Rebarborovo-malinová torta

Recept Rebarborovo-malinová torta

Pridal: adkas-tastyfood, 21.8.2016

Kategorie: Torty, Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Príprava tejto torty mi dala poriadne zabrať. Ani sa nepamätám, kedy som sa toľko natrápila pri pečení. Všetko sa začalo tým, že som našla túto úžasne vyzerajúcu tortu. Už som taká - keď ma niečo osloví, tak to musím vyskúšať. Vyhľadala som si recept TU a začala. Upiekla som korpus podľa receptu, vraj rozpis na 24 - 26 cm tortovú formu. Ja som použila priemer 23 cm a vyšla mi z toho taká placka, ktorú som ani prerezať nemohla. Taok som upravila recept (pridala som 1 vajce naviac), znížila hmotnosť múky a zmenila postup prípravy. Druhý korpus už bol o trochu vyšší, ale aj tak to nebolo ono. Moje zásoby sa znížili o 7 vajec a korpus nikde. Tak som upiekla ďalší (podľa receptu ktorý mám veľakrát odskúšaný) zo 4 vajec. Aby boli korpusy rovnaké piekla som ich na dvakrát. V pôvodnom recepte je opäť ďalšia chyba - množstvo rebarbory. Mne 400 g nestačilo na moju 23 cm formu. V postupe sa píše, že rebarboru povaríme s cukrom a tortovým želé. Nemám poruke tortové želé od Dr. Oetkera, ale nie som si istá, či sa toto môže variť. Zatiaľ som sa so želé, ktoré sa môže variť nestretla. Použila som ovocné želé kúpené v Anglicku a to sa rozhodne variť nesmie, pretože stratí svoju želírovaciu schopnosť. Mnoho ľudí si neuvedomuje aké je výhodné čerpať recepty a ilustrácie z foodblogov. Prečo? Pretože foodblogeri ponúkajú recept odskúšaný ,,na vlastnej koži" s pripomienkami i doporučeniami. Potom sa vám nestane to čo mne a ako sa hovorí - môžete ísť rovno na vec.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 21.8.2016

Kategorie: Torty, Dezerty

SUROVINY

Korpus:

2 kusyvajce
80 gkryštáľový cukor
80 gpolohrubá múka
2 PLvoda
2 PLslnečnicový olej
štipkasoľ
1/2 KLprášok do pečiva

Malinová vrstva:

350 g (môžu byť aj mrazené, ak použijeme mrazené tak maliny nerozmrazujeme)maliny
200 mlvoda
100 gcukor
1 balenie malinovej príchute (môže byť aj Galaretka, alebo tortové želé červené od Dr. Oetkera)ovocné želé

Šľahačková vrstva:

1 baleniešľahačková smotana
2 PLpráškový cukor
3 plátky od Dr. Oetkeraželatína

Ozdoba:

500 grebarbora
8 PLkryštáľový cukor
1 balenie malinovej príchute (môže byť Galetka alebo tortové želé červené od Dr. Oetkera)ovocné želé
250 mlvoda

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Korpus:
  1. Upečieme korpusy. Najlepšie deň vopred.
  2. Bielka našľaháme so štipkou soli. Keď sú bielka pekne lesklé a metličky zanechávajú stopu pridáme žĺtka. Prešľaháme.
  3. Pridáme po lyžiciach vodu a olej. Zakaždým dobre prešľaháme.
  4. Nakoniec už len ručne primiešame preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  5. Cesto vylejeme do tortovej formy, ktorej dno vyložíme papierom na pečenie (boky formy nemastíme).
  6. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na teplotu 180 °C približne 15 - 20 minút. Ak by ste sa rozhodli upiecť korpus naraz zo 4 vajec, treba dobu pečenia predĺžiť o 5 - 10 minút.
  7. Korpusy necháme dobre vychladnúť a potom 1 korpus (ak pečiete korpus naraz, tak 1 polovicu z rozrezaného kusu) vrátime späť do umytej tortovej formy.
  8. Okolo korpusu som upevnila odnímateľnú časť aby želatína nestekala na korpus. Ak nemáte manžetu - môžete si takúto ,,zábranu" vyrobiť z alobalu.
Malinová vrstva:
  1. Želé pripravíme podľa návodu a primiešame čerstvé maliny. Necháme vychladnúť a keď začína zmes tuhnúť (ale ešte stále je tekutá) opatrne lyžicou nanesieme na piškótový korpus.
  2. Odložíme do chladničky minimálne na 1 hodinu.
 
  1. Ak použijete mrazené maliny - pridáme na nerozmrazené maliny vodu a cukor.
  2. Zohrievame kým sa maliny rozpustia a rovnako aj cukor.
  3. Odstavíme z ohňa a pridáme k malinám želé. Miešame kým sa želé rozpustí.
  4. Necháme schladiť a keď začína tuhnúť (ešte stále je však tekuté) opatrne lyžicou nanesieme na piškótový korpus.
  5. Odložíme do chladničky na 1 hodinu.
  Šľahačková vrstva:
  1. Plátkovú želatínu namočíme do studenej vody asi na 10 minút kým zmäkne.
  2. Zo smotany odoberieme 3 - 4 PL smotany.
  3. Želatínu vyžmýkame a pridáme k odobratej smotane.
  4. Zohrievame a stále miešame kým sa želatína rozpustí. POZOR - nesmie sa variť. Odstavíme kým vychladne.
  5. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom.
  6. Približne 2 PL vyšľahanej šľahačky rozmiešame v rozpustenej želatíne. Obe šľahačky spojíme a krátko prešľaháme mixérom aby sa želatína rovnomerne rozložila v celej vyšľahanej šľahačke. Dávame pozor aby sme ju neprešľahali - nechceme predsa maslo :)
  7. Natrieme na malinovú vrstvu. Uhladíme a prikryjeme druhým korpusom. Odložíme do chladničky.
  Rebarborová vrstva
  1. Rebarboru umyjeme a nakrájame na 2 cm kúsky. Zalejeme vodou a pridáme cukor.
  2. Povaríme 2 - 3 minúty. Musíme byť opatrní pretože rebarbora sa rýchlo rozvarí a budeme z nej mať kašu.
  3. Rebarboru môžeme vybrať opatrne zo sirupu a dať na tanier - rýchlejšie sa ochladí.
  4. Z horúceho sirupu, v ktorom sa varila rebarbora odoberieme 150 ml a za stáleho miešania v ňom rozpustíme želé.
  5. Vychlanutú rebarboru uložíme dookola na vrch torty.
  6. Opatrne lyžicou zalievame rebarboru vychladnutým želé. Želé musí byť vychladnuté a začína tuhnút. Keď máme rebarboru poliatu so želatínou, odložíme tortu na pár hodín do chladničky. Najlepšie cez noc nech sa chute dobre prepoja.
 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť