Mätový sirup

Pridal: klaura, 23.8.2016
Kategorie: Sirupy, šťavy a likéry, Nápoje
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Máte tiež plný záhon mäty, na zimu na čaj už máte nasušené a nové lístečky stále dorastajú? Skúste mätový sirup. V lete si ho dáte do vychladenej vody, v zime do čaju pri nachladnutí, bude vám určite chutiť.
FOTKA OD VÁS
Pridal: klaura, 23.8.2016
Kategorie: Sirupy, šťavy a likéry, Nápoje
SUROVINY
mäta
2 litrevoda
2 PLkyselina citrónová
1 kgcukor
- Umytú mätu som dala do hrnca - použila som celkom veľa byliniek. Čím viac byliniek dáte, tým bude sirup silnejší .
- Mätu som zaliala vodou a spolu som to povarila asi 15 minút. Prekryla utierkou a nechala som to do druhého dňa vyluhovať.
- Na druhý deň som vodu scedila, pridala cukor a kyselinu citrónovú. Zahrievaním som cukor rozpustila. POZOR - už nevaríme.
- Hotový sirup som naliala do 3 dl pohárov, zavičkovala a dala sterilizovať. Stačí, len aby víčko chytilo, asi 5 minút.
- Pred použitím sirup prelejem do vhodnej sklenenej fľaše.
- Mätový sirup je výborný do alkoholických i nealkoholických nápojov, na prisladenie čajov i výrobu domácej limonády. Rozriedime sirup vodou, alebo minerálkou podľa chuti, pridáme šťavu z citrónu, pomaranča alebo grepu, v lete pridáme pár lístkov čerstvej mäty, alebo pár kúskov nakrájaného vychladeného ovocia, fantazii se meze nekladú.
KOMENTÁRE K RECEPTU