NajRecept.sk Mäso Udeniny Ako správne zamraziť mäso: Ako dlho vám vydrží mäso od mäsiara a balené mäso z obchodu?
Ako správne zamraziť mäso: Ako dlho vám vydrží mäso od mäsiara a balené mäso z obchodu?
Recept Ako správne zamraziť mäso: Ako dlho vám vydrží mäso od mäsiara a balené mäso z obchodu?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   25.1.2023

Ako správne zamraziť mäso: Ako dlho vám vydrží mäso od mäsiara a balené mäso z obchodu?

Robiť si zásoby jedla do mrazničky, to je úplne bežné. Skvelé je, že môžeme zamraziť v podstate čokoľvek, kedykoľvek potom budeme potrebovať danú surovinu môžeme z mrazničky vytiahnuť – a bude ako čerstvá. Rovnako je to s mäsom. Ak si kúpite čerstvého mäsa viac, môžete ho zamraziť.

Správne zamrazené mäso bude ako čerstvé aj po troch až šiestich mesiacoch. Pokiaľ radi nakupujete v akciách, iste už teraz mäso mrazíte. Robíte to ale naozaj správne?

Dbajte na čerstvosť mäsa

Keď sa rozhodnete čerstvé mäso zamraziť, vopred skontrolujte, či je naozaj čerstvé a kvalitné. Pozor na to, nikdy nedávajte do mrazničky mäso, ktoré je už po dátume spotreby, aj keď sa zdá byť v poriadku.

  1. Čerstvé mäso, čo si kúpite v mäsiarstve vydrží v chladničke aj päť dní.
  2. V prípade, že doma máte balené mäso zo supermarketu, kde je uvedený dátum spotreby, budete sa tým musieť riadiť.

Čo s rozmrazeným hovädzím mäsom? Pripravte si vynikajúcu hovädzie plátky na horčici

Aj keď trvanlivosť mrazením predĺžite, mäso by sa malo do mrazničky dávať vždy ešte pred koncom tohto dátumu. Na kvalitu, farbu alebo štruktúru mäsa po zmrazení má vplyv aj to, ako sa rozhodnete mäso pripraviť na zamrazenie. Pokiaľ budete mäso mraziť nesprávne, síce bude na jedenie, ale príde o svoje pôvodné vlastnosti. Takže ak ste zvyknutí mäso len zabaliť do mikrotenového vrecka a vložiť do mrazničky, je na čase to zmeniť. Aký je správny postup?

Príprava receptu Ako správne zamraziť mäso: Ako dlho vám vydrží mäso od mäsiara a balené mäso z obchodu?, krok 1

Ako mraziť mäso? Postup

Mäso môžete mraziť v kuse, môžete si ho ale aj nakrájať na plátky či rezančeky, samozrejme sa dá zamraziť aj mäso mleté. Nikdy ale pred mrazením mäso neumývajte vodou. Je však nutné ho zbaviť vlhkosti, takže ho položte na papierové kuchynské utierky.

Pokiaľ chcete dodržať správny postup do bodky, môžete si v špecializovanej predajni zakúpiť pergamenový papier.

Ten sa využíva aj napríklad na balenie mäsa v obchodoch a mäsiarstvach. V mäsiarstvach sa používa obzvlášť pergamenová náhrada. Ide o baliaci materiál veľmi podobný klasickému pergamenovému papieru, ktorý poznáme ako papier na pečenie. Dobre osušené mäso je potom pripravené na zmrazenie.

  1. Najprv je vhodné mäso vložiť do mrazničky na niekoľko hodín len tak, teda bez vrecka.
  2. Potom ho z mrazničky vyberte von a vložte do vákuového vrecka. Vyberajte vždy vrecká, ktoré sú určené na mrazenie mäsa a potravín. Nezabudnite vrecko riadne uzavrieť.
  3. Ak máte v mrazničke viac balíčkov mäsa, napíšte si fixkou na štítok dátum, kedy bolo mäso zamrazené, prípadne aj o aký druh mäsa ide. Predídete tomu, že mäso v mrazničke zabudnete a nestihnete ho tak včas spracovať.

Pokiaľ by vám došla fantázia, vyskúšajte náš tip na skvelý recept na lahodný kurací šalát!

Dodržujte tiež ešte jednu veľmi dôležitú zásadu. Pokiaľ mäso z mrazničky vyberiete a rozmrazíte ho, nikdy už ho nesmiete zamraziť znova. Rozmrazené mäso je určené na okamžitú spotrebu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár