Pikantná polievka z čiernej fazule

Pridal: Spinava kuchyna je s, 16.6.2016
Kategorie: Strukoviny, Polievky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Tak táto polievka sa vážne vydarila. Je hustá, sýta, výživná, chutná, pikantná a hrejivá. Teda ideálna zimná polievka.Obsahuje čiernu fazuľu, ktorá je nabitá minerálmi ako železo, fosfor či mangán. Prospieva našim kostiam, tráveniu či dokonca upravuje krvný tlak. V kombinácii s čili príjemne prehreje váš organizmus v tomto zimnom období.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Spinava kuchyna je s, 16.6.2016
Kategorie: Strukoviny, Polievky
SUROVINY
1 hrnčekčierna fazuľa
2 l voda
2 strúčiky cibuľa
1 ks (zelená)paprika
3 ks mrkva
70 gparadajkový pretlak
400 g (1 konzerva)sušené paradajky
1 ČL (sušené)oregano
1 ČL (celá)rasca
soľ
mleté čierne korenie
1/2 (podľa chuti)čili paprička
olivový olej
petržlenová vňať
(na ozdobu)jarná cibuľka
- Fazuľu vopred namočíme (najlepšie cez noc), vodu zlejeme, zalejeme 2 litrami vody a pod pokrievkou uvaríme do mäkka (fazuľu nesolíme, osolíme je až keď je takmer mäkká). Odstavíme, vodu nezlievame.
- Na miernom ohni rozohrejeme 1 PL olivového oleja, pridáme na drobno nakrájanú mrkvu a chvíľu (cca 2 minúty) restujeme.
- Následne pridáme na malé kocky nakrájanú papriku a opäť necháme restovať.
- K zelenine pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, rascu, zeleninu osolíme, okoreníme a cibuľu osmahneme do sklovita.
- Pridáme sušené oregano, na plátky nakrájaný cesnak a čili papričku. Hneď ako nám cesnak zavonia, pridáme pretlak, ktorý restujeme asi 2-3 minúty.
- Zeleninu zalejeme krájanými paradajkami, pridáme zopár naberačiek vody z uvarenej fazule, priklopíme a dusíme s občasným premiešaním kým mrkva celkom nezmäkne.
- Nakoniec, keď je mrkva mäkká, pridáme uvarenú fazuľu (aj s vodou, v ktorej sa varila).
- Pridáme nasekanú petržlenovú vňať (asi hrsť), dosolíme podľa chuti a odstavíme.
KOMENTÁRE K RECEPTU