NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Mazanec Ako pripraviť dokonalý veľkonočný mazanec ako od babičky? Návod krok za krokom
Ako pripraviť dokonalý veľkonočný mazanec ako od babičky? Návod krok za krokom
Recept Ako pripraviť dokonalý veľkonočný mazanec ako od babičky? Návod krok za krokom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   31.3.2023

Ako pripraviť dokonalý veľkonočný mazanec ako od babičky? Návod krok za krokom

Mazanec je populárny sladký bochník, ktorý je spájaný s obdobím Veľkej noci. Typický je lahodným cestom, ktoré je používanie aj na pečenie vianočky. Ponúka sa niekoľko tipov, ako môžete vylepšiť svoj recept, zdokonaliť svoj postup a pripraviť si vždy perfektný mazanec.

Správna príprava cesta

Každá rodina má svoj osvedčený recept na mazanec. Pokiaľ však hľadáte inšpiráciu, či chcete dosiahnuť ešte lepší výsledok, ste na správnom mieste. Jedným z najdôležitejších krokov pre úspech je príprava kysnutého cesta. K tomu môžete využiť klasické droždie, ale aj pšeničný kvások či omládok.

Omládok predstavuje redší kvas pripravený z vody, múky, droždia a sladového výťažku (sladenky). Pokiaľ nechcete rovno kupovať sladenku, môžete ju nahradiť medom. Omládok umožňuje lepšie kysnutie cesta, to je nadýchanejšie a vydrží chutné dlhšie. Zároveň ide o ideálnu voľbu pre tých, ktorým prekáža chuť a aróma droždia.

Optimálna teplota surovín

Pri zarábaní rôznych ciest je vždy dobré držať sa jednej poučky – používať suroviny s izbovou teplotou. Preto je dobré si ingrediencie s predstihom vybrať z chladničky, aby sa zahriali na rovnakú teplotu.

Výnimkou je mlieko, to by malo byť vlažné, aby ste zaistili správne kysnutie. Prípadne ho môžete nahradiť smotanou a vytvoriť tak ešte poctivejšie a chutnejšie cesto.

Pre ešte lepšiu chuť

Samotné cesto na mazanec mnoho ľudí zbožňuje pre jeho chuť. Napriek tomu sú však pridávané aj ďalšie suroviny pre ešte lepšiu chuť. Klasikou sú hrozienka a mandle. Najlepšie sú hrozienka naložené v rume – pripraviť si ich môžete doma, aspoň deň vopred.

Pokiaľ vám práve nechutia hrozienka, môžete ich nahradiť kandizovaným ovocím či prípadne kandizovanou citrusovou kôrou. Dodajú cestu zaujímavú chuť, ktorá si vás získa.

Okrem chuti môžete vylepšiť aj vôňu, ponúka sa rôzne korenie. Skvelou voľbou je škorica, muškátový oriešok, badián či aníz. Prípadne je možné využiť aj vanilkový cukor, vanilkový struk alebo citrónovú kôru.

Príprava pred pečením

Častou obavou pri príprave mazanca je praskanie bochníčku. Tomu sa dá ľahko predísť. Stačí, keď do vykysnutého mazanca urobíte navrchu krížik. Potrebovať k tomu budete ostrý nôž, prípadne je možné využiť aj nožnice. Cez tento rez odchádza z bochníka para, nemusíte sa tak báť popraskania ani straty tvaru. Pred pečením nezabudnite ešte na potretie rozšľahanými vajíčkami, prípadne žĺtkami.

Posledný krok pre perfektný výsledok

Akonáhle mazanec vyberiete z rúry, čaká vás ešte jeden krok. Potrebovať budete rozpustené maslo a trochu rumu. Touto zmesou pomažte povrch bochníka. Získate tak krásny lesk, ale hlavne vôňu a chrumkavosť. Potom už len stačí nechať ho poriadne vychladnúť (ideálne na mriežke) a potom môžete ochutnávať.

Mazanec je tradičným sladkým pečivom, ktoré by na Veľkú noc nemalo chýbať. Jeho príprava nie je zložitá, hodí sa však poznať niekoľko praktických tipov, vďaka ktorým dosiahnete zaručene skvelý výsledok.

Najlepšie recepty na mazanec nájdete nižšie

1. Veľkonočný babičkin mazanec

Na Veľkú noc nesmie mazanec chýbať v žiadnej domácnosti. Autor: Lacusin

Recept nájdete TU

Recept Veľkonočný babičkin mazanec

2. Veľkonočný mazanec

Pripravujete aj vy domáci veľkonočný mazanec? Ak áno, pripravujete ho na sladko alebo na slano? Nezabúdajte, že na našom webe sa dá pridať recpet, tak vyskúšajte pridať ten svoj. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Veľkonočný mazanec

3. Veľkonočný mazanec posypaný mandličkami

Samozrejme, že mazanec nesmie chýbať na veľkonočnom stole. Už roky pečiem jeden a nikdy nemením recept. Samozrejme, ak mením, tak ten druhý je nový a tento je starý, osvedčený. Veď čo, keď nový nebude tak chutný ako tento. Mala by som doma veľký problém :) S maslom odporúčam, ale ak nemáte alebo z nejakého dôvodu maslo nemôžete, tak ho zameňte za Heru alebo iný stužený tuk. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept nájdete TU

Recept Veľkonočný mazanec posypaný mandličkami

4. Vláčny tvarohový mazanec

Veľká Noc sa u nás nesmie zaobísť bez tohto vynikajúceho pečiva. Určite vyskúšajte, tvarohové mazance sú najlepšie. Autor: Lacusin

Recept nájdete TU

Recept Vláčny tvarohový mazanec

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár