NajRecept.sk Polievky Kulajda Tradičná česká kulajda: Poznáte trik, ako pridávať huby?
Tradičná česká kulajda: Poznáte trik, ako pridávať huby?
Recept Tradičná česká kulajda: Poznáte trik, ako pridávať huby?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   15.2.2023

Tradičná česká kulajda: Poznáte trik, ako pridávať huby?

Svoj vlastný recept na tradičnú juhočeskú kulajdu má snáď každá česká rodina. Čo kulajda, to iná chuť. Preto neexistuje univerzálny recept na jej prípravu. Kulajda sa dá uvariť na tisíc spôsobov, ale jedno majú všetky recepty spoločné - kyslú chuť. Poďme si spoločne predstaviť rôzne jej varianty a odporúčania, ako pripraviť tú najchutnejšiu kulajdu.

Vajcia do kulajdy rozhodne patria

Neoddeliteľnou súčasťou kulajdy sú aj vajcia. V polievke sa môžu objaviť hneď v niekoľkých prevedeniach.

  • Vajcia natvrdo je možné uvariť zvlášť a pridať do polievky tesne pred podávaním alebo ich rovno naservírovať do taniera a zaliať polievkou.
  • Stratené vajcia sa tiež pripravujú v zvláštnom hrnci. Na ich prípravu potrebujete dostatočne veľký hrniec, v ktorom vytvoríte vodný vír a vajcia do jeho stredu vhodíte. Aby pošírované vajcia vyzeralo naozaj ako od šéfkuchára, pridajte do vody pár kvapiek octu a strážte, aby sa voda nevarila. Bublinky by zbytočne narušili bielok. Vo vode by malo vajce krúžiť dve až tri minúty a ihneď po vylovení premiestnené do nádoby so studenou vodou.
  • Surové vajcia je možné pridať aj priamo do polievky a rozmiešať ich.

Niektorí radi pridávajú čerstvé vajcia priamo do taniera a následne ho zalejú horúcou polievkou a počkajú, až samo dôjde.

Kôpor

Svoju charakteristickú chuť a vôňu získava poctivá česká kulajda vďaka kôpru. Jeho pridanie do polievky ale musíte vhodne načasovať. Keď sa totiž pridá do vriacej sa polievky, získa nevzhľadný šedý nádych a príde o svoju typickú chuť. Nasekaný čerstvý kôpor teda do kulajdy pridávajte vždy až potom, čo polievka prejde varom.

Huby

Aj vďaka hubám je kulajda príjemne kyslastá. Aby ste dosiahli najlepšiu možnú chuť i vzhľad polievky, použite sušené huby. Majú silnejšiu arómu a aj pri servírovaní budú vyzerať lepšie. Avšak existuje aj trik, ktorý dodá polievke ešte viac kyslej chuti. Spočíva v tom, že do polievky pridáte huby máčané v octe. Okrem hríbikov v kulajde skvele chutia aj kuriatka jedlé – a za vyskúšanie rozhodne stojí aj obľúbená hliva.

Čím nahradiť kôpor v kulajde

Nemáte radi aromatickú vôňu a výraznú chuť kôpru? Krémovú a hutnú kulajdu si môžete pripraviť aj bez neho. Pred servírovaním môžete do polievky pridať veľkú hrsť ligurčeka alebo petržlenu.

Hustá a krémová alebo tekutá?

Kulajda sa dá pripraviť hustá a krémová, teda v nej takmer stojí lyžica alebo naopak tekutejšia. Obe verzie sú lahodné a záleží na vás, na akú máte práve chuť. Do krémovej kulajdy patrí smotana, ale samozrejme ju môžete vynechať a použiť iba vývar.

O zahustenie polievky sa samozrejme postará aj múka, ktorú do odľahčeného variantu tiež nemusíte pridávať.

Kulajda je tradičnou českou polievkou, ktorá príde vhod aj ako hlavný chod. Univerzálny recept na jej prípravu síce neexistuje, ale každá jej verzia je lahodná. Ktorú máte najradšej vy?

1. Kulajda - jedna z našich obľúbených

Najlepšia polievka, ktorou nikoho určite neurazíte. So zemiakmi, hubami, s kôprom a s veľmi dobrou, intenzívne smotanovou chuťou. Ak robievam túto polievku, druhé jedlo nám netreba. To radšej navarte z dvojnásobnej dávky. Máme to veľmi radi. Iba s chrumkavým čerstvým chlebom. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept nájdete TU

Recept Kulajda - jedna z našich obľúbených

2. Hrnčeková kulajda

Hrnčekové recepty sú populárne hlavne pri sladkých dezertoch, hrnček múky, hrnček cukru, hrnček tohto a hrnček tohto. Nemusíte mať žiadnu váhu a koláčik sa vám podarí. V jednom časopise som našla recept aj na hrnčekovú polievku, Kulajdu, tak som musela vyskúšať. Je fantastická. Hlavne, ja by som mohla jesť celý deň kôpor, je to fantastická bylinka, ktorú buď máte radi, alebo ju neznášate :)

Recept nájdete TU

Recept Hrnčeková kulajda

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár