NajRecept.sk Polievky Šútolica
Šútolica
Recept Šútolica
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Spinava kuchyna je s    ·   17.3.2016

Šútolica

O šútolici som sa dozvedela z knihy Z kuchyne bohémskej Bratislavy od Petra Ševčoviča. Nikdy pred tým som šútolicu nevarila a dokonca ani nejedla, ale keď som si o nej prečítala musela som ju hneď vyskúšať. A teda poviem vám, že tí naši predkovia vedeli čo je dobré. Šútolica neobsahuje žiadne exotické suroviny, špeciálne koreniny či bylinky, iba typické slovenské zemiaky, kyslú kapustu, fazuľu a slaninku, no aj napriek tomu je to chutné a výživné jedlo. Tak ako to v receptoch z dávnych čias býva, len zriedkakedy sa uvádza presné množstvo použitých surovín. Veď posúďte sami z tohto úryvku: "Gazdiná, u ktorej sme dnes látali hrnce, chlapci, bola štedrá, aj keď nám nedala nijaké peniaze. Dala nám kus prerastanej slaniny, vrecko zemiakov, hrnček kvasenej kapusty, za misku suchej fazule, cibuľu aj cesnak. Z toho si dnes na cintoríne uvaríme sviatočnú šútolicu, prespíme v márnici a zajtra pôjdeme ďalej." Z tohto popisu veru ťažko povedať koľko je kus, koľko hrnček či vrecko. A preto aj ja v nasledujúcom recepte uvádzam iba použité suroviny. V texte sa nepíše aká hustá má šútolica byť, koľko vody treba pridať, takže som to robila podľa seba. Šútolicu som nerobila príliš riedku. Je skôr hustejšia, ale zároveň má dosť šťavy. Namiesto prerastanej slaniny som použila úplne bielu slaninku, ktorá sa vyškvarila na maličké švarky. Teda aby bolo všetko kóšer, šútolicu varil môj muž a ja som ju už len doladila :)

Suroviny
slanina
cca 1 hrnček
fazuľa
použila som 0,5 l pohár
kyslá kapusta
1 kus
cibuľa
podľa chuti, ja som dala 2 strúčiky
cesnak
voda
zemiaky
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Fazuľu vopred namočíme (najlepšie cez noc). Na nasledujúci deň vodu zlejeme, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka.
  2. Slaninku nakrájame na drobné kúsky a opražíme.
  3. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do zmäknutia.
  4. Pridáme uvarenú fazuľu (aj s vodou v ktorej sa varila), kapustu, dolejeme vodu (podľa potreby, konzistenciu nechám na vás), prikryjeme a varíme do mäkka.
  5. Šútolicu nemusíte takmer vôbec soliť, pretože slanina aj kapusta je dosť slaná.
  6. Keď je kapusta uvarená do polievky pretlačíme cesnak (podľa chuti)  a odstavíme.
  7. Šútolicu podávame so zemiakmi upečenými v šupke (bez soli a tuku), ktoré nadrobíme každému na tanier (stačí 1 zemiak na osobu). Môžeme podávať s chlebom.
   
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár