Slivkové gule s makom

Pridal: barborka, 11.8.2016
Kategorie: Sladké jedlá
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Tohtoročné slivky sú opäť úžasné a nespraviť si slivkové gule by bol hriech. Po prečítaní všetkých možných receptov som si zvolila zemiakové cesto s hladkou špaldovou múkou a sú naozaj chutné. Odporúčam :)
FOTKA OD VÁS
Pridal: barborka, 11.8.2016
Kategorie: Sladké jedlá
SUROVINY
3 ks (veľké) zemiaky
1 ks vajce
hladká múka
1/2 ČLsoľ
cca 40 - 50 g maslo
celé (vykôstkované)slivky
1 balenie škoricový cukor
mak
70 g roztopené maslo
- Zemiaky očistíme, nakrájame nadrobno a uvaríme v osolenej vode.
- Uvarené zemiaky zlejeme a pridáme na plátky nakrájané maslo.
- Zemiaky popučíme na kašu (treba poriadne, aby bolo cesto jemné a hladké).
- Necháme vychladnúť.
- Po vychladení pridáme vajce a hladkú múku. Múku postupne prisypávame, kým sa nám cesto neprestane lepiť a vytvorí sa pekný bochník cesta.
- Cesto dáme na 15 min. do chladničky.
- Vychladené cesto vyberieme a na pomúčenej doske ešte trochu premiesime a rozvaľkáme (múku majte po ruke, bude potrebná). Akonáhle sa cesto lepí, treba pomúčiť.
- Rozvaľkané cesto nakrájame cca na 5-7 cm kocky.
- Slivky poukladáme na kocky cesta a robíme guličky. Ja ich robím tak, že si spojím všetky štyri rohy, zlepím kraje a potom rozvaľkám do guličky.
- Keď sú guľky hotové, dáme si variť vodu do väčšieho hrnca. Guľky vkladáme do vriacej vody.
- Uvarené gule polejeme roztopeným maslom.
- Posypeme ich podľa chuti mletým makom alebo strúhankou opraženou na suchej panvici.
KOMENTÁRE K RECEPTU