Kuracia šunka s kápiou
Ak ju raz vyskúšate, už si nikdy v obchode žiadnu inú šunku nekúpite. Z 1 kg mäsa získame 800 g kvalitnej domácej šunky. Celkové náklady nepresiahnu 6 eur.
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
3/4 kg (nakrájané na kocky)kuracie prsia
1/4 kg (vykostené bez kože)kuracie stehno
1 PLrýchlosoľ
1 KLcukor
1 PLželatína v prášku
1 dlvoda
1 ks (čerstvá) kapia
- Kuracie mäso nakrájame na kocky a riadne rozklepeme tĺčikom na kašovitú masu.
- Pridáme polievkovú lyžicu rýchlosoli, kávovú lyžičku cukru, polievkovú lyžicu práškovej želatíny, deci vody a nadrobno nasekanú kápiu.
- Všetko riadne premiešame, naplníme do mikroténového vrecka, vytlačíme vzduch, vložíme do šunkovaru, ten uzatvoríme a uschováme deň-dva v chladničke.
- Šunku pomaly varíme v hrnci s vodou 2 hodiny pri teplote 75-80°C (hodinu trvá, kým mäso v šunkovare dosiahne správnu teplotu).
- Po uvarení šunku aj s vreckom vyberieme zo šunkovaru, vylejeme vodu, schladíme v nádobe so studenou vodou a odložíme do chladničky, kde by mala ešte pol dňa “dozrieť”.
- Tip: K hydinovému mäsku môžete pridať 10 deka mletej slaninky, bude "mastnejšia"
KOMENTÁRE K RECEPTU