Citrónová ryža s tofu na kari

Recept Citrónová ryža s tofu na kari

Pridal: Spinava kuchyna je s, 25.5.2016

Kategorie: Prílohy

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Najlepším vianočným darčekom je podľa mňa kniha. A nie hocijaká, ale kuchárska, ktorú si sami vyberiete. Takto to bolo aj tieto Vianoce. Dostala som poukážku na nákup kníh a samozrejme som ju patrične využila. Kúpila som si rovno dve z edície APETIT. Jedna je venovaná francúzskej kuchyni a druhá nesie "poetický" názov Ryža. Práve v tej druhej som objavila recept na citrónovú ryžu, ktorá sa varí na Srí Lanke. Je vhodná ako príloha k rôznym rybám či kari. A keďže sa mi v chladničke povaľovalo tofu, rozhodla som sa pre tofu curry. Je to taký môj výmysel založený na viacerých obdobných receptoch. A musím vám povedať, že s tou ryžou chutí úžasne. Je to pikantné jedlo so sviežou citrónovou chuťou!

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 25.5.2016

Kategorie: Prílohy

SUROVINY

Ryža

1 hrnček jasmínová ryža
soľ
cca 3 cm zázvor
1 ks (podľa chuti)čili paprička
1 ČL horčicové semienka
1/2 ČL (mletá)kurkuma
2 PLolivový olej
2 plátky sušenej limetka
1 celý šťava z citróna

Tofu

2 balenia tofu
1 kscibuľa
2 strúčiky cesnak
1 ČL (použila som od Sonnentoru)kari korenie
1 ČLčierna rasca
400 ml (1 plechovka) kokosové mlieko
1/2 krabičky paradajkové pyré
soľ
2 hrste (mrazený)hrášok
hrsť čerstvého alebo zmrazeného koriander

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
    Ryža 
  1. Ryžu opláchneme, zalejeme vodou, osolíme a privedieme k varu.
  2. Keď je ryža uvarená, scedíme ju.
  3. Zázvor olúpeme a nakrájame na drobno (nakrájala som ho na úplne miniatúrne kocky), taktiež pokrájame čili papričku.
  4. Na panvicu dáme olivový olej, pridáme semienka horčice, opekáme na miernom ohni a hneď ako nám začnú praskať, pridáme nakrájanú čili papričku, zázvor, limetkové listy a kurkumu.
  5. Túto voňavú zmes opekáme cca 2 - 3 minúty.
  6. Odstavíme, prilejeme šťavu z jedného citróna a napokon primiešame ešte teplú ryžu.
Tofu 
  1. Na panvicu nalejeme olivový olej, dobre rozpálime a pridáme na väčšie kocky nakrájané tofu.
  2. Osmahneme dozlatista.
  3. Cibuľu očistíme, prerežeme na polovicu, nakrájame na tenké plátky a pridáme k tofu.
  4. Pridáme kari korenie a černušku a dobre premiešame.
  5. Keď je cibuľa opečená dosklovita pridáme pretlačený cesnak.
  6. Chvíľu restujeme (ale pozor aby sa nám cesnak nespálil), zalejeme kokosovým mliekom a paradajkovou passatou. Osolíme.
  7. Varíme kým omáčka trochu nezhustne.
  8. Následne pridáme mrazený hrášok a uvaríme ho do mäkka.
  9. Pridáme nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať. Odstavíme.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť