NajRecept.sk Prílohy Ryža Ako uvariť perfektnú ryžu: Aký je správny pomer vody a ryže a čo k vareniu pridať?
Ako uvariť perfektnú ryžu: Aký je správny pomer vody a ryže a čo k vareniu pridať?
Recept Ako uvariť perfektnú ryžu: Aký je správny pomer vody a ryže a čo k vareniu pridať?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
michaela.r    ·   21.6.2024

Ako uvariť perfektnú ryžu: Aký je správny pomer vody a ryže a čo k vareniu pridať?

Ryža je populárny príloha. Jej príprava je rýchla a relatívne jednoduchá. Ponúka sa však niekoľko tipov, vďaka ktorým zvládnete vždy pripraviť perfektnú ryžu, ktorá skvele doplní mäso či zeleninu na tanieri.

Ako variť ryžu?

Základom je váš obľúbený druh ryže, voda, štipka soli a vhodný hrniec. Postup je jednoduchý – prepláchnutú ryžu dáme do hrnca, zalejeme vodou, môžeme zľahka osoliť a potom necháme variť. Avšak k tomuto jednoduchému postupu sa ponúka aj alternatíva, pre skutočne dokonalú ryžu.

  1. Hrniec najskôr zahrejte nasucho.
  2. Potom prilejte trochu oleja.
  3. Akonáhle sa ohreje, vsypte prepláchnutú ryžu a nechajte zrnká chvíľu opekať.

Celý proces trvá zhruba minútu – zrnká začnú poskakovať po dne a krásne sa rozvonia. Tento jednoduchý proces môže aj obyčajnú ryžu posunúť na vyšší level.

Potom už len stačí ryžu zaliať horúcou vodou a nechať variť na miernom plameni.

Správny pomer vody a ryže

Odporúčaný pomer vody a ryže sa môže líšiť. Všeobecne platí, že na jeden hrnček ryže je potrebných 1,5 hrnčeka vody. Avšak vyskúšať môžete aj pomer 1:2. Pokiaľ je pre vás perfektná príprava ryže stále trochu záhadou, môžete vyskúšať ryžovar. Ten sa o to postará za vás, v návode pritom nájdete optimálny pomer ryže a vody. Avšak aj v bežnom hrnci si s trochou praxe môžete pripraviť mäkkú a nadýchanú ryžu.

Príprava receptu Ako uvariť perfektnú ryžu: Aký je správny pomer vody a ryže a čo k vareniu pridať?, krok 1

Aké sú druhy ryže?

Jednotlivé druhy ryže sa líšia svojimi vlastnosťami, čo môže vo výsledku ovplyvniť váš zážitok.

  • Jazmínová ryža – je typická výraznou kvetinovou chuťou a vôňou. Zrnká lepia, preto sú ideálne k omáčkam. Tá je typická pre čínsku kuchyňu.
  • Basmati – má jemnú chuť a je vhodná k jedlám bez omáčky. Zrnká sa nelepia a zostávajú nadýchané.
  • Parboiled – ide o nelúpanú ryžu. Je špeciálne upravená parou, vďaka čomu zrná krásne zmäknú. Pritom sa nelepí ani nerozvarí.
  • Arborio – okrúhla ryža. Zrná sú typicky krátke a oválne, využívané sú predovšetkým na prípravu talianskeho rizota. Vyskúšajte napríklad recept na talianské hubové rizoto s parmezánom. Obsahuje tiež veľké množstvo škrobu, ryža preto veľmi lepí. Využívaná je aj na prípravu sushi.
  • Čierna ryža – je špecifická najmä svojim vzhľadom. Je bohatšia na antioxidanty, ale slúži predovšetkým ako efektná príloha, napríklad k rybám. Skvele však doplní aj iné druhy mäsa.
  • Hnedá ryža – ide o celé zrná, ktoré sú bohaté na vlákninu, minerály a vitamíny. Jej príprava trvá dlhšie a zrná zostávajú tvrdšie.

Príprava receptu Ako uvariť perfektnú ryžu: Aký je správny pomer vody a ryže a čo k vareniu pridať?, krok 2

Alternatívna príprava ryže

Pri príprave ryže do hrnca pridávame mnohokrát iba soľ. Pokiaľ vás však tento variant už nudí, alebo chcete jednoducho vyskúšať niečo nové, ponúka sa množstvo prísad, ktoré je možné do hrnca pridať pre lepšiu a zaujímavejšiu chuť.

Jednou z možností je kurkuma. Dodá špecifickú chuť a farbu. Pridať môžete tiež:

  • muškátový oriešok,
  • klinček,
  • kardamom,
  • koriander,
  • zázvor.

O niečo jednoduchším riešením je pridať karí – to kombinuje kurkumu a ďalšie korenie.

Ryža sa skvele dopĺňa aj s bylinkami. Vhodná je čerstvá pažítka, ligurček, petržlen, majorán, ale aj ďalšie. Vybrané bylinky podľa chuti nasekajte a zmiešajte s lyžicou masla. Túto zmes potom zhruba v polovici doby varu pridajte k ryži a zľahka premiešajte.

Obľúbeným variantom je aj ryža na masle a cibuľke. Začnite osmahnutím cibule a potom pridajte zrnká ryže. Akonáhle sú opečené, stačí pridať vodu a nechať zrnká uvariť. Získate tak zaujímavú alternatívu.

Lepkavá ryža

Niektoré druhy ryže jednoducho lepia, nech už ich uvaríte akokoľvek. Je teda dôležité vybrať správny druh, pokiaľ lepivú ryžu nemáte radi. Vďaka opraženiu zrniek pred varením je možné dosiahnuť perfektnú konzistenciu, základom by ale vždy mala byť nelepivá ryža, teda basmati či parboiled.

Dôležité tiež je, aby ste ryžu nerozvarili. Akonáhle hladina vody v hrnci klesne na úroveň ryže, je čas vypnúť platničku. Kastról s pokrievkou potom zabaľte do utierky. Naše babičky ryžu nechávali dôjsť v perinách, avšak alternatívou je vložiť hrniec (bez utierky) do rúry na zhruba 80 °C. Zrnká tak krásne dôjdu.

Pokiaľ máte radi sladkú ryžu, určite vyskúšajte recept na mliečnú ryžu s čučoriedkami.

Ryža vo varných vreckách

Pokiaľ si s varením ryže nechcete robiť zbytočné starosti, ponúka sa jednoduché riešenie – ryža vo varných vreckách. Výhodou je, že sa nemusíte zdržiavať vážením porcie. Jedno vrecko totiž zhruba zodpovedá jednej porcii. Avšak pokiaľ si potrpíte na perfektne pripravenú ryžu, s tou vreckovou to pôjde len ťažko. Môže však ísť o vhodné riešenie, pokiaľ potrebujete pripraviť rýchly obed a zbytočne sa nezdržiavať.

Perfektná príprava ryže začína už v obchode – výberom vhodného druhu. Správnym uvarením môžete zo zrniek dostať tie najlepšie vlastnosti a premeniť aj zdanlivo obyčajnú prílohu na skvelý chuťový zážitok.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár