NajRecept.sk Omáčky Dokonalá holandská omáčka: Skvelá omáčka nielen k mäsu, ale aj šalátom a ďalším
Dokonalá holandská omáčka: Skvelá omáčka nielen k mäsu, ale aj šalátom a ďalším
Recept Dokonalá holandská omáčka: Skvelá omáčka nielen k mäsu, ale aj šalátom a ďalším
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   23.4.2023

Dokonalá holandská omáčka: Skvelá omáčka nielen k mäsu, ale aj šalátom a ďalším

Holandská omáčka sa skvele hodí k rybám, špargle, mäsám aj šalátom. Pokiaľ budete recept dodržiavať krok za krokom, vykúzlite perfektnú krémovú, hladkú a chuťovo skvelú omáčku.

15 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Recept na holandskú omáčku

Holandská omáčka sa skladá z pár surovín, ale jej chuť je úplne božská.

  1. Začnite tým, že si do misky pripravíte žĺtky a maslo si nakrájate na niekoľko tenkých plátkov.
  2. Následne si nachystajte vodný kúpeľ a dbajte na to, aby voda pod miskou bola vriaca. V miske miešajte žĺtky do tej doby, než sa napenia a zhustnú.
  3. Potom k nim začnite postupne pridávať maslo a každý plátok starostlivo vmiešajte.
  4. Akonáhle vmiešate posledný plátok masla a omáčka bude mať hladkú konzistenciu, vyberte misku z vodného kúpeľa a omáčku dochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
  5. Okamžite servírujte a nenechajte omáčku vychladnúť. Dobrú chuť!

Tipy a triky pre správnu chuť aj konzistenciu holandskej omáčky

Príprava holandskej omáčky je porovnateľná s prípravou majonézy. Akonáhle sa ju raz naučíte a pochopíte, na čo si pri jej príprave musíte dať pozor, budete mať vyhrané.

- Pri príprave holandskej omáčky môžete využiť jednoduchú matematiku. Viac žĺtkov znamená hustejšiu omáčku. Pokiaľ bude omáčka príliš tekutá, pridajte do nej viac masla. V prípade, že sa vám omáčka bude zdať naopak príliš hustá, pomôže citrónová šťava alebo voda.

- V niektorých receptoch sa stretnete s použitím prepusteného masla. Tým síce vznikne lesklá holandská omáčka, klasickým maslom ale rozhodne nič nepokazíte, pretože chuť oboch omáčok je rovnaká.

- Akonáhle zvládnete prípravu tradičnej holandskej omáčky na jedničku, môžete sa pohrať s jej chuťou. Do holandskej omáčky môžete pred podávaním zamiešať napríklad estragón, nadrobno nakrájanú šalotku alebo šťavu z červených pomarančov. Variáciou holandskej omáčky existuje naozaj nespočetné množstvo.

- Pri príprave holandskej omáčky si môžete uľahčiť prácu pomocou tyčového mixéra a úplne vynechať vodný kúpeľ. Avšak v takom prípade je maslo nutné rozpustiť, aby sa so žĺtkami lepšie spojilo.

Chyby, ktorých sa pri príprave holandskej omáčky vyvarovať

Pri príprave holandskej omáčky sa môže pokaziť veľa vecí. Ako sa chybám vyvarovať?

- Starostlivo si strážte teplotu. Pri príprave omáčky nesmie byť voda pod miskou príliš horúca a variť sa, pretože by došlo k zrazeniu žĺtkov, ale nesmie byť ani príliš studená, pretože by sa omáčka neohriala a nezhustla.

- Maslo do omáčky vmiešavajte postupne a po menších kúskoch. Metóda nakrájania masla na kocky je spoľahlivá a praktická, pretože sa vám maslo a žĺtky lepšie spoja.

- Holandskú omáčku po vymiešaní ihneď podávajte. Napriek tomu, že ju môžete na miernom plameni udržiavať teplú a dokonca by vydržala aj v chladničke, najlepšie chutí čerstvo pripravená.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár