NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Baránok Dokonalý veľkonočný baránok: Ako ho upiecť, aby nepraskol a recepty bez formy.
Dokonalý veľkonočný baránok: Ako ho upiecť, aby nepraskol a recepty bez formy.
Dokonalý veľkonočný baránok: Ako ho upiecť, aby nepraskol a recepty bez formy.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   28.3.2023

Dokonalý veľkonočný baránok: Ako ho upiecť, aby nepraskol a recepty bez formy.

Veľa z nás si Veľkú noc nedokáže predstaviť bez rodinných tradícií, ktoré nás spájajú a tešia každý rok. Pečenie veľkonočného baránka je jednou z takých tradičných aktivít, ktorú by ste si nemali nechať ujsť. Pokiaľ sa chcete pustiť do pečenia, neváhajte a inšpirujte sa. Nájdete tu praktické tipy, osvedčené recepty a zaujímavé varianty tejto lahodnej pochúťky.

S formou alebo bez?

Na Veľkú noc sa môžete stretnúť so sladkými baránkami rôznych tvarov. Najmä v skorších dobách boli využívané dvojdielne kameninové formy, z ktorých vznikali krásni baránci. V dnešnej dobe už sú však používané skôr teflónové či silikónové formy, s ktorými je pečenie baránka oveľa jednoduchšie.

Okrem toho sa však ponúka aj ďalšie riešenie – upiecť si baránka úplne bez formy. Nemusíte tak riešiť zháňanie vhodnej formy. Ide síce o trochu netradičné riešenie, ale určite si pochutnáte. Vyskúšajte baránka z kysnutého cesta. Stačí vytvoriť z cesta slimáky a tie vyskladať na plech do približného tvaru barančieho tela. Potom už len stačí pridať nohy a hlavu, ktorú môžete ozdobiť napríklad hrozienkami.

Príprava formy na baránka

Formy zo skorších čias sú pre mnoho ľudí v kuchyni strašiakom, avšak umožňujú prípravu nádherného baránka, ktorý má navyše vytvarovaný aj chrbát. Pokiaľ vás teda láka využiť takúto formu, je kľúčové ju dôkladne vymazať. Zamerajte sa najmä na oblasť ňufáka a uší – práve tie sa pri vyklápaní najčastejšie odlamujú. Vhodné je maslo a následné vysypanie hrubou múkou, prípadne strúhankou či krupicou. Vyskúšať môžete aj strúhaný kokos alebo mleté oriešky. Tie navyše dodajú jedinečnú chuť.

Výber cesta

Dá sa povedať, že na prípravu baránka neexistuje jeden vhodný typ cesta. Výber je tak v podstate neobmedzený – záleží na tom, čo máte radi. Obľúbenou voľbou sú rôzne bábovkové cestá, tvarohové, mandľové, piškótové a mnoho ďalších. Vyskúšať môžete rôzne varianty a objaviť tú najlepšiu.

Či už sa rozhodnete pre akékoľvek cesto, je dobré používať polohrubú múku. Tá totiž dokáže lepšie držať tvar po upečení. Nezabúdajte na preosiatie – prevzdušní sa tak a cesto bude nadýchanejšie.

Očarujúce zdobenie

Niekto má baránka rád úplne obyčajného, možno ľahko poprášeného cukrom, či s mašľou okolo krku. Avšak možnosti zdobenia sú v podstate neobmedzené. Záleží iba na vašej kreativite. Obľúbenou voľbou je čokoládová poleva, hnedá alebo biela. Avšak pokiaľ sa chcete poriadne vyhrať, môžete baránka ozdobiť aj krémom alebo snehom z bielkov.

Na zdobenie hlavy sú potom využívané aj rôzne možnosti. Ako oči a nos môžete použiť hrozienka, ale aj kandizované ovocie, lentilky, či ich jednoducho domaľovať polevou – čokoládovou alebo farebnou.

