NajRecept.sk Tipy a triky Ako si pripraviť skvelý domáci vanilkový cukor?
Ako si pripraviť skvelý domáci vanilkový cukor?
Recept Ako si pripraviť skvelý domáci vanilkový cukor?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   13.2.2023

Ako si pripraviť skvelý domáci vanilkový cukor?

Vanilkový cukor je obľúbenou prísadou v mnohých dezertoch. V obchodoch je spravidla dostupný takzvaný vanilínový cukor, ktorý má však s pravou vanilkou pramálo spoločného. Lepším riešením je preto pripraviť si voňavý vanilkový cukor doma. Proces je jednoduchý a ponúkajú sa rôzne možnosti.

Intenzívna vanilková chuť

Na výrobu domáceho vanilkového cukru budete potrebovať jeden čerstvý vanilkový struk a kryštálový cukor. Množstvo cukru záleží na vašich preferenciách, k jednému struku môžete pridať 100 až 500 gramov cukru. Podľa zvoleného množstva sa líši intenzita vanilkovej chuti a vône. Je potrebné vyskúšať, aký variant vám bude vyhovovať.

Jednoduchý spôsob, ako dostať z vanilkového struku čo najviac, je rozomlieť ho spoločne s cukrom. Potrebovať budete výkonný mixér, aby dokázal z krupicového cukru vytvoriť jemnú múčku. Pokiaľ nemáte mixér s veľkým množstvom otáčok, pravdepodobne bude nutné cukor premiešať, aby sa neusadzoval na dne.

Alternatívou môže byť aj elektrický mlynček na kávu, príprava však bude náročnejšia. Je potrebné postupovať po častiach. Teda nasypať trochu cukru, pridať kúsok struku a rozomlieť. Tento postup je treba niekoľkokrát opakovať, pretože mlynček na kávu nemá takú veľkú kapacitu.

Ako pripraviť vanilkový cukor

  1. Vanilkový struk pokrájajte na menšie časti, zhruba 6 kúskov – pri väčšom množstve cukru pokojne aj viac.
  2. Potom ich vložte do mixéra spoločne s cukrom. Je dôležité mixovať dostatočne dlho, aby sa rozomlel struk, ale aj cukor. Vzniknú by mal ľahko béžový práškový cukor s krásnou vôňou vanilky.
  3. Pre perfektný výsledok je vhodné cukor ešte preosiať cez jemné sito. Potom už len stačí presypať do uzatvárateľného pohára.

Domáci vanilkový cukor môžete použiť pokojne hneď. Avšak pokiaľ ho necháte pár týždňov odstáť, získate ešte intenzívnejšiu chuť a vôňu.

Prípadne môžete vynechať mixovanie. Struk rozkrojte napoly, vyškrabnite semienka a zvyšok pokrájajte na menšie časti. Všetko dobre premiešajte s cukrom, umiestnite do nádoby a nechajte niekoľko dní až týždňov aromatizovať. Pred použitím cukru je dobré ho preosiať a kúsky vanilky vrátiť späť do pohára.

Očarujúca aróma

Vanilkový cukor si môžete pripraviť aj z celého struku. Stačí ho umiestniť do pohára, zasypať cukrom, dobre uzavrieť a nechať aromatizovať. Tento proces trvá o niečo dlhšie, zhruba 2 až 3 týždne, než sa vanilková aróma uvoľní.

Na urýchlenie procesu môžete vanilkový struk rozkrojiť napoly. Vložiť ho možno do pohára vrátane semienok pre intenzívnejšiu arómu. Prípadne však semienka môžete využiť samostatne, napríklad do koláča a do cukru vložiť iba prázdny struk. Aj tak je možné dosiahnuť sladkasté vône po vanilke.

Príprava poctivého vanilkového cukru nie je náročná. Vyrobiť si pritom môžete väčšie množstvo, aby ste ho vždy mali po ruke. Zaobídete sa tak bez nevýrazných náhrad z obchodov a každý svoj dezert či koláč môžete obohatiť voňavým cukrom z čerstvej vanilky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár