NajRecept.sk Torty Slané torty Ako na slanú tortu - fotopostup a triky, s ktorými pripraviť slanú tortu nebude žiadny problém.
Ako na slanú tortu - fotopostup a triky, s ktorými pripraviť slanú tortu nebude žiadny problém.
Recept Ako na slanú tortu - fotopostup a triky, s ktorými pripraviť slanú tortu nebude žiadny problém.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   19.4.2023

Ako na slanú tortu - fotopostup a triky, s ktorými pripraviť slanú tortu nebude žiadny problém.

Fotopostup, s ktorým vyrobíte slaný koláč aj vy. Máte už sladkého po krk a túžite si pochutnať na slanej torte? Z čoho sa dá pripraviť chutný krém, aké suroviny môžete do slanej torty použiť, aké chleby sú vhodné na prípravu korpusu a z čoho iného je možné korpus pripraviť? Prinášame vám tipy na tradičné aj netradičné suroviny, ktoré budete na slanú tortu potrebovať. Ďakujeme za foto recept Veronike S.

30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Klasický chlebový korpus

Základom každej torty je korpus. Ten sa pre slané torty klasicky pripravuje z chleba.

Plátky chleba sa poskladajú vedľa seba a vytvoria spodnú vrstvu, na ktorú sa natrie v hustej vrstve nátierka a na ňu sa opäť položí vrstva chleba, a tak stále dookola.

Avšak namiesto obyčajného toastového chleba môžete na vytvorenie základne použiť aj veku, klasický chlieb či siahnuť po chleboch s tekvicovými semienkami, olivami či sušenými paradajkami. Vždy nezabudnite odstrániť kôrky.

Pečený zeleninový alebo strukovinový korpus

Ak chcete nad prípravou slanej torty stráviť viac času, môžete si pripraviť pečený zeleninový či strukovinový korpus. Ako?

  1. Zeleninu, strukoviny alebo pokojne kombináciu oboch si najskôr uvarte do zmäknutia, nechajte vychladnúť a potom pokračujte podobne ako pri príprave zemiakov.
  2. Pridajte vajcia, múku, soľ, korenie a ďalšie korenie podľa vlastnej chuti a dajte zapiecť do rúry.

Tradičné aj netradičné krémy do slaných tort

Avšak korpusom príprava torty rozhodne nekončí. Dôležitý je totiž aj lahodný krém, ktorý je vláčny a chutný. Obľúbeným variantom slaných krémov sú tradičné nátierky:

  • cesnaková, lososová, syrová, šunková, chlebíčková a ďalšie.

Použiť možno ale aj netradičné náplne, napríklad:

  • avokádové guacamole, bryndzu s kôprom a smotanou, paradajkový alebo smotanový základ na pizzu, kaviár.

Zelenina, údeniny a ďalšie ozdoby

Akonáhle budete mať korpus aj krém hotový, nastáva tá najťažšia časť - nazdobenie torty. Na to vám poslúži všetko slané, čo máte radi – syry, šunky, salámy aj zelenina. Ak nechcete vytvoriť tradičnú slanú tortu, využite na ozdobenie aj popcorn, zemiačiky, nachos, krekry, orechy. Využiť sa dá samozrejme aj ovocie.

Taká syrová torta s jahodami, hroznovým vínom a orechmi je skutočnou lahôdkou. Aby vaša torta vyzerala naozaj dokonale, dajte si na jej nazdobení patrične záležať.

Pochutnajte si na slanej torte a pri jej príprave využite svoju kreativitu a nápaditosť na maximum. Využiť sa dá totiž skutočne čokoľvek, čo vám pri príprave príde pod ruku a experimentovanie rozhodne nie je na škodu.

RECEPT

  1. Toastový chlieb poukladáme vedľa seba podľa toho, akú veľkú tortu chcete. Chlieb natrieme nátierkami, napríklad cesnakovou alebo bryndzovou a ukladáme šunku, salámu alebo syr podľa chuti a vytvárame poschodia.
  2. Posledné poschodie dáme už len na stred, aby sme vytvorili na bokoch priestor na dekoráciu.
  3. Dekorujeme šunkou, salámou, uhorkami, atď. Žltú a fialovú farbu dostanete napríklad tak, že nafarbíte cesnakovú nátierku potravinárskym farbivom.
  4. Hotová torta vyzerá takto.

Ďakujeme za recept Veronike S.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár