NajRecept.sk Pečivo Makové žemličky
Makové žemličky
Recept Makové žemličky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Spinava kuchyna je s    ·   19.1.2017

Makové žemličky

Pečenie pečiva je moja závislosť. Vždy si snažím nájsť čas aby som upiekla hoci aj nekysnuté placky či pečivo s práškom do pečiva. Recept na tieto žemličky mám z knihy The Larousse Book of Bread, ktorá je plná inšpirácie, hlavne čo sa rôznych tvarov a typov pečiva týka. Recepty sú v nej dosť jednoduché. Postup si zväčša prispôsobujem sama, už podľa získaných skúseností. Nebolo to inak ani pri príprave týchto makových žemličiek. Používam menší trik, vďaka ktorému mám vždy chlieb alebo pečivo nadýchané. Po vymiesení cesto uložím do vypnutej rúry spolu s hrnčekom vriacej vody. Vďaka tomu sa v rúre vytvorí mikroklíma, ktorá napomáha správnemu nakysnutia cesta. Ak to raz vyskúšate budete to praktizovať neustále! Makové žemličky nie sú makové iba preto, že sú obalené v maku, ale preto, že mak je aj v ceste. Takže sú ultramakové. Vďaka maku na povrchu sú chrumkavé a vďaka maku aj vo vnútri majú nezameniteľnú makovú chuť. Sú to žemle naslano, ale mak je univerzálny, takže skvelo chutia aj s medom alebo inými sladkými nátierkami. Recept je na 16 kusov.

Suroviny
100 g (celý) + na obalenie
mak
500 g (typ T650)
hladká pšeničná múka
320 g
voda
30 g (na pokropenie maku)
voda
100 g
aktivovaný ražný kvások
2 g
sušené droždie
10 g
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Mak nasypeme na väčšiu panvicu a nasucho pražíme asi 8 – 10 minút (občas poprehadzujeme aby sa opražil rovnomerne, dávame pozor aby sa nespálil).
  2. Presypeme ho do misky a polejeme 30 g vody, premiešame.
  3. V druhej (väčšej) mise rozmiešame kvások a droždie vo vlažnej vode.
  4. Pridáme múku, premiešame vareškou, prikryjeme a necháme odpočívať (autolýza) 30 minút. Následne pridáme soľ a opražený mak.
  5. Zapracujeme do cesta, vyklopíme na pracovnú dosku a dobre vymiesime.
  6. Vypracujeme bochník a vložíme do olejom vymazanej misy, poprášime múkou prikryjeme fóliou (ja prikrývam aj utierkou), vložíme do vypnutej rúry spolu s hrnčekom vriacej vody a zavrieme. Necháme kysnúť 2 hodiny.
  7. Vykysnuté cesto rozdelíme na 16 rovnakých častí, prikryjeme ich a necháme odpočívať 10 minút.
  8. Z každej časti vytvarujeme malý okrúhly alebo podlhovastý bochníček, potrieme vodou a obalíme v makových semienkach. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme.
  9. Opäť vložíme do vypnutej rúry spolu s hrnčekom vriacej vody a necháme kysnúť 40  minút. Vyberieme z rúry, rúru zapneme a spolu s prázdnym plechom na spodku vyhrejeme na 230 °C (trvá to asi 20 minút, teda žemličky kysnú až hodinu).
  10. Keď je rúra vyhriata, žemličky narežeme (okrúhle do kríža, podlhovasté po dĺžke alebo troma zárezmi), vložíme do rúry, na spodný plech vylejeme 1/2 pohára studenej vody a rýchlo zavrieme.
  11. Pečieme 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár