Údený hovädzí jazyk v kôprovej omáčke

Pridal: S varechou v ruke, 31.8.2016
Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Kto neochutnal, neuverí. Naozaj vynikajúce jemné mäsko. Niekto ani neochutná a iný zasa nevie prestať ochutnávať :)
FOTKA OD VÁS
Pridal: S varechou v ruke, 31.8.2016
Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso
SUROVINY
údený hovädzí jazyk
koreňová zelenina
cesnak
cibuľa
bobkový list
nové korenie
2 PLhladká múka
500 ml (10 )%smotana na varenie
cca 100 gmaslo
400 - 500 mlmlieko
čierne korenie
soľ
cukor
(čerstvý)kôpor
2 strúčiky cesnak
(čerstvý)chren
- Do neosolenej vriacej vody som dal na hodinku variť údený jazyk aj koreňovou zeleninou, bobkovým listom, novým korením, cibuľou a cesnakom.
- Uvarený som ho nechal v tej vode aj vychladnúť, ale ešte teplý som ho olúpal. Pokiaľ sa jazyk varil, pripravil som si parenú knedľu a kôprovú omáčku.
- Spravil som aj chrenovú, lebo základ je rovnaký len kôpor som nahradil nastrúhaným chrenom.
- V hrnci som nasucho opiekol hladkú múku, pokiaľ nezavoňala (2-3 min).
- Potom som k nej pridal asi 50 g masla a zalial smotanou na varenie.
- Dochutil som mletým korením a soľou, dolial som mliekom a nechal variť asi 20 minút, aby omáčka mala správnu hustotu.
- Postupne som dolieval mlieko a na záver som dochutil octom (stačí 1 PL) a omáčku som rozdelil na polovicu.
- Jednu som dochutil čerstvo nastrúhaným chrenom a cukrom, keď všetko spolu prevrelo, odstavil som a pridal oriešok masla.
- Do druhej som dal čerstvý kôpor, pretlačil som dva strúčiky cesnaku, oriešok masla a hneď som ju odstavil.
KOMENTÁRE K RECEPTU