Opečený chlieb s dusenými šampiňónmi a pažítkou (Talianska bruschetta)
Bruschettu [brusketu], alebo aspoň jej základ, ľudia v stredomorí začali pripravovať asi v podobnom čase, ako sa rozšírilo lisovanie olív na výrobu olivového oleja. Postupne si obyvatelia Talianska zvykli chlieb opiecť na uhlí, potrieť cesnakom, pokvapkať olivovým olejom a dochutiť soľou a korením. Časom sa takto pripravený chrumkavý chlieb obložil paradajkami, mozzarellou, bazalkou a vznikli mnohé iné variácie známeho predjedla - túto podobu som pripravila z čerstvých opečených šampiňónov.
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
nie krájaný (menší, vcelku)chlieb
250 g (čerstvé)šampiňóny
3 strúčikycesnak
1 kusbiela cibuľa
hrsťpažítka
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
- Cibuľu a šampiňóny nakrájame na malé kúsky.
- Na troche oleja najprv v hrnci opečieme nakrájanú cibuľu a pridáme šampiňóny.
- Pridáme dve štipky soli a trochu korenia.
- Keď šampiňóny o chvíľku pustia šťavu, počkáme kým sa vyparí a potom ich za stáleho miešania ešte opečieme dohneda (celé varenie zaberie cca 10 minút).
- Chlieb nakrájame na hrubšie krajce (asi 5 kúskov) a tie pár minút opečieme na suchej panvici kým po stranách trochu zhnednú a rýchlo ich vyberieme (treba na nich dávať pozor pretože chlieb sa na suchej panvici - bez oleja - rýchlo spáli). Krajce môžeme opiecť aj v hriankovači.
- Tri strúčiky cesnaku ošúpeme a roztlačíme ho. Malou lyžičkou ho natrieme na hrianky.
- Každú hrianku trochu omastíme olivovým olejom napríklad takto: nalejeme si trochu oleja do vrchnáka od fľašky oleja a nahnutým vrchnákom každú hrianku olejom mierne polejeme.
- Na hrianky poukladáme opečené šampiňóny na cibuľke.
- Vrch posypeme pažítkou a podľa chuti dosolíme.
KOMENTÁRE K RECEPTU