NajRecept.sk Magazín Mäso pred varením nikdy neumývajte. Prečo tým riskujete svoje zdravie?
Mäso pred varením nikdy neumývajte. Prečo tým riskujete svoje zdravie?
Recept Mäso pred varením nikdy neumývajte. Prečo tým riskujete svoje zdravie?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   23.1.2023

Mäso pred varením nikdy neumývajte. Prečo tým riskujete svoje zdravie?

Sme zvyknutí na to, že čokoľvek, čo umyjeme vodou alebo očistíme, zbavíme baktérií alebo nežiaducich mikroorganizmov. Drvivá väčšina ľudí je tak zvyknutá pred každou prípravou umývať aj mäso. Možno ste už počuli, že by sa to robiť nemalo, ale neviete stále prečo? My vám ale vysvetlíme, prečo robíte obrovskú chybu. Vlastne si tak ešte viac škodíte.

Mäso nie je ovocie

Keď sa chystáme konzumovať ovocie či zeleninu, je nutné riadne umyť každý kúsok vodou, najmä pokiaľ ide o plody s jedlou šupkou. Aj zelenina a ovocie s označením bio sa musí umývať, nikdy nevieme, kto s nimi manipuloval v obchode alebo počas prevozu. A ešte viac obozretní by sme mali byť, pokiaľ konzumujeme exotické plody. Riadnym umývaním zbavujeme potraviny nečistôt, baktérií a mikroorganizmov, ktoré nie sú voľným okom vidieť.

A presne z týchto dôvodov ľudia veľmi často pred prípravou obmývajú aj čerstvé mäso. Lenže mäso nie je zelenina a ani ovocie. Na mäse sa prirodzene vyskytujú nebezpečné mikroorganizmy aj baktérie, ktoré môžu kontaminovať v podstate všetko, čo sa v kuchyni nachádza. Tieto organizmy a baktérie sú potom nebezpečné hlavne pre deti alebo staršie osoby, môžu spôsobovať hnačky, nevoľnosti alebo zvracanie.

Zvlášť opatrne by sme si mali počínať, pokiaľ sa nám pod ruky dostane mäso hydinové. Avšak jeho omývaním si ešte viac škodíme.

Prečo mäso nikdy neumývať

Až si nabudúce budete chcieť na obed pripraviť kúsok mäsa, omývanie pod tečúcou vodou si rýchlo rozmyslite. Je jedno, či sa jedná o mäso kuracie, morčacie, bravčové, kačacie, hovädzie, jahňacie alebo rybie. Žiadne mäso v surovom stave pod tečúcu vodu jednoducho nepatrí. Všetky na povrchu prítomné baktérie a mikroorganizmy sa totiž počas tepelnej úpravy spoľahlivo zničia.

Stačí, keď mäso upravujete na 71 stupňov a môžete ho bezpečne konzumovať, jeho umytím v surovom stave totiž baktérie ani mikroorganizmy nezničíte, ale naopak ich budete ešte rozširovať!

Pod vodou sa baktérie ešte viac množia

Akonáhle totiž mäso umyjete, napomôžete ešte rýchlejšiemu šíreniu všetkých mikroorganizmov, tie sa potom ešte jednoduchšie môžu dostať na čokoľvek, čo sa v kuchyni nachádza. Pri neopatrnom počínaní ich môžete rozniesť na kuchynský riad, nože, doštičku alebo madlá od kuchynských dvierok.

Mäso teda umyjete, ale budete mať čo dočinenia ešte s početnejšou armádou nebezpečných mikroorganizmov. Tie síce zase zabijete počas tepelnej úpravy, ak mäso ale ešte vopred nakladáte, môže sa stať nebezpečným. Najhoršie, čo potom môžete urobiť, je mäso umyť a následne schovať do chladničky alebo dokonca ho pripraviť na zmrazenie zasurova.

Nerobte zbytočné chyby a zapamätajte si, že surové mäso a voda k sebe skrátka nejdú.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár