Banánový zákusok

Pridal: adkas-tastyfood, 11.6.2016
Kategorie: Dezerty
Nahraj fotku a pochváľ sa
Tento zákusok bol môj prvý krémový zákusok, ktorý som sa naučila piecť. V mojom detstve toto bol jeden zo zákuskov (aj ananásový), ktorý u nás nesmel chýbať na žiadne sviatky. Rovnako je obľúbený už aj v mojej rodine. Nie je presladený a aj keď má krémovú plnku, odľahčuje ju varená kaša zo Zlatého klasu. Od mojej mamky som sa naučila variť Zlatý klas vo vode. V mlieku vraj plnka má tendenciu rýchlo skysnúť. U nás síce ťažko, ale tak predsa len občas ho zvykneme piecť aj v lete, keď teploty krémovým zákuskom nijako neprospievajú. Ja som sa naučila piecť tento zákusok iba so základnou svetlou piškótou, ale dnes som ju urobila s kakaovou piškótou. Zdá sa mi, že vyzerá zaujímavejšie s tmavou piškótou. Rozpis je na plech 30 x 40 cm.
Pridal: adkas-tastyfood, 11.6.2016
Kategorie: Dezerty
SUROVINY
Piškóta:
Krém:
- Bielka našľaháme so štipkou soli.
- Keď začínajú belieť, po lyžiciach pridávame cukor a zakaždým dobre prešľaháme. Bielka musia byť krásne tuhé, lesklé a metličky zanechajú stopy.
- Na najnižších obrátkach zašľaháme žĺtka.
- Pridáme po lyžiciach vodu a opäť prešľaháme.
- Nakoniec jemne už len ručne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.
- Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 - 17 minút.
- Po vychladnutí stiahneme papier a piškótu vrátime späť na plech.
- Zlatý klas s vanilkovým cukrom uvaríme v 350 ml vody.
- Uvarenú kašu prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala všade kaše (nevznikne tak koža) a necháme vonku ochladiť.
- Maslo vymiešame dopenista s práškovým cukrom.
- Ochladenú kašu (musí byť rovnakej teploty ako maslo) prešľaháme mixérom a postupne po lyžiciach pridávame do vymiešaného masla.
- Zhruba 1/3-tinu krému natrieme na upečenú piškótu. Stačí iba tenučká vrstva.
- Banány olúpeme a nakrájame na tenké kolieska.
- Krájame rovno na krém, husto vedľa seba, pokým pokryjeme celú plochu zákusku.
- Zvyšný krém podelíme po lyžiciach po celej ploche zákusku.
- Urobíme si viacej kopčekov na nakrájané banány.
- Potom opatrne a trpezlovo rozotrieme krém tak, aby sme pokryli celý zákusok. Ide to trochu ťažšie, ale treba byť trpezlivý a rozotierať rovnomerne na menších plochách postupne. ja to robím malou spatulou so zahnutou rúčkou.
- Nakoniec postrúhame čokoládu. Odložíme do chladničky zatuhnúť.