NajRecept.sk Dezerty Krémy a polevy Ako pripraviť perfektný maslový krém bez chybičky
Ako pripraviť perfektný maslový krém bez chybičky
Recept Ako pripraviť perfektný maslový krém bez chybičky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   13.2.2023

Ako pripraviť perfektný maslový krém bez chybičky

Maslový krém je neodmysliteľnou súčasťou mnohých dezertov a pečiva. Jeho príprava nie je nutne zložitá, avšak proces sa skladá z niekoľkých krokov, ktoré treba vykonať správne. Preto sa pozrieme na to, ako sa vyhnúť možným chybám a pripraviť perfektný krém.

Základný recept

Príprava je jednoduchá, vystačíte si s dvoma surovinami: maslom a cukrom. Ideálny je pomer 1:1. Stačí len maslo rozšľahať, primiešať cukor a dobre vyšľahať, aby vznikla jemná zmes. Pre lepšiu chuť aj vôňu môžete pridať vanilkový cukor či extrakt. Pokiaľ sa rozhodnete pridať do krému smotanu či puding, bude stačiť menej masla, aby ste dosiahli optimálnu konzistenciu.

Rozmanité využitie

Maslový krém je pomerne univerzálny. Základom je maslo a cukor, chuť je tak pomerne neutrálna. Nevýhodou však môže byť ťažkosť krému. Preto sa mnohokrát pridávajú aj ďalšie suroviny, napríklad smotana, sneh z bielkov či puding.

Vďaka svojej konzistencii sa maslový krém hodí na plnenie rôznych dezertov, múčnikov a cukroviniek. S obľubou je používaný ako náplň tort, perfektne sa dopĺňa s piškótovým cestom. Použiť ho môžete aj do rolád, ale napríklad aj vianočných cukroviniek.

V neposlednom rade sa hodí aj na zdobenie cupcakes a ďalších zákuskov.

Správna teplota surovín

Ešte, než začnete s prípravou krému, je potrebné pripraviť si tie správne suroviny. Základom je samozrejme maslo. To z chladničky vyberte s predstihom, v izbovej teplote pekne zmäkne a bude sa s ním lepšie pracovať. Izbovú teplotu by mali mať aj ostatné suroviny, ktoré budete pridávať. Či už ide o puding, tvaroh, smotanu alebo niečo iné.

Perfektná konzistencia krému

Je dôležité krém dobre vyšľahať, skvelým pomocníkom je elektrický šľahač či rovno robot. Prvým krokom je vyšľahanie masla s cukrom. Akonáhle sa tieto suroviny spoja, môžete pridávať ďalšie. Vždy však postupujte pomaly – vždy pridajte iba jednu lyžicu (napríklad pudingu) a tú dobre zašľahajte. Tým zaistíte hladkú a jemnú konzistenciu.

Maslo dáva krému pevnú konzistenciu, nemusíte sa preto báť, že by stekal a nedržal. V prípade, že sa vám zdá krém príliš riedky, dajte ho na chvíľu do chladničky.

Ako zachrániť zrazený krém?

V niektorých prípadoch sa aj napriek všetkej snahe môže krém zraziť. Nemusíte však vešať hlavu, pretože aj to sa dá ľahko spraviť.

  1. Záchranou je vodný kúpeľ – misku s krémom vložte do väčšieho hrnca s vriacou vodou.
  2. Dno misky by sa nemalo dotýkať vody, cieľom je iba prehriať krém nad parou.
  3. Akonáhle sa tuk začne rozpúšťať, zložte krém z pary.
  4. Potom prichádza na rad opäť dôkladné šľahanie, aby sa suroviny dobre spojili.

Ponúka sa aj ďalší variant, avšak budete potrebovať maslo a cukor navyše. Stačí tuk s cukrom vyšľahať a zmes potom po troškách zašľahávať do zrazeného krému.

Pestré variácie

Vzhľadom na nevýraznú chuť maslového krému sa ponúka množstvo možností, ako ho môžete vylepšiť. Niektoré z nich už boli spomínané – puding, smotana či tvaroh dodajú jedinečnú chuť. Avšak experimentovať môžete aj s ďalšími surovinami, ako je napríklad čokoláda, oriešky, kokos alebo likér.

Pre efektný výsledok môžete pridať aj pár kvapiek potravinárskeho farbiva, zafarbený krém sa bude vynímať na cupcakes, ale aj v iných cukrovinkách.

Príprava maslového krému nie je žiadny zázrak, môžete sa do neho pokojne pustiť aj doma. Pokiaľ sa budete držať jednoduchých tipov, výsledkom bude lahodný a jemný krém, ktorý sa stane skvelou súčasťou sladkého pečiva.

1. Najjednoduchší a najlepší karamelový krém pripravený za pár minút

Príprava krému je pre každého nočnou morou. Musí byť nadýchaný, hladký, sladký a chutný. Vyskúšajte pripraviť tento univerzálny krém z kondenzovaného mlieka a masla. Používa sa do rôznych zákuskov a ešte nikdy sa nestalo, aby sa niekomu nevydaril.

Recept nájdete TU

Recept Najjednoduchší a najlepší karamelový krém pripravený za pár minút

2. Univerzálny fantastický krém, šľahaný vo vodnom kúpeli

Fantastický krém, ktorý sa hodí na každý zákusok. Dá sa povedať, že je to univerzálny krém, ktorý môžete použiť na plnenie pohárov s piškótami a šľahačkou, naplniť môžete i košíčky, prípadne krém môžete natrieť na základnej piškótový korpus. Autor: Mineralka

Recept nájdete TU

Recept Univerzálny fantastický krém, šľahaný vo vodnom kúpeli

3. Fantastický raffaello krém do rôznych dezertov

Ak už máte dosť ťažkých maslových krémov, pripravte si jemný kokosový krém, ktorý je vhodný ako do koláčov, tak aj do rôznych typov tort. Na prípravu luxusného raffaello krému budete potrebovať len 4 suroviny, a to kokos, kondenzované mlieko, maslo a bielu čokoládu. Tento krém si dokonca môžete natrieť aj na maslový croissant na raňajky alebo večeru. Je fantastický. Ak máte radi veľmi kokosovú chuť, pokojne pridajte aj viac kokosu.

Recept nájdete TU

Recept Fantastický raffaello krém do rôznych dezertov

4. Fantastický krém do torty, ktorý chutí ako zmrzlina

Fantastický krém, ktorým môžete naplniť rôzne zákusky alebo tortu. Po salkovom kréme dostal tento krém druhú priečku.

Recept nájdete TU

Recept Fantastický krém do torty, ktorý chutí ako zmrzlina

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár