Jemné donutky s polevou z bielej čokolády a kúskami jahôd

Recept Jemné donutky s polevou z bielej čokolády a kúskami jahôd

Pridal: Andrea Mackova, 14.3.2016

Kategorie:

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Podobné ako fašiangové šišky pripravené z kysnutého cesta, vykrajované a smažené v oleji. Letný šmrnc im dodáva topping z bielej čokolády a kúsky jahôd.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Andrea Mackova, 14.3.2016

Kategorie:

SUROVINY

Cesto:

500 gpolohrubá múka
1 KLsoľ
1 kockadroždie
50 gtuk
4 kusyžĺtok
2 PLkrupicový cukor
1 balenie (vanilínový sa nepočíta)vanilkový cukor
3 - 4 PLrum
2 dclmlieko

Poleva z bielej čokolády:

70 gbiela čokoláda
50 mlsmotana na šľahanie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Žĺtky, cukor a  zmäknutý tuk vymiešam v miske do hladka, pridám rum.
  2. Múku zmiešam so soľou, vyhĺbim jamku v ktorej rozdrobím droždie. To posypem vanilkovým cukrom.
  3. Zalejem mliekom vlažnej teploty a počkám 10 - 15 minút, kým droždie vykysne.
  4. Pridám žĺtkovú zmes a vymiešam do kompaktného cesta, ktoré nechám vykysnúť, aspoň hodinu a pol.
  5. Potom ho na pomúčenej doske vypracujem, podsýpam si celozrnnou múkou, vyváľkám na hrúbku  8-10 mm a vykrajujem požadovaný tvar.
  6. Pri smažení sa nafúknu a zväčšia.  Smažím v rozpálenom oleji z oboch strán. Keď sa smažia z prvej strany, zakrývam panvicu vrchnákom, aby sa donutky pekne nafúkli, po otočení vrchnák už nedávam a dosmažím do zlatista. Ide to veľmi rýchlo.
  7. Po  vychladnutí ich potieram toppingom z bielej čokolády.
Toping z bielej čokolády
  1. Toping pripravím zo 70 g bielej čokolády a 50 ml smotany na šľahanie,ktoré spolu zohrievam vo vodnom kúpeli, nevarím, len roztápam a miešam do hladka.
  2. Ihneď ukladám kúsky jahôd, tie je dobré mať už nakrájané, vopred pripravené.  K tomuto receptu ma inšpirovala skvelá maškrtnica.
 
Najskôr som v oleji vysmažila malé guľôčky - výkrojky. Keď z nich odtiekol olej, poprášila som ich práškovým cukrom.
Po prvé som tak olej v panvici dostala do teploty ideálne vhodnej na smaženie.
Po druhé uspokojili najhladnejších hladošov skôr, než donutky vychladli a boli spôsobilé konzumácie. Zaprášilo sa po nich.
 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť