Fotorecept | Oriešková torta s karamelovou penou

Fotorecept | Oriešková torta s karamelovou penou

Pridal: adkas-tastyfood, 18.5.2016

Kategorie: Torty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Túto tortu som chcela vyskúšať už veľmi dávno, ale vždy dostalo prednosť niečo iné. Už vidím všetkých zástancov zdravej výživy ako krútia hlavami nad touto kalorickou bombou. Kalorickou, ale úžasnou. Kvôli tejto dobrote som aj ja porušila veľmi prísne nastavený stravovací režim. Moje výčitky svedomia pominuli prehltnutím prvého sústa. Chuť lieskovcových orieškov v spojení s karamelovou penou - hmm dobrota. Rozpis je na tortovú formu 20-24 cm ( použila som 20 cm formu, ale korpus sa mi vidí dosť hrubý)

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 18.5.2016

Kategorie: Torty

SUROVINY

Orieškový korpus:

3 ksvajce
120 gkryštálový cukor
150 gpolohrubá múka
štipkasoľ
60 g (mleté, opražené na suchej panvici)lieskovcové oriešky
1 ČLprášok do pečiva
100 mlteplá voda

Plnka:

200 g (Marína, Bebe a pod., mleté)sušienky
150 g (mleté, opražené na panvici)lieskové oriešky
šťava z 1 väčšieho pomaranča pomaranč
100 g (rozpustiť nad parou)horká čokoláda
4 ks žĺtok
100 gpráškový cukor
200 g (izbovej teploty)maslo

Karamelová pena:

4 ks bielok
4 PLkryštálový cukor
štipka soli
100 + 100 gkryštálový cukor
3 - 4 PLvoda

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Korpus
  1. Najprv si opražime lieskovcové oriešky na suchej panvici a odložíme bokom vychladnúť.  Pomelieme ich.
  2. Upečieme korpus.
  3. Bielka vyšľaháme so štipkou soli.
  4. Pridávame cukor v menších množstvách a zakaždým dobre prešľaháme.
  5. Keď sú bielka dobre našľahané, pridáme žĺtka, vodu a prešľaháme.
  6. Nakoniec vmiešame (ručne) preosiatu múku zmiešanú s pomletými lieskovcami a práškom do pečiva.
  7. Cesto vylejeme do tortovej formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie. Boky nemastíme.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C cca 20 minút. Kontrola špajlou.
  9. Po upečení vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.
  10. Stiahneme papier z korpusu a vrátime ho späť do čistej formy.
Tmavá a svetlá vrstva plnky
  1. Čokoládu rozpustíme nad parou.
  2. Dno misky sa nesmie dotýkať vriacej vody. Občas premiešame.
  3. Keď je čokoláda rozpustená, odstavíme z tepla a necháme mierne ochladiť.
  4. Keksy pomelieme (postrúhame).
  5. Pokvapkáme ich pomarančovou šťavou.
  6. Primiešame pomleté lieskovcové oriešky.
  7. Nad parou miešame vaječné žĺtka s práškovým cukrom, až kým nedostaneme hustú kašu. Trvá to zhruba 10 minút.
  8. Odstavíme z tepla a za občasného premiešania necháme ochladiť.
  9. Zmäkknuté maslo vymiešame.
  10. Do našľahaného masla vmiešame vychladenú žĺtkovú kašu.
  11. Potom primiešame keksíkovo - orieškovú zmes.
  12. Premiešame a rozdelíme na dve polovice.
  13. Do druhej polovice pridáme vychladenú, ale ešte stále tekutú čokoládu.
  14. Na korpus nanesieme čokoládovú hmotu a dáme do mrazničky cca na 10 minút zachladiť. Lepšie sa bude rozotierať svetlá vrstva.
  15. Na zachladenú čokoládovú vrstvu rozotrieme svetlú keksíkovo-orieškovú zmes.
  16. Odložíme do chladničky stuhnúť.
Karamelova pena
  1. Vaječné bielka našľaháme so štipkou soli.
  2. Postupne pridávame cukor a zakaždým dobre prešľaháme.
  3. Do dvoch rajničiek dáme po 100 g cukru.
  4. Do jednej pridáme 3 - 4 PL vody a uvaríme na hustý sirup.
  5. Druhý cukor necháme skaramelizovať. Dávame pozor lebo cukor rýchlo horí. Mali by sme horký karamel.
  6. Do vyšľahaných bielkov za stáleho šľahania tenkým prúdom prilievame ešte horúci cukrový sirup.
  7. Potom pridáme karamel.
  8. Stále šľaháme, až kým pena nevychladne.
  9. S našľahanou karamelovou penou potrieme nahrubo celú tortu. Ja som zvolila zdobenie cukrárenským vreckom a použila som špičku Wilton M1.
Poznámka Tortu som pripravila presne podľa tohoto rozpisu. Mne sa vidí byť korpus veľmi hrubý, takže odporúčam urobiť iba z dvoch vajec (treba prepočítať aj ostatné suroviny) alebo prípadne použiť väčšiu tortovú formu. Pri použití väčšej tortovej formy však treba rátať s tým, že korpus nebude taký vysoký, ale aj plnka bude v tenšej vrstve. Podľa môjho názoru stačí aj karamelová pena na tortu s priemerom 20 cm pripraviť iba z 3 vajec. Mne sa zvýšila pena, ale závisí to aj od spôsobu zdobenia torty. Karamelová pena v chladničke stuhne a dosť ťažko sa krája, takže odporúčam nôž nahriať v teplej vode, potom utrieť nôž a tak krájať. Po každom reze nôž umyjeme. Prípravu korpusu som nefotila, Je to klasický postup ako pri ktoromkoľvek inom korpuse na tortu.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť