Banánový zákusok

Banánový zákusok

By 11. júna 2016

Tento zákusok bol môj prvý krémový zákusok, ktorý som sa naučila piecť. V mojom detstve toto bol jeden zo zákuskov (aj ananásový), ktorý u nás nesmel chýbať na žiadne sviatky. Rovnako je obľúbený už aj v mojej rodine. Nie je presladený a aj keď má krémovú plnku, odľahčuje ju varená kaša zo Zlatého klasu. Od mojej mamky som sa naučila variť Zlatý klas vo vode. V mlieku vraj plnka má tendenciu rýchlo skysnúť. U nás síce ťažko, ale tak predsa len občas ho zvykneme piecť aj v lete, keď teploty krémovým zákuskom nijako neprospievajú. Ja som sa naučila piecť tento zákusok iba so základnou svetlou piškótou, ale dnes som ju urobila s kakaovou piškótou. Zdá sa mi, že vyzerá zaujímavejšie s tmavou piškótou.

Rozpis je na plech 30 x 40 cm.

 

 

Ingredients

Instructions

Piškóta

  1. Bielka našľaháme so štipkou soli.
  2. Keď začínajú belieť, po lyžiciach pridávame cukor a zakaždým dobre prešľaháme. Bielka musia byť krásne tuhé, lesklé a metličky zanechajú stopy.
  3. Na najnižších obrátkach zašľaháme žĺtka.
  4. Pridáme po lyžiciach vodu a opäť prešľaháme.
  5. Nakoniec jemne už len ručne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.
  6. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 - 17 minút.
  8. Po vychladnutí stiahneme papier a piškótu vrátime späť na plech. 

Krém

  1. Zlatý klas s vanilkovým cukrom uvaríme v 350 ml vody.
  2. Uvarenú kašu prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala všade kaše (nevznikne tak koža) a necháme vonku ochladiť.
  3. Maslo vymiešame dopenista s práškovým cukrom.
  4. Ochladenú kašu (musí byť rovnakej teploty ako maslo) prešľaháme mixérom a postupne po lyžiciach pridávame do vymiešaného masla.
  5. Zhruba 1/3-tinu krému natrieme na upečenú piškótu. Stačí iba tenučká vrstva.
  6. Banány olúpeme a nakrájame na tenké kolieska.
  7. Krájame rovno na krém, husto vedľa seba, pokým pokryjeme celú plochu zákusku.
  8. Zvyšný krém podelíme po lyžiciach po celej ploche zákusku.
  9. Urobíme si viacej kopčekov na nakrájané banány.
  10. Potom opatrne a trpezlovo rozotrieme krém tak, aby sme pokryli celý zákusok. Ide to trochu ťažšie, ale treba byť trpezlivý a rozotierať rovnomerne na menších plochách postupne. ja to robím malou spatulou so zahnutou rúčkou.
  11. Nakoniec postrúhame čokoládu. Odložíme do chladničky zatuhnúť.

Banánový zákusok 1
Banánový zákusok 5
Banánový zákusok
Banánový zákusok3

Print

Som Slovenka momentálne žijúca v Anglicku. Prostredníctvom svojho blogu http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ by som sa chcela s Vami podeliť o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti nielen z oblasti kulinárskej, ale aj zo života nášho každodenného. Rada si pochutnám na dobrom jedle a veľmi rada si ho pripravujem sama. Svoju lásku k vareniu a pečeniu som zdedila po svojej mamke a babke. Na mojom blogu nájdete recepty staršieho aj novšieho data pochádzajúce z rôznych zdrojov, ale zaručene mnou odskúšané. Verím, že u mňa naájdete inšpiráciu, strávite tu prijemne chvíle a opätovne ma poctíte svojou návštevou.


Môj blog: www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 3,25 z 5)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *