Fotorecept | Briošky

Fotorecept | Briošky

Pridal: adkas-tastyfood, 28.7.2016

Kategorie: Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Briošky. Mäkučké a jemne sladké. Áno, sú presne také, ako ich opísala Aďka vo svojom recepte na MMB. Odkedy som ich vyskúšala, piekla som ich už mnohokrát. Sú naozaj výborné a rovnako výborný je aj recept. Ešte nikdy sa nestalo, aby sa briošky podľa tohto receptu nevydarili. Ak si kliknete na pôvodný recept, Aďka ho krásne nafotila aj popísala. Tí, ktorí ma poznajú vedia, že uverejňujem recepty iba mnou odskúšané. Tento je mnohokrát odskúšaný a veľmi rada posúvam ďalej.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 28.7.2016

Kategorie: Pečivo

SUROVINY

900 g hladká múka
1 ČL soľ
150 gkryštálový cukor
60 g (roztopené)maslo
1 kocka droždie
560 mlmlieko
2 ksvajce

Na potretie:

1 ksvajce
1 ČLvoda
1 ČLkryštálový cukor
cca 100 mlmlieko
(celý)mak
sezam

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Asi 100 ml mlieka odoberieme z celkového množstva a zohrejeme s 1 PL cukru.
  2. Mlieko nesmie byť horúce (príliš horúce mlieko zaparí droždie a to by nám nevykyslo).
  3. Do teplého mlieka rozmrvíme droždie, jemne poprášime múkou a prikryjeme.
  4. Necháme podkysnúť na teplom mieste.
  5. Múku preosejeme do misky, pridáme soľ, zvyšok cukru a premiešame.
  6. Pridáme nakysnuté droždie, zvyšok zohriatého mlieka, vajíčka, rozpustené (ochladené) maslo a varechou vymiešame cesto.
  7. Cesto je redšej konzistencie. Keď je cesto dobre vypracované, prikryjeme ho čistou utierkou a necháme minimálne 1 a 1/2 hod. nakysnúť na teplom mieste.
  8. Nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Jednu vrátime späť do misy.
  9. Cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na veľkosť 30 x 40 cm a radielkom (samozrejme môžeme aj nožom) narežeme na zhruba 4 cm pásiky.
  10. Malo by ich byť 10 kusov. Začneme stáčať. 
  11. Točíme dovnútra špirálu (slimáčiky) a koniec zospodu vopcháme do stredu slimáčika.
  12. Prstami upravujeme, formujeme cesto.
  13. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich ešte 20 - 30 minút podkysnúť.
  14. Pripravíme si vajíčko na potretie.
  15. Nakysnuté briošky potrieme našľahaným cukrovým vajíčkom.
  16. Posypeme makom (sezamom) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 10 minút.
  17. Správne upečené briošky ak poklepeme po vrchu vydávajú dutý zvuk. Ihneď po vybratí z rúry ich potrieme mliekom.
  18. Rovnako postupujeme s druhou polovicou cesta.
  19. Necháme vychladnúť.
Z tejto dávky vyjde 20 kusov chutných sladkých briošiek.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť