,,Akože" Držková polievka

Recept ,,Akože

Pridal: Varic Daniel, 21.2.2016

Kategorie: Polievky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Vyrobená z hlivy ustricovej, ktorá po nakrájaní na prúžky vyzerá ako držky, teda vyprané žalúdky. (Etymologické okienko: Slovo dršťka pochází ze starého výrazu "dršť", kterým se označovaly vyvržené vnitřnosti, a to zejména ty méněcenné.). S použitím zemiakov a korenín typických pre klasickú držkovú vznikne chutná polievka, vhodná aj pre vegetariánov, bez smotany i pre vegánov. Nevyžaduje exotické suroviny a uvaríte ju do 45 minút. Pripravte si takéto vecičky:

FOTKA OD VÁS

Pridal: Varic Daniel, 21.2.2016

Kategorie: Polievky

SUROVINY

500 ghliva ustricová
4 kusyzemiaky
2 kusycibuľa
2 strúčikycesnak
2 PLkyslá smotana
1 PLolivový olej
1,5 litrazeleninový vývar
2 KLčervená paprika
1/2 KLrasca
1 KLmajoránka
soľ

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Dajte na sporák hrniec s aspoň litrom vody a pol lyžičkou soli.
  2. Zemiaky očistite, nakrájajte na menšie kocky a vložte do hrnca.
  3. Hlivu pokrájajte na prúžky krátko osmažte na olivovom oleji a prikryté nechajte dusiť 20 minút.
  4. Počas dusenia hlivy a varenia zemiakov si očistite cibuľu a cesnak.
  5. Cibuľu nakrájajte na hrubšie plátky, cesnak nadrobno. Cibuľu osmažte na olivovom oleji dozlatova, ku koncu k nej pridajte na jednu minútu cesnak.
  6. Oboje preložte do hlbšej misy, pridajte koreniny, kyslú smotanu a rozmixujte dohladka. Túto koreniacu zmes zmiešajte s vývarom.
  7. Uvarené zemiaky zlejte a udusenú hlivu odstavte z plameňa.
  8. Zo zemiakov i hlivy odoberte asi jednu tretinu a rozmixujte s malým množstvom vývaru.
  9. Hustú zmes prilejte späť do polievky. Pridajte zemiaky a hlivu. Podávajte s čerstvým chlebom, môžete doplniť kyslou smotanou, prípadne chili alebo worchestrovou omáčkou.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť