NajRecept.sk Mäso Kuracie mäso Ako pripraviť najlepší stroganov, aby chutil ako z reštaurácie + recept
Ako pripraviť najlepší stroganov, aby chutil ako z reštaurácie + recept
Ako pripraviť najlepší stroganov, aby chutil ako z reštaurácie + recept
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   9.2.2023

Ako pripraviť najlepší stroganov, aby chutil ako z reštaurácie + recept

Stroganov je pokrm s bohatou históriou, jeho pôvod siaha do 19. storočia. Na prvý pohľad sa omáčka podobá klasickému gulášu, ale výber surovín je značne odlišný. Ide o relatívne jednoduchý recept, ktorý si môžete pripraviť doma.

Čo je stroganov

Stroganov pochádza z ruskej kuchyne, avšak teraz je obľúbený v mnohých ďalších krajinách. Stretnúť sa môžete aj s označením „minútkový guláš“. Základom je hovädzie mäso, spravidla sviečková, avšak používaný je napríklad aj roštenec. Ponúka sa však aj ďalšia verzia – obľúbený je stroganov s kuracím mäsom.

Pokrm je možné podávať s rôznymi prílohami. Tradičnou voľbou sú zemiaky (väčšinou opekané) alebo hranolky. Avšak omáčka sa dopĺňa aj s ryžou alebo cestovinami. Môžete tak zvoliť svoj obľúbený variant.

Tradičný recept na stroganov

Pôvodná podoba stroganovu je veľmi jednoduchá – hovädzie mäso s vývarom, horčicou a smotanou. Aktuálne je pokrm obohatený o ďalšie suroviny. Počas rokov sa navyše rozšíril do ďalších krajín a vznikli tak rôzne miestne variácie.

V tradičnom recepte nesmie chýbať hovädzia sviečková. Základom omáčky je cibuľa, šampiňóny, nakladané uhorky, kyslá smotana a paradajkový pretlak. Príprava je jednoduchá, suroviny sú behom chvíľky osmažené, potom už stačí len pridať pretlak a smotanu.

Z histórie sa zachoval zaujímavý spôsob podávania - akonáhle je omáčka hotová, zaleje sa koňakom či vodkou a zapáli. V dnešnej dobe už sa s flambovaním však tak často nestretneme.

Ďalšie variácie pokrmu

Hovädzia sviečková je najlepšou voľbou, ale zvoliť môžete aj iné mäso. Ideálne sú minútkové časti hovädzieho mäsa, napríklad nízka roštenka. Vhodné sú aj ďalšie časti, treba však počítať s tým, že príprava pokrmu bude trvať dlhšie. Je dôležité mäso podusiť domäkka.

Trochu netradičnou voľbou je stroganov s mäsovými guľami z hovädzieho mletého mäsa. Ide o zaujímavý variant, pokiaľ radi experimentujete.

Populárny sa stal aj kurací stroganov. Výhodou je rýchla príprava kuracieho mäsa a jeho dostupnosť. Ide o ľahšie prevedenie pokrmu, ktoré stojí za vyskúšanie. Zvoliť si môžete kuracie prsia, ale perfektnú chuť omáčke dodajú stehenné rezne.

Variant receptu na stroganov je celý rad. Kuracie mäso je zaujímavou alternatívou, ktorá jedlo odľahčí. Vyskúšať môžete rôzne variácie, napríklad vynechať sterilizované uhorky alebo naopak pridať horčicu. Ponúkajú sa tak zaujímavé chuťové kombinácie.

1. Recept na dokonalý kurací stroganov ako od šéfkuchára

Pripravte najlepšie kuracie stroganov. Manžel s deťmi túto verziu milujú. Lepšie ako z reštaurácie.

Recept nájdete TU

Recept na dokonalý kurací stroganov ako od šéfkuchára

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár