Štedrý slivkový koláč

Pridal: Love.muffin, 21.2.2016
Kategorie: Dezerty
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
FOTKA OD VÁS
Pridal: Love.muffin, 21.2.2016
Kategorie: Dezerty
SUROVINY
250 ghladká múka
150 g (zmäknuté)maslo
1 baleniebiely jogurt
štipkasoľ
500 g (čerstvé)slivky
200 gjemný tvaroh mäkký
1 kusyžĺtka
150 gkryštálový cukor
2 PL (alebo med)javorový sirup
2 PLkukuričný škrob
2 PL (mleté)orechy
1 balenievanilinový cukor
- Do hlbšej misky dáme múku, maslo nakrájané na kocky, štipku soli a 2 PL bieleho jogurtu.
- Ručne vypracujeme lepkavé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na 1,5 hodiny do chladničky.
- Medzitým si môžete slivky umyť a odkôstkovať. Každú polku nakrájame na 3 mesiačiky.
- Cesto potom rozvaľkáme na kruh s priemerom formy + 2,5 cm na okraje. Najlepšie je použiť formu s odnímateľným dnom, a vlnkovým okrajom pre krajší efekt (ja som použila až 28 cm priemer).
- Cesto opatrne prenesieme do formy a prevysajúce okraje oddelíme (tie ešte odložíme do chladničky). Formu netreba vytrieť, lebo cesto obsahuje dostatok masla.
- Dno popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút na 150 °C.
- Zatiaľ si pripravíme plnku tak, že zvyšný jogurt a ostatné suroviny vymiešame spolu.
- Na predpečený korpusu rovnomerne rozotrieme plnku a nahusto naukladáme slivky.
- Zo zvyšného cesta si môžete povykrajovať ozdobné lístočky a dať ich navrch koláča. Zvýšime teplotu na 170 °C a dopekáme ešte asi 30-35 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť, aby plnka stuhla a ľahko sa vybral z formy.
KOMENTÁRE K RECEPTU