NajRecept.sk Dezerty Krémy a polevy Ako správne rozpustiť čokoládu vo vodnom kúpeli? Dokonalá čokoládová poleva už nebude problém.
Ako správne rozpustiť čokoládu vo vodnom kúpeli? Dokonalá čokoládová poleva už nebude problém.
Recept Ako správne rozpustiť čokoládu vo vodnom kúpeli? Dokonalá čokoládová poleva už nebude problém.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   12.4.2023

Ako správne rozpustiť čokoládu vo vodnom kúpeli? Dokonalá čokoládová poleva už nebude problém.

Čokoládová poleva býva obľúbenou súčasťou sladkých dezertov a múčnikov. A nemusí ísť len o polevu, čokoláda v tekutom stave býva súčasťou receptov dosť často. Rozpúšťanie čokolády vo vodnom kúpeli je veľmi jednoduché, keď viete presne, ako na to. Naučte sa osvedčený a rýchly spôsob.

Rozpustenú čokoládu môžete využiť na mnoho spôsobov, najčastejšie ju však nájdete v podobe polevy obľúbených múčnikov. Deti tiež milujú čokoládové fondue, kedy sa do rozpustenej čokolády namáčajú najrôznejšie druhy ovocia. Aby ste sa mohli do takej pochúťky pustiť, je potrebné si osvojiť pár zaručených tipov, ako na rozpúšťanie vo vodnom kúpeli.

Základom je kvalitná čokoláda

Pokiaľ sa pripravujete na váš obľúbený recept, potom určite viete, že potrebujete dobrú čokoládu. Môže sa vám hodiť čokoláda na varenie, horká alebo aj biela. Najčastejším variantom je ale mliečna čokoláda, ktorá je najsladšia a najobľúbenejšia. Pozor ale nie jej priľnavosť, často sa pri rozpúšťaní nad ohňom pripaľuje. Ak ale chcete váš recept obohatiť o zaujímavé chute, môžete vyskúšať aj čokolády s netradičnou prímesou.

Na rozpúšťanie čokolády sa často používa nielen tá na varenie, ale aj špeciálne čokoládové vločky. Tie nájdete v cukrárskych potrebách a môžete si ich zakúpiť aj na špecializovanom e-shope. Tieto vločky sa oveľa rýchlejšie a ľahko rozpúšťajú, budú vašim skvelým parťákom pri príprave dezertu.

Ako rozpustiť čokoládu vo vodnom kúpeli?

Postup sa môže zdať jednoduchý, napriek tomu je potrebné dodržiavať zopár základných pravidiel, bez ktorých sa vám dokonale tekutá čokoláda nepodarí.

  1. Na varnej doske zapnite hrniec s vodou.
  2. Do nerezovej misky nalámte kúsky čokolády, misku potom vložte priamo nad hrniec s horúcou vodou.
  3. Zatiaľ čo sa čokoláda pomaly rozohrieva, stále ju miešajte. Mohla by sa totiž rozpúšťať nesúmerne alebo sa na dne pripaľovať.
  4. Oheň stiahnite na mierny alebo stredný, príliš horúca platňa môže spôsobiť skoré pripaľovanie a spálenie čokolády.
  5. Vo chvíli, keď sa vám rozpustí aj posledný kúsok čokolády, je vaša poleva pripravená na ďalší postup receptu.
  6. Odsuňte hrniec z varnej dosky a nerezovú misku presuňte na drevenú dosku alebo utierku.
  7. Dávajte si pozor, nerezová miska môže byť dosť rozpálená, preto pri presúvaní použite utierku alebo kuchynskú chňapku proti popáleniu.

Na čo si dáť pozor?

Zatiaľ čo niektoré recepty vyžadujú riedku polevu a pridáva sa do čokolády ešte smotana alebo dokonca mlieko, iné polevy vyžadujú čisto čokoládovú konzistenciu. V takom prípade dbajte na to, aby sa pri vodnom kúpeli do čokolády nedostala voda z hrnca. Čokoláda je totiž veľmi náchylná na ďalšie riedke ingrediencie a len ťažko z polevy potom urobíte dostatočne hustú hmotu.

Poleva rýchlo tuhne a tak neodkladajte ďalší postup s dezertom. Recepty na rôzne čokoládové polevy nájdete nižšie.

1. 3 tipy na čokoládovú polevu, ktorá sa pri krájaní neláme

Už sa Vám určite stalo, že ste napiekli krásnu tortu alebo úhľadné rezy a pri krájaní sa Vám polámala čokoláda a pokazilo to celý dojem.

Recept nájdete TU

Recept 3 tipy na čokoládovú polevu, ktorá sa pri krájaní neláme

2. Výborný recept na lesklú čokoládovú polevu

Už ste vyskúšali veľa receptov na čokoládovú polevu, ale každá sa lámala alebo keď stuhla nebola krásne lesklá a jednotná? Vyskúšajte jeden z týchto dvoch receptov na luxusnú čokoládovú polevu, ktorá bude krásne lesklá a pri krájaní sa nebude lámať.

Recept nájdete TU

Výborný recept na lesklú čokoládovú polevu

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár