NajRecept.sk Zavaraniny Džemy a marmelády Domáci karamel
Domáci karamel
Recept Domáci karamel
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   24.2.2018

Domáci karamel

Domáci karamel je neskutočná dobrota! Použiť ho môžete na dochutenie krémov v tortách, zákuskoch alebo ako plnku do palaciniek. Skladujte ho v uzatvorenej nádobe v chladničke aj dva týždne - ak vám tak dlho vydrží :)

Suroviny
250 g
kryštálový cukor
125 g (zmäknuté)
maslo
125 ml (izbovej teploty)
šľahačková smotana
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vo väčšom kastróli na miernom ohni skaramelizujeme cukor. Doporučujem použiť hrniec s nepriľnavým povrchom. Dávajte pozor, aby karamel nebol príliš tmavý - stmavnúť môže veľmi rýchlo a je potom horký. Trvá to približne 10 minút. Niekde som čítala, že sa počas karamelizovania neodporúča cukor miešať, pretože sa môžu urobiť hrčky.  Ja som miešala a potom varechou (hranou varechy) som jemne bila o dno kastróla a pekne sa cukor rozpustil.
  2. Akonáhle dostanete požadovanú farbu karamelu, odstavte ho z ohňa.
  3. V malých množstvách pridávajte maslo. Zakaždým dobre premiešajte, aby sa maslo dobre spojilo s karamelom.
  4. Nakoniec opatrne primiešajte šľahačkovú smotanu izbovej teploty. Dávajte pozor, pretože ak bude smotana príliš studená, vlianím do horúceho karamelu sa vám karamel stiahne do tuhej podoby. Taktiež by karamel veľmi prskal - preto je lepšie použiť aj väčší hrniec.
  5. S karamelom pracujte veľmi opatrne pretože je veľmi horúci a prská.
  6. Po primiešaná šľahačky dobre vyšľahajte, tak aby sa vám hmoty spojili. Pomôžte si mixérom, takto dostanete polohustú krásnu karamelovú zmes, ktorá chutí neskutočne dobre.
  7. Pred vliatim karamelu do fľaštičky na uskladnenie, môžete zmes precedit cez sito - takto dostanete dokonalý hustý karamel, bez akýchkoľvek drobných čiastočiek. Tento krok však môžete vynechať.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár