Fotorecept | Oriešková torta s karamelovou penou

Pridal: adkas-tastyfood, 18.5.2016
Kategorie: Torty
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Túto tortu som chcela vyskúšať už veľmi dávno, ale vždy dostalo prednosť niečo iné. Už vidím všetkých zástancov zdravej výživy ako krútia hlavami nad touto kalorickou bombou. Kalorickou, ale úžasnou. Kvôli tejto dobrote som aj ja porušila veľmi prísne nastavený stravovací režim. Moje výčitky svedomia pominuli prehltnutím prvého sústa. Chuť lieskovcových orieškov v spojení s karamelovou penou - hmm dobrota. Rozpis je na tortovú formu 20-24 cm ( použila som 20 cm formu, ale korpus sa mi vidí dosť hrubý)
FOTKA OD VÁS
Pridal: adkas-tastyfood, 18.5.2016
Kategorie: Torty
SUROVINY
Orieškový korpus:
3 ksvajce
120 gkryštálový cukor
150 gpolohrubá múka
štipkasoľ
60 g (mleté, opražené na suchej panvici)lieskovcové oriešky
1 ČLprášok do pečiva
100 mlteplá voda
Plnka:
200 g (Marína, Bebe a pod., mleté)sušienky
150 g (mleté, opražené na panvici)lieskové oriešky
šťava z 1 väčšieho pomaranča pomaranč
100 g (rozpustiť nad parou)horká čokoláda
4 ks žĺtok
100 gpráškový cukor
200 g (izbovej teploty)maslo
Karamelová pena:
4 ks bielok
4 PLkryštálový cukor
štipka soli
100 + 100 gkryštálový cukor
3 - 4 PLvoda
Korpus
- Najprv si opražime lieskovcové oriešky na suchej panvici a odložíme bokom vychladnúť. Pomelieme ich.
- Upečieme korpus.
- Bielka vyšľaháme so štipkou soli.
- Pridávame cukor v menších množstvách a zakaždým dobre prešľaháme.
- Keď sú bielka dobre našľahané, pridáme žĺtka, vodu a prešľaháme.
- Nakoniec vmiešame (ručne) preosiatu múku zmiešanú s pomletými lieskovcami a práškom do pečiva.
- Cesto vylejeme do tortovej formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie. Boky nemastíme.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C cca 20 minút. Kontrola špajlou.
- Po upečení vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.
- Stiahneme papier z korpusu a vrátime ho späť do čistej formy.
- Čokoládu rozpustíme nad parou.
- Dno misky sa nesmie dotýkať vriacej vody. Občas premiešame.
- Keď je čokoláda rozpustená, odstavíme z tepla a necháme mierne ochladiť.
- Keksy pomelieme (postrúhame).
- Odstavíme z tepla a za občasného premiešania necháme ochladiť.
- Zmäkknuté maslo vymiešame.
- Premiešame a rozdelíme na dve polovice.
- Odložíme do chladničky stuhnúť.
- Do dvoch rajničiek dáme po 100 g cukru.
- Do jednej pridáme 3 - 4 PL vody a uvaríme na hustý sirup.
- Stále šľaháme, až kým pena nevychladne.
KOMENTÁRE K RECEPTU