Aby baránok nepraskol

Snaha upiecť dokonalého baránka môže byť často až stresujúca. Vzhľadom na to, že v tejto dobe sú využívané už skôr moderné formy s nepriľnavými povrchmi, problémy s vyklápaním a rozlamovaním cesta nebývajú také časté.

Jednou zo starostí, ktoré však zostávajú, je popraskanie cesta. K tomu najčastejšie dochádza preto, že ste použili príliš veľa kypridla. Na pol kila múky stačí jeden kypriaci prášok, teda 13 gramov. Piškótové cesto sa dokonca zaobíde aj bez kypridla, pretože cesto je nadýchané vďaka vyšľahaným bielkom.

Pečený baránok je sladkým symbolom Veľkej noci, ktorý by nemal chýbať na vašom stole. Ponúka sa množstvo rôznych variantov – stačí si len vybrať a pustiť sa do prípravy. Vďaka praktickým tipom to hravo zvládnete.

Najlepšie recepty na veľkonočného baránka nájdete nižšie

1. Slimákový baránok - veľkonočné pečenie

Tak toto je bomba. Skvelý nápad na baránka bez formy. Pečiete na plechu z kysnutého cesta a vyhráte sa s cestom dokonale. Zapojiť do pečenia môžete aj deti, určite vám pomôžu a hlavne sa zabavíte. Na oči a nos som použila hrozienka a nakoľko nemám rada v cestách hrozienka, tak som ich vynechala. Vy pokojne pridajte. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Slimákový baránok - veľkonočné pečenie

2. Veľkonočný baránok s čokoládou

Nepripraviť baránka na Veľkú noc je, dá sa povedať, hriech. Vynikajúci, jemný, krehký piškótový baránok s kúskami čokolády. Určite vyskúšajte. Pri tomto recepte sa mi ešte nestalo, aby sa po vyklopení prelomil alebo nejaká časť zostala vo forme. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Veľkonočný baránok s čokoládou

3. Tvarohový veľkonočný baránok

Tvarohový baránok, ktorý nesmie chýbať u nás doma na veľkonočnom stole. Stále sa potom doma naťahujeme, kto ho nakrojí, pretože každému sa veľmi nechce ukrojiť baránkovi hlavu alebo zadoček. Je to také celkom vtipné, ale chuťovo je tak fantastický, že som dostala na neho chuť i práve teraz, aj keď je ešte celkom dosť pred Veľkou nocou. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Tvarohový veľkonočný baránok

4. Šľahačkový baránok - podľa maminkinho receptu

Najlepšie recepty sú od našich rodičov, starých rodičov, pretože si ich pamätá každý a chuťovo sú, samozrejme, najlepšie. Už niekoľkokrát som sa pokúsila pripraviť aj ja veľkonočného baránka, ale nikdy mi nevyšiel tak, ako mojej mamičke. Samozrejme, chuťovo bol fajn, ale niečo tomu chýbalo. Asi tá láska, s ktorou to moja mamka robí :) Autor: Helena

Recept nájdete TU

Šľahačkový baránok - podľa maminkinho receptu

5. Piškótový baránok na Veľkú noc za 1 euro

Lacnejšie a rýchlejšie už to nejde :) Veselú Veľkú noc! Aktualizácia: Recept je z roku 2016 kde som uviedla cenu 15 Kč. Vzhľadom na dnešné ceny ju samozrejme navýšim, ale 30 Kč je stále veľmi prijateľná suma na upečenie veľkonočného baranka. Autor: Lacusin

Recept nájdete TU

Recept Piškótový baránok na Veľkú noc za 1 euro

6. Veľkonočné pečivo ovečky bez formy na pečenie

Aj na Veľkú noc sa dajú pripraviť krásne ovečky bez formičky. Jednoduché pohostenie pre hostí z dostupných surovín, ktoré nájdete aj u Vás doma. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Veľkonočné pečivo ovečky bez formy na pečenie

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár