NajRecept.sk Sladké jedlá Šišky Ako pripraviť dokonalé šišky? Najlepšie recepty, ktoré trhajú rekordy.
Ako pripraviť dokonalé šišky? Najlepšie recepty, ktoré trhajú rekordy.
Ako pripraviť dokonalé šišky? Najlepšie recepty, ktoré trhajú rekordy.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   2.2.2023

Ako pripraviť dokonalé šišky? Najlepšie recepty, ktoré trhajú rekordy.

Keď sa povie šišky, určite si vybavíte detstvo. Zaspomínajte si na onú bezstarostnú dobu plnú smiechu a radosti a pripravte si tie najlepšie šišky na svete. Ako na to? Nezabudnite dodržiavať základné odporúčania, využite pár tipov a trikov a samozrejme si vyberte recept, ktorý vás najviac zaujme.

Tipy a triky pri príprave šišiek

Ako docieliť to, aby boli šišky vláčne, nadýchané a úplne neodolateľné? Prinášame vám niekoľko tipov a trikov, ktoré určite oceníte.

  1. Aby šišky nádherne voňali, môžete do cesta pridať vanilkový cukor, kvapku rumu, citrónovú alebo pomarančovú kôru či napríklad muškátový oriešok či škoricu.
  2. Keď pripravujete šišky z kysnutého cesta, myslite na to, že všetky suroviny musia mať izbovú teplotu.
  3. Pri vyprážaní do šišiek nepichajte vidličkou.
  4. Správne nakysnuté šišky sa po šťuchnutí vrátia do svojho pôvodného tvaru.
  5. S tvarovaním šišiek si dajte prácu, aby boli krásne zaguľatené a rovnomerné.

Ako pripraviť dokonalé šišky? Najlepšie recepty, ktoré trhajú rekordy., krok 1

Šišky na tisíc spôsobov

Šišky si možno pripraviť na tisíc rôznych spôsobov, ale všetky chutia úplne božsky.

Vyskúšajte napríklad šišky:

  1. plnené marmeládou,
  2. obaľované v cukre a škorici,
  3. zaliate cukrovou polevou,
  4. americké, bavorské a množstvo ďalších.

Ako plniť šišky?

Niektorí odporúčajú plniť šišky pred vyprážaním či pečením, iní až po vychladnutí. Pokiaľ plníte šišky pred tepelnou úpravou, pripravte si nižšie kolieska, ktoré na seba budete skladať a vždy medzi ne vložíte náplň a následne k sebe kolieska starostlivo spojíte.

Studené šišky sa plnia ľahšie, pretože sa dá do nich náplň vstreknúť striekačkou alebo sa ich stred či hrana opatrne nakroja nožom a náplň sa dovnútra pridá s pomocou cukrárskeho vrecúška s čo najužšou špičkou.

Sladké náplne šišiek

Jahodová marmeláda je snáď najtradičnejšou náplňou, ale čo ju takto vymeniť za mliečnu, horkú či bielu čokoládu, Nutelu, žĺtkový krém alebo slaný karamel? Napriek tomu, že sú sladké jahodové šišky obaľované v práškovom cukre tradičné, skúste byť netradiční a naplniť ich zakaždým inou náplňou.

Slané náplne šišiek

Už ste niekedy ochutnali slané šišky? Marmeládu nahraďte nivou a slaninou, tuniakom alebo napríklad tvarohom s pažítkou. Šišky sa dajú po upečení či usmažení tiež pozdĺžne rozkrojiť a namazať obľúbenou nátierkou alebo napríklad nátierkovým maslom a naplniť vyprážanými vajíčkami.

Šišky vyprážané v oleji

Ako sa stať majstrami šišiek vyprážaných v oleji?

  1. Šišky smažte v horúcom oleji a na jeho množstve rozhodne nešetrite. Teplota oleja by sa mala pohybovať v rozmedzí od 165 do 170 °C.
  2. Myslite na to, že sa vám pri vyprážaní šišky nafúknu, preto ich na panvicu dávajte radšej menej.
  3. Počas vyprážania šišky nezabudnite otočiť. Z každej strany by ste mali šišky smažiť približne dve minúty.

Ak máte radi vyprážané šišky v oleji, venujte im pozornosť a po celý čas ich kontrolujte, aby sa vám nespálili.

Šišky pečené v rúre

Podobne ako buchty, aj šišky pečené v rúre sú vynikajúce.

Ako na to?

  1. Rúru riadne vyhrejte podľa odporúčania daného receptu, najčastejšie na 180 alebo 190 °C.
  2. Šišky pečte buď v plechu na muffiny, alebo na plechu, ktorý buď starostlivo vymažete tukom alebo vyložíte papierom na pečenie.
  3. Pečte dozlatista. Spravidla to trvá 15 až 20 minút. Akonáhle na povrchu zozlatnú, máte hotovo.

Kysnuté alebo nekysnuté?

Šišky sa tradične pripravujú z kysnutého cesta, ale keď nie je času nazvyš, môžete využiť netradičné „rychlorecepty“.

Čím je droždie v receptoch najčastejšie nahradzované?

  1. majonézou
  2. jogurtom
  3. tvarohom
  4. smotanou

Šišky sú neoddeliteľnou súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne a v rôznych podobách sa vyskytujú po celom svete. Pripravte si lahodné domáce šišky a pochutnajte si

Recepty na najlepšie šišky pečené v rúre, kysnuté a nekysnuté.

1. Šišky pečené v rúre

O trochu zdravší variant super sladkej dobroty. Domáce šišky pečené v rúre. Mňamka! Viem, že niekto to už šišky nenazýva, sú to skôr pečené buchty, ale ja to volám stále šišky. Niekedy ich smažím a niekedy vložím do rúry a nestarám sa :) Upečiem naraz všetky, nie sú mastné a napríklad mne chutia viac ako tie pravé vyprážané :) Autor: Petra

Recept nájdete TU

Recept Šišky pečené v rúre

2. Šišky bez kysnutia, pripravené z kefíru

Kefír ako základ cesta na prípravu šiškiek. Mňam! Zvykla som pridávať aj obyčajné mlieko namiesto kefíru, ale nie je to ono. Kefír je predsa len kefír a netreba ho zamieňať. Niekedy originálne recepty sú najlepšie. Určite vyskúšajte. Nebojte sa toho vyprážania, niekedy si musíme dopriať aj takéto kalorickejšie jedlá. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Šišky bez kysnutia, pripravené z kefíru

3. Bavorské šišky ako pierko

Boli báječné! Ako pierko. Manžel mi ich skoro nenechal ani odfotiť ;)

Recept nájdete TU

Recept Bavorské šišky ako pierko

4. Šišky bez oleja pečené v rúre

Áno viem, že niektorí mi napíšu, že toto už niesú šišky, ale pečené buchty. Ale je to cesto na šišky, takže pre mňa to ostanú šišky, aj keď sa nevysmážajú. Pečieme ich spolu s plnkou - ja som tentokrát použila klasickú nutelu. Autor: Jaja

Recept nájdete TU

Recept Šišky bez oleja pečené v rúre

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár