Slivkové gule s makom

Recept Slivkové gule s makom

Pridal: barborka, 11.8.2016

Kategorie: Sladké jedlá

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tohtoročné slivky sú opäť úžasné a nespraviť si slivkové gule by bol hriech. Po prečítaní všetkých možných receptov som si zvolila zemiakové cesto s hladkou špaldovou múkou a sú naozaj chutné. Odporúčam :)

FOTKA OD VÁS

Pridal: barborka, 11.8.2016

Kategorie: Sladké jedlá

SUROVINY

3 ks (veľké) zemiaky
1 ks vajce
hladká múka
1/2 ČLsoľ
cca 40 - 50 g maslo
celé (vykôstkované)slivky
1 balenie škoricový cukor
mak
70 g roztopené maslo

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Slivky si umyjeme, vykôstkujeme a do každej nasypeme škoricová cukor (podľa kyslosti pridajte aj cukor - ja necukrím).
  2. Zemiaky očistíme, nakrájame nadrobno a uvaríme v osolenej vode.
  3. Uvarené zemiaky zlejeme a pridáme na plátky nakrájané maslo.
  4. Zemiaky popučíme na kašu (treba poriadne, aby bolo cesto jemné a hladké).
  5. Necháme vychladnúť.
  6. Po vychladení pridáme vajce a hladkú múku. Múku postupne prisypávame, kým sa nám cesto neprestane lepiť a vytvorí sa pekný bochník cesta.
  7. Cesto dáme na 15 min. do chladničky.
  8. Vychladené cesto vyberieme a na pomúčenej doske ešte trochu premiesime a rozvaľkáme (múku majte po ruke, bude potrebná). Akonáhle sa cesto lepí, treba pomúčiť.
  9. Rozvaľkané cesto nakrájame cca na 5-7 cm kocky.
  10. Slivky poukladáme na kocky cesta a robíme guličky. Ja ich robím tak, že si spojím všetky štyri rohy, zlepím kraje a potom rozvaľkám do guličky.
  11. Ak sa lepia, namúčte si ruky. 
  12. Keď sú guľky hotové, dáme si variť vodu do väčšieho hrnca. Guľky vkladáme do vriacej vody.
  13. Keď začnu plávať na povrchu, nechajte ich povariť ešte 5-10 min. 
  14. Uvarené gule polejeme roztopeným maslom.
  15. Posypeme ich podľa chuti mletým makom alebo strúhankou opraženou na suchej panvici.
Dobrú chuť. S
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť