Tvarohovo-slivkový zákusok so smotanou

Pridal: adkas-tastyfood, 25.3.2016
Kategorie: Dezerty
Nahraj fotku a pochváľ sa
Po raňajkových koláčikoch mám ďalšiu kategóriu múčnikov, ktorú si ja sama pre seba nazývam koláče našich starých mám. Tento je jeden z nich. Len s tým rozdielom, že kedysi sa piekol s domácimi sušenými slivkami a domácim tvarohom. Pamätám si ako naša nagymama sušila slivky a hrušky v rúre. Hrušky potom pomlela a upiekla koláč z kysnutého cesta s týmito mletými hruškami na vrchu. Po upečení potrela roztopeným maslom. To bola dobrota! Volali sme ho hruškový langoš. Späť ale k tomuto príspevku. Je to jednoduchý zákusok, ktorý so šálkou dobrého čaju dobre zasýti. Tvarohové cesto je dosť tuhé, no pridaná smotanová poleva ho celkom príjemne zjemňuje. Smotanovú polevu som si tam vymyslela sama. Podľa mňa sa škorica výborne hodí k slivkám, tak som neváhala a použila ju na dokončenie zákusku. Ak nechcete smotanovú polevu stačí hotový zákusok poprášiť práškovým cukrom. Recept je na plech veľkosti 30 x 40 cm šálka = 250 ml
Pridal: adkas-tastyfood, 25.3.2016
Kategorie: Dezerty
SUROVINY
Poleva:
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom - šľaháme až kým žĺtková masa nadobudne dvojnásobný objem.
- Pridáme rozpustené, vychladnuté maslo a mlieko. Prešľaháme.
- Pridáme tvaroh, ktorý ručne primiešame.
- Pridáme preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbónou.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Do tuha vyšľahané bielky jemnými krúživými pohybmi zamiešame do cesta.
- Cesto vylejeme na vymastený, múkou vysypaný plech.
- Rovnomerne ho rozotrieme a poukladáme sušené slivky. Slivky jemne zatlačíme do cesta.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C približne 25 minút.
- Horúci zákusok potrieme lahôdkovou smotanou, ktorú sme rozmiešali s práškovým cukrom.
- Vrch poprášime mletou škoricou, príp. škoricovým cukrom.
- Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky aby smotana stuhla. Ak nechcete smotanovú polevu, stačí poprášiť zákusok práškovým cukrom.