Zelené kari

Recept Zelené kari

Pridal: Varic Daniel, 30.3.2016

Kategorie: Mäso

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Je inšpirované thajskou kuchyňou a na jeho prípravu bude potrebovať zopár exotických, no pomerne ľahko dostupných surovín. Keď ich už raz budete mať, v chladničke či mrazničke vydržia dlho a rozšíria váš gastronomický záber. Kari pastu si môžete vyrobiť do zásoby a kvalitou zaručene prekoná väčšinu dostupných polotovarov. Takže si nachystajte mažiar, mixér a uvedené suroviny. Dávka pasty postačí v kombinácii s kokosovým mliekom a kuracími prsiami na jeden obed pre 2 – 4 ľudí.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Varic Daniel, 30.3.2016

Kategorie: Mäso

SUROVINY

Zelená kari pasta:

1 kus (šťava aj kôra)limeta
1 kuscitrónová stráva
listy kafírová limeta
1 kus (alebo šalotka)biela cibuľa
5 cm (alebo zázvor)galangal
hrsť alebo 1 viazaničkakoriandrová vňať
1 kus (alebo birds eye - podľa preferovanej štipľavosti)jalapeňo
1 PL hnedý cukor
1 KL (alebo 1/2 KL krevetovej pasty)drvené krevety
1 PL ustricová omáčka
1 PLrybia omáčka
1 PL sójová omáčka
1 KL koriandrové semienka
1 KL rascovec rímsky
2 tobolkykardamón

Ďalšie:

2 kusykuracie prsia
1 PL slnečnicový olej
1 konzervakokosové mlieko

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Koriandrové semienka, rascovec a zrniečka z toboliek kardamómu rozdrvte v mažiari.
  2. Strednú časť citrónovej trávy (bez drevnatého konca) pokrájajte na kolieska.
  3. Galangal (zázvor) pokrájajte na jemné plátky krížom cez vlákna.
  4. Vňať, papričku a cibuľu nasekajte nahrubo.
  5. Všetky suroviny vložte do misy (prípadne priamo do nádoby mixéru) a postupne umixujte dohladka.
  6. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte. Pasta má byť výrazná a vyvážená zmes chutí (sladko-kyslo-umami-pikantná).
  7. Keď máte pastu hotovú, nakrájajte kuracie prsia na kúsky.
  8. Rozpáľte na panvici lyžicu olej a prudko opečte mäso.
  9. Zhrňte ho na jednu časť panvice a na druhej opečte pastu.
  10. Po minúte prilejte rozmiešané kokosové mlieko a krátko povarte, kým je mäso mäkké.
  11. Podávajte s jazmínovou ryžou. Jedlo je to veľmi návykové a už po niekoľkýkrát opakujem, že do exotických surovín sa oplatí investovať, spestrenie jedálnička vám tých pár eur bohato vynahradí.
P.S. Na fotke je paprička Naga Morich, pretože inú čerstvú som nemal poruke. Ak sa k nej dostanete, určite ju nedávajte do pasty celú. Pre drvivú väčšinu slovenskej populácie by bol výsledok nejedlý. P.P.S. Thajský názov v doslovnom preklade znamená sladké zelené kari. Slovíčko sladké sa však vzťahuje k označeniu farby (jemná zelená, ktorá vznikne zmiešaním zelených papričiek a kokosového mlieka) a rozhodne neznamená, že jedlo nie je pálivé :)    
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť