NajRecept.sk Magazín Krájanie cibule bez jedinej slzy: Zabudnite na potápačské okuliare! Ako vyzrieť na tento problém?
Krájanie cibule bez jedinej slzy: Zabudnite na potápačské okuliare! Ako vyzrieť na tento problém?
Recept Krájanie cibule bez jedinej slzy: Zabudnite na potápačské okuliare! Ako vyzrieť na tento problém?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   21.1.2023

Krájanie cibule bez jedinej slzy: Zabudnite na potápačské okuliare! Ako vyzrieť na tento problém?

Snáď každý známy recept začína tým, že si máme nakrájať cibuľku. Cibuľa je naozaj základom pre drvivú väčšinu nám známych jedál, hlavne v slovenskej kuchyni sa jednoducho bez cibule nezaobídeme. Ročne spotrebuje každý z nás až desať kilogramov cibule, čo skutočne nie je zanedbateľné množstvo. Zvlášť, pokiaľ máme toto množstvo nakrájať. Akonáhle sa totiž pustíme do krájania tejto obľúbenej suroviny, spustia sa slzy. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, čo to spôsobuje? A poznáte triky, vďaka ktorým už plakať pri krájaní cibule nikdy nebudete?

Cibuľa obsahuje sírne zložky

Každá rastlina si berie z pôdy živiny, môže ísť o vodík, kyslík, vápnik alebo aj o sírne zložky. No, a práve tie si berie do seba aj cibuľa. Cibuľu pred napadnutím najrôznejšími škodcami chráni chemická látka menom propanthial s – oxid. Čím je cibuľa čerstvejšia, tým viac sa v nej nachádza sírnych zložiek. Akonáhle do cibule potom zájdete nožom, tieto plynné prchavé látky sa začnú uvoľňovať. Oči to pocítia najviac, ich reakciou je slzenie a pocit pálenia.

Sírne látky sa totiž za pomoci vzduchu pomerne rýchlo dostanú až k očiam, keď sa stretnú s vodou, premenia sa na kyselinu sírovú a sírovodík. Pre oči ide o veľmi dráždivé a pálivé látky, ktoré sa snažia vypudiť preč. Logicky tak oko začne slziť. Ak je cibuľa veľmi čerstvá, veľmi dráždi – a vy môžete prepuknúť v plač a vyroníte potoky sĺz. Je to nepríjemné aj nepraktické. Našťastie tomu ale môžete zabrániť. Ako? Na potápačské okuliare zabudnite, existujú aj lepšie triky!

Krájanie cibule pri zapálenej sviečke

Že si sviečky zapaľujete až pri večeri, keď si chcete urobiť krajšiu a intímnejšiu atmosféru? Tentokrát si skúste sviečku zapáliť už pri krájaní cibule. Nie kvôli atmosfére, ale preto, že sviečka zapríčiní prúdenie vzduchu. Teplý vzduch potom bude prúdiť hore, chladnejší zase dole. No a v tom chladnejšom vzduchu sa budú nachádzať ony štipľavé výpary. Očiam sa tak bezpečne vyhnú.

Sviečku umiestňujte v dostatočnej, avšak bezpečnej vzdialenosti od dosky, na ktorej budete cibuľu krájať.

Dajte si chleba

Táto metóda je založená na oklamaní mysle. Pokiaľ totiž budete počas krájania cibule žuť kúsok chleba, budete sa sústrediť na to, čo máte v ústach a prestanete myslieť na štipľavú cibuľu, ktorú práve krájate. Minimálne by ste mali slzieť o poznanie menej. Zaujímavé, že? Vyskúšajte túto nezvyčajnú metódu.

Krájanie cibule naozaj ostrým nožom

Keďže sa počas krájania cibule narúšajú cibuľové bunky, uvoľňujú sa sírne zložky, ktoré nás pália a nútia slziť. Pokiaľ ale budete krájať cibuľu naozaj ostrým nožom, narušíte cibuľové bunky oveľa menej, než keď sa do krájania pustíte nožom tupým. Krájanie cibule bude rýchlejšie a podstatne príjemnejšie.

Cibuľa pod vodou

Cibuľu pred jej krájaním môžete tiež skúsiť namočiť do vody. Štipľavé látky obsiahnuté v cibuli s vodou reagujú, keď teda cibuľu najskôr namočíte, už sa ich toľko nebude môcť dostať k očiam. Je možné tiež cibuľu spariť alebo ju naopak dať pred krájaním na chvíľu do mrazničky, a tým ju prudko schladiť.

Vyskúšať môžete postupne všetky triky, schválne, ktorý sa osvedčí najviac?

Najlepšie recepty s cibuľou nájdete nižšie

1. Cibuľový koláč z lístkového cesta

Jednoduchá slaná rýchlovka, ktorú pripravíte za pár minút. Autor: Lacusin

Recept nájdete TU

Recept Cibuľový koláč z lístkového cesta

2. Cibuľové bombičky s mletým mäsom a slaninou

Perfektný recept na grilovaciu sezónu. Cibuľové bombičky plnené mletým mäsom a obalené v slanine. Mňam!

Recept nájdete TU

Recept Cibuľové bombičky s mletým mäsom a slaninou

3. Cibuľové kolieska v pivnom cestíčku

Pokiaľ máte radi pivo, vyskúšajte pripraviť pivné cestíčko, v ktorom obalíte cibuľu.

Recept nájdete TU

Recept Cibuľové kolieska v pivnom cestíčku

4. Slaninovo-cibuľové koláčiky

Koláčiky je vhodné ponúknuť napr. návšteve, prípadne ich môžeme urobiť aj ako prílohu ku kyslej polievke.

Recept nájdete TU

Recept Slaninovo-cibuľové koláčiky

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár