NajRecept.sk Dezerty Perníková roláda
Perníková roláda
Recept Perníková roláda
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Spinava kuchyna je s    ·   22.1.2017

Perníková roláda

Dostala som chuť na domáci koláčik, ktorý by chutil perníkovo, ale nebol by to tradičný perník. V knihe The Art of French Pastry som našla recept na piškótovú roládu, ktorá sa však robí trochu odlišne ako roláda, ktorú bežne robievam. Obsahuje veľký podiel mandľovej múky a okrem bielok aj celé vajcia. V knihe sa uvádza iba základný recept a autor v podstate necháva voľnú ruku ako s ním naložíte. Ja som sa rozhodla cesto ochutiť perníkovým korením KOTÁNYI, ktoré okrem bežného perníkového korenia obsahuje napríklad aj kardamóm či čierne korenie. V kombinácii s brusnicovým džemom, čokoládou a lieskovcami môžeme pokojne tejto roláde dať prívlastok božská.

Suroviny
95 g (mleté)
mandle
125 g
trstinový cukor
23 g
hladká múka
1 KL
perníkové korenie
2 celé kusy
vajce
2 kusy
bielok
štipka
soľ
17 g
maslo
alebo podľa chuti, vyberajte pikantnejšiu verziu
brusnicový džem
horká čokoláda
mlieko
lieskové oriešky
mletá škorica
na pomastenie papiera na pečenie
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vajíčka z chladničky vyberieme asi 1 hodinu vopred aby sa oteplili na izbovú teplotu.
  2. Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov.
  3. Vo väčšej miske zmiešame mleté mandle, cukor, hladkú múku a perníkové korenie. Pridáme dve celé vajcia a vyšľaháme do peny.
  4. Maslo si dáme roztopiť a necháme trochu vychladnúť. V druhej miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli do tuhého snehu, ktorý postupne, na striedačku s maslom zapracujeme do mandľovej hmoty.
  5. Nízky plech s väčšími rozmermi (v mojom prípade cca 40×35 cm) vyložíme papierom na pečenie (do rohov dajte kúsok masla, aby sa vám papier prichytil a nešmýkal). Rozpustíme kúsok masla a mašlovačkou ho dobre potrieme. Vyklopíme naň cesto, ktoré špachtličkou rovnomerne rozotrieme na celý plech.
  6. Pečieme cca 8 – 10 minúť. Cesto nesmie zhnednúť. Upečené cesto ihneď zošmykneme na pripravenú rozprestretú utierku, ešte teplé potrieme džemom a zatočíme roládu (postupne odlupujeme papier na pečenie). Roládu zabalíme do papiera a necháme vychladnúť.
  7. Vychladnutú roládu potrieme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme z horkej čokolády rozpustenej nad vodnou parou s trochou mlieka, poprášime škoricou a posypeme na sucho opraženými a nasekanými lieskovými orieškami.
  8. Necháme stuhnúť, skladujeme v chladničke.
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár