - chutí ako vyprážaný!

Už dlhšiu dobu som mala chuť na vyprážaný syr. Nechcela som však klasický vyprážaný, tak som prvýkrát skúsila pečený v rúre a musím povedať, že chuťovo je totožný s tým vyprážaným. Obalila som ho klasicky v trojobale, naložila na papierom vyložený plech na pečenie a ešte vrch som poliala trochou oleja, aby bol pekne chrumkavý. K tomu som podávala už len zeleninu, ale kto chce, môže urobiť dvojkombináciu s hranolčekmi. Autor: Lacusin

Recept nájdete TU

Recept Výborný syr v trojobale pečený v rúre - chutí ako vyprážaný!

4. Vyprážané olomoucké syrečky so zemiakmi

Kto neochutnal, nevie, aká je to dobrota :)

Recept nájdete TU

Recept Vyprážané olomoucké syrečky so zemiakmi

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár