NajRecept.sk Sladké jedlá Lievance Ako pripraviť dokonalé nadýchané lievance + recepty
Ako pripraviť dokonalé nadýchané lievance + recepty
Ako pripraviť dokonalé nadýchané lievance + recepty
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   21.2.2023

Ako pripraviť dokonalé nadýchané lievance + recepty

Lievanec svojím vzhľadom pripomína palacinku, ale býva menšia a vyššia. Ako si pripraviť lahodné lievance na nedeľné raňajky, popoludňajšiu desiatu alebo len tak na chuť? Vyskúšajte osvedčené triky pri príprave cesta a vyprážaní a nebojte sa vyskúšať aj netradičné suroviny. Uvidíte, že lievance budú chutiť zakaždým skvele, či už sa ich rozhodnete podávať nasladko alebo naslano.

Medzinárodný deň lievancov a palaciniek

Aké máte plány na 28. februára? Ak patríte k milovníkom lievancov a palaciniek, mali by ste si tento deň zvýrazniť v kalendári, pretože naň pripadá Medzinárodný deň lievancov a palaciniek. Kedy inokedy si teda pripraviť tieto lahodné pokrmy?

Základné chyby pri príprave cesta na lievance a ako sa im vyvarovať

Aby sa vám lievance vždy podarili, dodržujte pri ich výrobe niekoľko zásad.

  • Múku vždy preosejte cez sitko.
  • Pre lepšiu nadýchanosť lievancov a skvelú chuť pridajte do cesta štipku soli.
  • Ak chcete vytvoriť ešte nadýchanejšie lievance, pridajte do cesta vyšľahaný tuhý sneh z vaječných bielkov.
  • Ďalšou ingredienciou, ktorá sa dá do lievancového cesta pridať, je obyčajná perlivá voda. Aj tá totiž dokáže vytvoriť dokonale nadýchané lievančeky.
  • Pri vyprážaní myslite na základné pravidlo prvého lievanca. Nech sa snažíte akokoľvek, prvý lievanec je vždy skúšobný, teda sa málokedy podarí. Neprepadajte teda panike, pokiaľ prvý lievanec dopadne katastrofálne - je to úplne bežné.

Obmeny tradičného receptu na lievance

Pri príprave lievancov môžete zapojiť kreativitu a niektoré suroviny nahradiť inými.

  • Namiesto mlieka sa dá použiť napríklad cmar, ale aj ďalšie kyslé produkty.
  • Do základného cesta je možné pridať napríklad škoricu, kardamóm, citrónovú a pomarančovú kôru alebo perníkové korenie.
  • Ľudia trpiaci celiakiou môžu namiesto múky použiť syr cottage.

Lievance na sladko

Tradične sa lievance podávajú s tvarohom a marmeládou, ale keby ste túžili po zmene, môžete si pochutnať aj na mnohých ďalších receptoch. Čo napríklad vyskúšať kakaové lievance alebo po vzoru američanov si kopec lievancov preliať javorovým sirupom a k tomu si opiecť niekoľko plátkov slaniny? Pôžitok z lievancov podporí aj čerstvé ovocie, napríklad jahody, čučoriedky, kivi, pomaranče či jablká a hrušky ak tomu výdatná porcia smotany, a to všetko posypané orieškami.

Lievance naslano

Avšak aj lievance naslano sa vám môžu trafiť do chuti. Čo tak k nim podávať avokádový dip alebo takzvané guacamole? Lievance sa tiež skvele dopĺňajú s vajcami na všetky spôsoby - miešané a volské oká sú k videniu najčastejšie. Ak vás láka vyskúšať lievance s tradičnými slovenskými surovinami, pridajte k nim bryndzu a navrch pridajte napríklad aj škvarky.

Lievance z netradičných surovín pre športovcov

Máte chuť na lievance, ale strážite si svoju váhu? Pochutnajte si na lievančekoch z mrkvy, ovsených vločiek, banánu, jabĺk, tekvice, červenej repy alebo napríklad jogurtu. Do cesta môžete pridať aj proteínové prášky. Aj keď sa môžu tieto suroviny javiť veľmi netradične, výsledná chuť vás milo prekvapí.

Pochutnajte si na domácich lievančekoch a skúšajte rôzne recepty a obmeny. Lievance chutia skvele na tradičný spôsob s marmeládou a tvarohom, ale zamilujete si aj variant s čerstvým ovocím, volskými okami, javorovým sirupom so slaninou a tiež s bryndzou, škvarkami a guacamole. Dopriať si lahodné lievance môžu tiež ľudia, ktorí chcú znížiť príjem cukru a snažia sa udržať si svoju váhu – fitness recepty, do ktorých sa pridáva ovocie aj zelenina, sú tým pravým. Rozhodne tekvicové, banánové či repové lievance nezatracujte pred tým, než ich sami ochutnáte.

1. Nadýchané jogurtové lievance

Nadýchané jogurtové lievančeky. Zdravé raňajky, ktoré si obľúbite. U nás doma toto jedlo vyhráva. Autor: Lacusin

Recept nájdete TU

Recept Nadýchané jogurtové lievance

2. 7 minútkové krakovské lievance z jabĺčka. Dokonalé mäkkučké lievance bez čakania.

Jablkové lievance, ktoré si zamilujete. Príprava je úplne jednoduchá. Nahádžete všetko do mixéra a rozmixujete. Predtým však opečte jablká na panvici s trochou masla. Nebíčko v papuľke.

Recept nájdete TU

Recept 7 minútkové krakovské lievance z jabĺčka. Dokonalé mäkkučké lievance bez čakania.

3. Pravé nadýchané lievance

Pravé lievance sa majú pripravovať z hrubej múky, droždia a kryštálového cukru. Žiadna rýchlovka, ktorá je pripravená za pár minút. Je veľmi dôležité, aby cesto trochu nakyslo, aby boli po upečení krásne nadýchané a jemné ako pierko. Autor: Blažka

Recept nájdete TU

Recept Pravé nadýchané lievance

4. Lievance bez kysnutia so šľahačkou a čučoriedkami

Keď nie je otecko doma, stalo sa nepísaným pravidlom, že varíme na obed vždy niečo sladké. Dnes som váhala, pretože drobček po chorobe zatiaľ nejavil o jedlo veľký záujem. Ale prešli sme to s Barčou na plnej čiare. My každá po štyroch a Jakub si doprial osem, áno, vidíte dobre, osem lievancov. :D :D :D Autor: Danka

Recept nájdete TU

Recept Lievance bez kysnutia so šľahačkou a čučoriedkami

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár