Tekvicový chleba

Tekvicový chleba

By 16. marca 2016

Ingredients

Instructions

  1. Z vody, kvasníc a hrste múky zamiešam kvások, ktorý nechám 15 minút prejsť, vybublať.
  2. Múku preosejem do väčšej misky, zmiešam so soľou, rascou a ľanom.
  3. Zopár lyžíc múky (cca 100 g) odložím na podsypanie ošatky a prácu s cestom na doske.
  4. Pridám najemno postrúhanú tekvicu, zalejem kváskom a vypracujem kompaktné hladké cesto. Pomáham si mixérom s nadstavcami na miešanie kysnutého cesta.
  5. Cesto nechám poriadne vykysnúť, 90 - 120 minút.
  6. Po vykysnutí ho vyklopím pomocou stierky na múkou podsypanú pracovnú dosku a rozdelím na 2 alebo 3 časti. Záleží, akú máte veľkú ošatku, resp. nádobu na kysnutie chleba.
    Ak nemáte ošatku, z uvedeného množstva pohodlne upečiete dva podlhovasté chlebíky.
  7.  Cesto na chleba treba v múke ponaťahovať a poprekladať do želaného tvaru. Ošatku alebo košík na kysnutie podsypať trochou múky a do nej bochník cesta preložiť a nechať pred pečením podkysnúť.
    Nedávno mi dobre poslúžili také podlhovasté obaly v ktorých nám Lenka priniesla štiavnicku zmrzlinu. Materiál ako jednorazové termoobaly na obedy. Cesto v nich dobre vykvasilo, neprilepovalo sa a bez ťažkostí som ho vyklopila na plech.
  8. Rúru nahrejem na maximum, asoň 20 minút. Do takto vyhriatej rúry vložím plech s bochníkom nakysnutého chlebového cesta. Rozprašovačom naplneným čistou vodou chlieb rýchlo niekoľkokrát zastriekam a zatvorím rúru.
    Má to vplyv na vytvorenie kvalitnej chlebovej kôrky.
  9. Po 15 minútach pečenia na maximum teplotu uberiem na 180 °C a dopekám ďalších 30-40 minút.
    Ak by sa vám zdalo, že kôrka je tmavá, po znížení teploty chlebík zakryte papierom na pečenie a ochránite ho tak pred prílišným prepečením. Záleží od rúry, každá pečie inak.
  10. Po upečení chlieb položím na mriežku, nechám vychladnúť.

    Poklopkám, prežehnám a potom nakrojím. Najchutnejší je s obyčajným maslom.

 

Tekvicový chleba

Print

Blog Na háji je miestom, kde zdieľam svoje nadšenie pre dobré jedlo, fotografiu, nevšednosť všedných okamihov. Dobré jedlo, to sú pre nás dary zeme, plody dopestované v záhradke, na poli, na strome, na farme. Tu niekde za rohom. S láskou a úctou k prírode a jej zákonitostiam. Rada trávim voľný čas fotografovaním, blogovaním, pinterestovaním, starostlivosťou o vlastnú záhradku, hostením našich početných návštev.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *