Pikantná polievka z čiernej fazule
Tak táto polievka sa vážne vydarila. Je hustá, sýta, výživná, chutná, pikantná a hrejivá. Teda ideálna zimná polievka.Obsahuje čiernu fazuľu, ktorá je nabitá minerálmi ako železo, fosfor či mangán. Prospieva našim kostiam, tráveniu či dokonca upravuje krvný tlak. V kombinácii s čili príjemne prehreje váš organizmus v tomto zimnom období.
- Allergens : paradajky
Ingredients
- čierna fazuľa - 1 hrnček
- voda - 2 l
- cibuľa - 2 strúčiky
- paprika - 1 ks (zelená)
- mrkva - 3 ks
- paradajkový pretlak - 70 g
- sušené paradajky - 400 g (1 konzerva)
- oregano - 1 ČL (sušené)
- rasca - 1 ČL (celá)
- soľ
- mleté čierne korenie
- čili paprička - 1/2 (podľa chuti)
- olivový olej
- petržlenová vňať
- jarná cibuľka - (na ozdobu)
Instructions
- Fazuľu vopred namočíme (najlepšie cez noc), vodu zlejeme, zalejeme 2 litrami vody a pod pokrievkou uvaríme do mäkka (fazuľu nesolíme, osolíme je až keď je takmer mäkká). Odstavíme, vodu nezlievame.
- Na miernom ohni rozohrejeme 1 PL olivového oleja, pridáme na drobno nakrájanú mrkvu a chvíľu (cca 2 minúty) restujeme.
- Následne pridáme na malé kocky nakrájanú papriku a opäť necháme restovať.
- K zelenine pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, rascu, zeleninu osolíme, okoreníme a cibuľu osmahneme do sklovita.
- Pridáme sušené oregano, na plátky nakrájaný cesnak a čili papričku. Hneď ako nám cesnak zavonia, pridáme pretlak, ktorý restujeme asi 2-3 minúty.
- Zeleninu zalejeme krájanými paradajkami, pridáme zopár naberačiek vody z uvarenej fazule, priklopíme a dusíme s občasným premiešaním kým mrkva celkom nezmäkne.
- Nakoniec, keď je mrkva mäkká, pridáme uvarenú fazuľu (aj s vodou, v ktorej sa varila).
- Pridáme nasekanú petržlenovú vňať (asi hrsť), dosolíme podľa chuti a odstavíme.
Polievku podávame posypanú jarnou cibuľkou.
Pridaj komentár