FotoRecept | Domáci kváskový chlieb

Pridal: S varechou v ruke, 20.2.2016
Kategorie: Pečivo
Nahraj fotku a pochváľ sa
Z ražného kvásku, pečený v rúre. Všetko sa to začalo kúpou ošatky, keď sme s manželkou boli na víkende v Prahe. Ošatku som odložil a skoro som na ňu zabudol, až raz moja dobrá kamoška spomenula, že jej kamoška pečie kváskový chlieb. Tak som poprosil moju dobrú kamošku, aby poprosila kamošku a kúsok kvásku mi dala, dostal som ho v piatok (veľmi pekne ďakujem mojej dobrej kamoške a jej kamoške) je dobré mať kamošky :) Takže v sobotu som mohol začať piecť :) Vďaka pomalému kysnutiu, je kváskový chlieb lepšie stráviteľný, oveľa zdravší a chutí viac, ale to všetko si viete prečítať na stránke cuketka.cz, alebo dobreazdravo.sk, odkiaľ som čerpal informácie aj ja :)
Pridal: S varechou v ruke, 20.2.2016
Kategorie: Pečivo
SUROVINY
- Asi tri lyžice ražného kvásku ktorý som dostal, som večer premiešal s 250 g ražnej múky a 270g vlažnej vody, zmes bola hustá, ale na druhý deň už vláčna a redšia. TIP: základný kvások vyberte z chladničky aspoň 2-3 hodiny pred premiešaním s múkou, aby sa naštartoval a lepšie pracoval.
- Dve, tri lyžice kvásku som si odložil v sklenenej fľaške do chladničky na ďalšie pečenie.
- Zapol som robot a prilieval vlažnú vodu. Je ťažké napísať presné množstvo vody (cca 340g), lebo každá múka a aj kvások je iný, takže vodu prilievajte opatrne.
- Po hodinke som ho na doske premiesil a ponaťahoval, opäť som ho zbochníčkoval, zakryl a nechal odpočívať ďalších cca 50 minút.
- Po troch hodinách som zapol rúru na 250 °C, v rúre som na spodku mal vložený prázdny plech a v strede rúry kameň na pečenie, ak ho nemáte, dajte aj do stredu rúry plech. Vykysnutý bochník som vyklopil na papier na pečenie a vrch som narezal do kríža, ale môžete aj akokoľvek ináč.
- Chlieb som na 190 °C dopekal ešte asi 35 až 40 minút, podľa toho ako prepečená kôrka vám chutí.
- Po upečení som ho vybral na mriežku a zabalený v utierke som ho nechal vychladnúť. Kváskový chlieb sa má jesť až na druhý deň, lebo vtedy najviac chutí a nebude vás nafukovať - takže vydržať, aj keď je to ťažké :)