NajRecept.sk Prílohy Knedle Žemľové knedle Ako na to: dokonalá česká koprovka + najlepšie recepty
Ako na to: dokonalá česká koprovka + najlepšie recepty
Ako na to: dokonalá česká koprovka + najlepšie recepty
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   18.2.2023

Ako na to: dokonalá česká koprovka + najlepšie recepty

Kôprová omáčka je českou špecialitou. Zatiaľ čo niektorí sú na ňu náležite hrdí, iní ju nemôžu ani cítiť. Kôprovka je však skvelým jedlom, ktoré sa hodí nielen na nedeľný obed. Pripravte si perfektnú omáčku, ktorá si vás svojou chuťou získa.

Jedinečná kombinácia surovín

Kôprovka nie je len tak hocijaká omáčka. Kombináciou jednotlivých prvkov vzniká zaujímavá chuť. Zatiaľ čo základ je trochu nevýrazný, hneď niekoľko drobností dodáva omáčke jedinečnú chuť. Jemnosť a krémovosť zaisťuje základ zo smotany a mlieka. Hlavnú úlohu samozrejme zohráva kôpor, ktorý je výrazne aromatický a chuťovo špecifický. Avšak perfektná kôprovka sa nezaobíde ani bez precízneho dochutenia – okrem soli a korenia je kľúčový ocot, ktorý stojí za typickou kyslosťou.

Možné alternatívy

Keď sa povie kôprovka, mnoho z nás si ju predstaví tradične so žemľovou knedľou a plátkom hovädzieho mäsa. Ide o obľúbený spôsob servírovania, avšak omáčka sa skvele dopĺňa aj s ďalšími surovinami.

  • Jednou z častých zmien je náhrada mäsa za vajíčka uvarené natvrdo. Prípadne nemusí ísť o náhradu – k mäsu môžete na tanieri jednoducho pridať vajíčko a užiť si tak oboje.
  • Druhou možnosťou je potom zmeniť prílohu. Hoci knedľa je k omáčke typická, zvoliť môžete namiesto nej zemiaky. Je možné tak celý pokrm aspoň trochu odľahčiť.
  • V niektorých receptoch sa dokonca môžete namiesto klasickej tučnej smotany stretnúť s kyslou smotanou. Kyslá chuť k omáčke prirodzene patrí, ide tak o zaujímavý prvok, ktorý nahradí ocot. Treba však smotanu starostlivo rozmiešať, aby v omáčke nezostali hrudky.

1. Poctivá kôprová omáčka

Pokiaľ patríte medzi milovníkov koprovky, či jej napríklad chcete dať šancu, čaká vás tu recept, podľa ktorého si omáčku môžete pripraviť. Vlastne nejde o nič zložité, potrebovať budete len trochu času a tie správne ingrediencie.

Recept nájdete TU

Recept Poctivá kôprová omáčka

2. Kôprová omáčka s vajíčkom a knedľou

Vynikajúce jedlo, ktoré buď milujete alebo neznášate. K tomu plátok hovädzieho vareného alebo vajíčko uvarené na tvrdo, plátok chrumkavého domáceho chleba alebo parený knedlík :) Máte radi kôprovou omáčku? Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Kôprová omáčka s vajíčkom a knedľou

3. Rýchla kôprová omáčka

Rýchlo, chutne a hlavne sýto. To bolo heslo včerajšieho obeda a tak som sa pustila do prípravy kôprovej omáčky. K tomu uvarené vajíčko natvrdo, vynikajúci domáci knedlík, ktorý som robila síce dávno, ale zvyknem dávať do mrazničky a v prípade ako bol tento ho len vyberiem, ohrejem a naložím na tanier. Autor: Rebeka

Recept nájdete TU

Recept Rýchla kôprová omáčka

4. Kôprovka s vajcami a kysnutou knedľou

Bola som na návšteve pri kamarátke a tá ma pohostila svojim obedom a mne hneď napadlo: mňam urobím si podľa jej receptu cez víkend. Recept bol klasický a ja som zostala verná jej chuti a tak som sa hneď na druhý deň pustila do prípravy. Vznikol z toho chutný obed, z ktorého mi ešte zostalo aj na večeru. Ale iba jedna porcia, bohužiaľ.

Recept nájdete TU

Recept Kôprovka s vajcami a kysnutou knedľou

5. Kôprová omáčka s vajciami

Kôprová omáčka s vajciami od Nadi. Výsledná chuť omáčky by mala byť skôr sladká. Podávame s natvrdo uvareným vajcom a knedľou alebo zemiakmi.

Recept nájdete TU

Recept Kôprová omáčka s vajciami

6. Kôprová omáčka

Výborná klasika v kuchyni. Podávame s domácou knedľou a vajíčkom alebo fašírkou.

Recept nájdete TU

Recept Kôprová omáčka

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár