Medvedí cesnak patrí medzi trvanlivé rastliny. Rastie v období jari, má štíhle zelené stonky a veľké listy, ktoré chutia po cesnaku. Bylina má široké využitie, hodí sa na prípravu rôznych pokrmov. Medvedí cesnak sa dá navyše ľahko uskladniť, môžete ho tak mať vždy po ruke.
Medvedí cesnak býva v kuchyniach veľmi obľúbený. Možno ho totiž využiť na mnoho rôznych spôsobov. Skvele sa hodí ako prísada do polievok, omáčok alebo šalátov. Okrem toho si z neho môžete pripraviť pesto, sviežu nátierku, maslo aj ďalšie jedlá.
Ak máte čerstvý medvedí cesnak, je možné ho uskladniť v chladničke. Listy však postupne zvädnú. Aby zostali dlhšie čerstvé, je vhodné preprať ich v studenej vode a potom zabaliť do vlhkého obrúska a dať do chladničky.
Prípadne je možné listy natrhať aj so stonkami, tie potom doma umiestnite do pohára s vodou a dáte do chladničky. Tým efektívne zachováte čerstvosť cesnaku.
Ďalšími možnosťami je potom sušenie a zamrazenie. Pre správne usušenie je vhodné využiť sušičku potravín, s ktorou spoľahlivo dosiahnete optimálny výsledok. Zamrazenie listov je o niečo jednoduchšie, stačí ich len vo vrecúšku vložiť do mrazničky. Takto cesnak vydrží oveľa dlhšie.
Navyše nemusíte skladovať iba samotné listy. Pokiaľ si pripravíte pesto, budete mať cesnak vždy po ruke. Možno ho tak využiť do rôznych receptov, pričom si nemusíte robiť starosti s čerstvosťou listov. Pesto má pomerne dlhú trvanlivosť, môžete si tak predĺžiť sezónu medvedieho cesnaku.
Pesto je pomerne univerzálne. Najčastejšie sa pridáva k cestovinám, avšak využitie nájde aj inde. Pridať ho môžete napríklad do rizota, šalátu, polievky, či nátierky. Alebo si ho vychutnať na krajci čerstvého chleba. Recept nájdete tu.
Medvedí cesnak obsahuje vitamín C, železo, horčík a množstvo ďalších látok významných pre naše telo. Okrem toho je skvelým zdrojom antioxidantov a flavonoidov – tie môžu pomôcť znížiť zápaly, posilniť imunitu a chrániť organizmus pred voľnými radikálmi.
Táto bylina je skvelou súčasťou rôznych polievok. Môže poslúžiť ako zelená ozdoba v tanieri, ktorá doladí chuť. Avšak okrem toho si z cesnaku môžete pripraviť aj krémovú polievku, napríklad v kombinácii so zemiakmi.
Medvedí cesnak sa skvele hodí aj do šalátov, kombinovať ho pritom môžete s rôznymi surovinami. Skvelým tipom je vajičkový šalát, v kombinácii s jogurtom či kyslou smotanou ide o ľahké a zdravé jedlo, ktoré si zamilujete.
Vzhľadom na svoju výraznú chuť sa bylina hodí aj do rôznych nátierok. Chutí skvele s tvarohom, vajíčkami, či syrom. Ponúkajú sa rôzne varianty, vždy ide o skvelú nátierku.
Bylinkové maslo s medvedím cesnakom je jednoducho perfektný. Hodí sa k čerstvému pečivu, na prípravu pečených či varených zemiakov a oceníte ho aj pri grilovaní mäsa.
Medvedí cesnak je skvelou rastlinou, ktorú je možné využiť na mnoho spôsobov. Čerstvé listy sú bohaté na prospešné látky. Avšak skvelé pokrmy si pripravíte aj z mrazeného alebo sušeného cesnaku. Vyskúšajte túto bylinu a objavte jej chutné a zdravé využitie v kuchyni.
Populárne recepty s medvedím cesnakom:
1. Domáce antibiotikum z medvedieho cesnaku
Cestou do prírody určite premýšľate, čo pekné alebo zdravé si môžete odtiaľ priniesť. Teraz je čas na medvedí cesnak, z ktorého viete pripraviť mnoho dobrôt. Jednou z nich je aj tento domáci liek, ktorý zatočí s vírusmi a bacilmi. Autor: Triniti
2. Jarná alebo aj veľkonočná plnka s medvedím cesnakom
Ja som v dostatočnom predstihu pripravila i túto veľkonočnú plnku, ktorú som doplnila aj o medvedí cesnak. Autor: Triniti
3. Tvarohová nátierka s medvedím cesnakom a bylinkovou soľou
Ešte stále nie je neskoro :) Vynikajúca nátierka z tvarohu, bylinkovej soli a nazbieraného medvedieho cesnaku. Mala som čas, tak som sa bola s naším psom prejsť po lese a našla som skvelé miesto, kde medvedí cesnak prekvital v plnej kráse. Samozrejme, som nechala aj pre naše medvede, ktoré tento medvedí cesnak konzumujú hneď po prebudení zo zimného spánku.
4. Medvedí cesnak - na uskladnenie
Medvedí cesnak používam do nátierok, na ozdobu zemiakov, ale tiež len na namazaný chlieb. Je výborný a zdravý. Autor: Lenulka
5. Holandský rezeň s medvedím cesnakom
Holandský rezeň s medvedím cesnakom a k tomu zemiaky. Autor: Lenulka
6. Pesto z medvedieho cesnaku
Zdravé a chutné pesto. Podávame s cestovinami alebo do nátierky. Hotové pesto vydrží až do budúcej sezóny.
7. Ľahký šalát z medvedieho cesnaku s vajíčkom
Šalát plný vitamínov, ktorý vám zaženie hlad a je pripravený veľmi rýchlo.
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste
Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu