Pikantná kuracia polievka

Pridal: Varic Daniel, 1.2.2016
Kategorie: Polievky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Je zaujímavou alternatívou ku klasickému vývaru. Ak máte doma menšie kura, zopár exotických korenín a tlakový hrniec, za hodinku vyrobíte chutnú hrejivú polievku. Ochutenie je v podstate na vás, ja som vychádzal z toho, čo poskytla chladnička, špajza a predstavivosť. Rozhodne by som nevynechal mladý špenát. Jedol som ho v jarnej polievke Kuk-Šurpa v uzbeckej reštaurácii v Rige a zanechalo to vo mne silný dojem. A zelené veci mi v zime vždy spravia náladu. Nachystajte si:
FOTKA OD VÁS
Pridal: Varic Daniel, 1.2.2016
Kategorie: Polievky
SUROVINY
1 kuskura
2 kusymrkva
1 kuspetržlen
1 kuszeler
1 kuscibuľa
1 kuspór
cca 3 smzázvor
1 kuskaleráb
Koreniaca pasta:
1 strúčikcesnak
1/2 KLmiso pasta
2 PLsójová omáčka
1/2 KLsečuánske korenie
1 kuschilli paprika
1 PLpretlak
1 KLsezamový olej
Na podávanie:
ryžové rezance
uvarené na hniličkuvajcia
jarná cibuľka
2 hrstemladý špenát
- Kura rozštvrťte a vložte do tlakového hrnca.
- Pridajte očistenú mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, zázvor, cibuľu, asi 15 cm kúsok póru a lyžičku soli. Zalejte vodou tak, aby boli suroviny prekryté a priveďte k varu. Uzavrite hrniec a varte na vyššom tlakovom stupni najviac 30 minút.
- Kým sa varí vývar, pripravte si ostatné komponenty. Do hlbšej nádoby vhoďte asi 3 cm kus póru nasekaného na kúsky, pridajte cesnak, chili papričku, sezamový olej, pretlak, miso pastu a sójovú omáčku.
- V mažiari podrvte sečuánske korenie a pridajte k ostatným surovinám.
- Ponorným mixérom vyrobte hladkú pastu, ktorou neskôr ochutíte vývar.
- Špenát zbavte hrubých stoniek a krátko sparte vo vriacej vode, ochlaďte, vyžmýkajte a nasekajte nadrobno.
- Na tenké prúžky nakrájajte cibuľku a zvyšnú časť póru.
- Vajcia si uvarte na hniličku, t.j. 5-6 minút po vložení do vriacej vody.
- Ryžové rezance uvarte podľa návodu a prepláchnite studenou vodou.
- Uvarený vývar zlejte, preceďte a ochuťte pripravenou pastou. Ochutnajte a dolaďte podľa želania.
- Mäso oberte z kostí a natrhajte do vývaru. Koreňovú zeleninu nakrájajte alebo roztlačte v prstoch.
- Pridajte rezance, špenát, cibuľku a pór. Na tanier servírujte s prekrojeným vajíčkom. Jedná sa o plnohodnotný obed plný farieb, výrazných chutí a dobrej nálady.
KOMENTÁRE K RECEPTU