Domáci karamel

Domáci karamel

By 24. februára 2018

Domáci karamel je neskutočná dobrota!

Použiť ho môžete na dochutenie krémov v tortách, zákuskoch alebo ako plnku do palaciniek.

Skladujte ho v uzatvorenej nádobe v chladničke aj dva týždne - ak vám tak dlho vydrží 🙂

Ingredients

Instructions

  1. Vo väčšom kastróli na miernom ohni skaramelizujeme cukor. Doporučujem použiť hrniec s nepriľnavým povrchom. Dávajte pozor, aby karamel nebol príliš tmavý - stmavnúť môže veľmi rýchlo a je potom horký.
    Trvá to približne 10 minút.

    Niekde som čítala, že sa počas karamelizovania neodporúča cukor miešať, pretože sa môžu urobiť hrčky.  Ja som miešala a potom varechou (hranou varechy) som jemne bila o dno kastróla a pekne sa cukor rozpustil.

  2. Akonáhle dostanete požadovanú farbu karamelu, odstavte ho z ohňa.
  3. V malých množstvách pridávajte maslo. Zakaždým dobre premiešajte, aby sa maslo dobre spojilo s karamelom.
  4. Nakoniec opatrne primiešajte šľahačkovú smotanu izbovej teploty. Dávajte pozor, pretože ak bude smotana príliš studená, vlianím do horúceho karamelu sa vám karamel stiahne do tuhej podoby. Taktiež by karamel veľmi prskal - preto je lepšie použiť aj väčší hrniec.
  5. S karamelom pracujte veľmi opatrne pretože je veľmi horúci a prská.
  6. Po primiešaná šľahačky dobre vyšľahajte, tak aby sa vám hmoty spojili. Pomôžte si mixérom, takto dostanete polohustú krásnu karamelovú zmes, ktorá chutí neskutočne dobre.
  7. Pred vliatim karamelu do fľaštičky na uskladnenie, môžete zmes precedit cez sito - takto dostanete dokonalý hustý karamel, bez akýchkoľvek drobných čiastočiek. Tento krok však môžete vynechať.
Print

Som Slovenka momentálne žijúca v Anglicku. Prostredníctvom svojho blogu http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ by som sa chcela s Vami podeliť o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti nielen z oblasti kulinárskej, ale aj zo života nášho každodenného. Rada si pochutnám na dobrom jedle a veľmi rada si ho pripravujem sama. Svoju lásku k vareniu a pečeniu som zdedila po svojej mamke a babke. Na mojom blogu nájdete recepty staršieho aj novšieho data pochádzajúce z rôznych zdrojov, ale zaručene mnou odskúšané. Verím, že u mňa naájdete inšpiráciu, strávite tu prijemne chvíle a opätovne ma poctíte svojou návštevou.


Môj blog: www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Jedna odpoveď pre Domáci karamel

  1. recepty

    Toto by mohla byť aj náhrada za nutelu :-))

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *