NajRecept.sk Magazín Lacné stravovanie: Tipy, ako variť úsporne. Ako a kde nakupovať?
Lacné stravovanie: Tipy, ako variť úsporne. Ako a kde nakupovať?
Recept Lacné stravovanie: Tipy, ako variť úsporne. Ako a kde nakupovať?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   7.2.2023

Lacné stravovanie: Tipy, ako variť úsporne. Ako a kde nakupovať?

Jesť zdravo a vyvážene, ale pritom neutratiť príliš veľa peňazí, môže byť celkom oriešok. Pokiaľ sa stretávate s týmto problémom, ponúka sa niekoľko praktických tipov, ktoré vám pomôžu s prípravou skvelých low cost obedov.

Výhodné nákupy

Lacné varenie začína v podstate už v obchode. Hľadajte lacné a kvalitné suroviny. Oplatí sa variť najmä zo sezónnych potravín, ktoré sú za výhodnejšiu cenu. Snažte sa teda nahradiť exotické suroviny zo zahraničia lokálnymi potravinami. Nielenže sú lacnejšie, ale taktiež ponúkajú lepšiu chuť a čerstvosť.

Ďalšou možnosťou je nákup produktov, ktoré sú tesne pred dátumom spotreby. Môžete tak zohnať lacné suroviny, ktoré sú pritom kvalitným základom na prípravu rôznych pokrmov.

Jednoduché jedlá

Skvelý obed si zvládnete pripraviť aj len z niekoľkých surovín. Nemusíte pritom robiť kompromisy s kvalitou a nutričnými hodnotami. Pokiaľ sa dokážete obísť s menej ingredienciami, môžete výrazne znížiť náklady. Navyše ušetríte čas pri nakupovaní aj samotnej príprave jedla.

Výber zdroja bielkovín

Pokiaľ sa stravujete štandardne, zdrojom bielkovín je najčastejšie mäso. To je však pomerne nákladnou položkou, bielkoviny na svoj tanier pritom môžete dostať aj z iných zdrojov. Ide najmä o strukoviny – šošovicu, fazuľu, sóju a podobne. Dostupné sú aj strukovinové cestoviny. Skvelou voľbou sú aj obilniny, napríklad quinoa alebo pohánka. Ide o nutrične bohaté potraviny, z ktorých si možno pripraviť množstvo rôznych obedov. Výborný low cost obed je napríklad klasická šošovica nakyslo.

Pokiaľ sa rozhodnete variť z mäsa, je dôležité ho správne vybrať. Napríklad u hydinového mäsa je veľký rozdiel, či kúpite porciované prsia, alebo celé kura. Porciovanie je síce časovo náročnejšie, avšak z celého kurčaťa môžete pripraviť hneď niekoľko rôznych jedál, skelet sa hodí na prípravu polievky. Vyjde vás to pritom iba na zlomok ceny.

Plánujte si obedy

Jedným z efektívnych spôsobov, ako ušetriť za varenie, je starostlivé plánovanie jedálnička. Pokiaľ si rozvrhnete obedy na celý týždeň, oveľa lepšie naplánujete nákupy. Nakúpite tak naozaj len potrebné veci. Navyše si z jednej suroviny môžete v priebehu týždňa pripraviť rôzne jedlá a neutrácať tak za ďalšie potraviny.

Nachystajte viac porcií

Variť každý deň iný obed sa môže značne predražiť. Preto sa oplatí pripraviť si jedlo aj na druhý deň, či pokojne viac dní dopredu. Záleží na vašich preferenciách. Ak vám nevyhovuje jesť viac dní po sebe to isté jedlo, môžete si zvyšné porcie zamraziť a využiť ich inokedy. Aj to je spôsob, ako ušetriť. Navyše nebudete mať starosti s každodenným varením. Viete, ako správe zamraziť mäso?

Príprava low cost obedu je hlavne o plánovaní a kreativite. Začať môžete zmenou svojho nákupného správania, voľte jednoduché recepty a neváhajte využívať sezónne potraviny. Zdravé a chutné jedlo si môžete pripraviť aj bez toho, aby ste minuli príliš veľa peňazí.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár