Domáca maslová vianočka

Pridal: S varechou v ruke, 2.12.2016
Kategorie: Pečivo
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Upletená z deviatich prameňov, s poctivým maslom, hrozienkami a kvapkou rumu chutí ako žiadna iná :)
FOTKA OD VÁS
Pridal: S varechou v ruke, 2.12.2016
Kategorie: Pečivo
SUROVINY
500 gpolohrubá múka
230 mlmlieko
2 ks (1 do cesta, 1 na potretie)žĺtok
125 gmaslo
5 gdroždie sušené
50 ghrozienka
z 1 kscitrónová kôra
60 gcukor
štipkamuškátový oriešok
2 PLrum
1 KLsoľ
- Z droždia, lyžice cukru, 50ml mlieka som si pripravil kvások a nechal ho odpočívať asi 10 minút, kvasnice začali pekne pracovať.
- Preosial som si 500 g múky, pridal 2 vaječné žĺtka, teplé maslo, hrozienka, kôru z jedného citróna, nastrúhal som muškátový orech, len na špičku noža.
- Potom vlažné mlieko, kvások, cukor, soľ a rum...a začal pracovať robot.
- Vypracované pružné a nelepivé cesto som nechal kysnúť 1-1,5 hodinky.
- Cesto krásne vykyslo.
- Rozdelil som ho na 9 rovnakých častí, ktoré som rozšúľal na hadíky :)
- a začal som zapletať - najskôr spodok zo štyroch hadíkov. Na jednom konci som ich spojil a ľavý (1) vrkoč som preložil cez vedľajší, potom tretí do ľava a posledný (4) som preložil zvrchu tým vedľa neho. Viem zdá sa to komplikované, ale na internete nájdete veľa video návodov a keď budem piecť nabudúce doplním video aj ja.
- Cez stred som vrkoč pozdĺžne zatlačil, aby si ďalší vrkoč, ten z troch dielov pekne sadol a na záver už len ten posledný, z dvoch hadíkov.
- Natrel som ju rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka a potom som ju dal do vyhriatej rúry na 190 °C a asi na 40 minút, ale treba ju sledovať.
- Avložil som ju do spodnej časti rúry.
KOMENTÁRE K RECEPTU