Pikantná fazuľovo-cviklová polievka

Pridal: Spinava kuchyna je s, 11.1.2016
Kategorie: Zeleninový vývar, Polievky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Milujem recepty, v ktorých sú rýdzo slovenské suroviny. Tento recept na pikantnú fazuľovo-cviklovú polievku je presne taký - sú v ňom lokálne, čerstvé, sezónne suroviny (iba tá údená paprika je z ďaleka - konkrétne zo Španielska). Inšpirovala som sa receptom z knihy Štyri ročné obdobia v našej kuchyni z roku 1993, ktorú zoženiete už iba v antikvariátoch.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Spinava kuchyna je s, 11.1.2016
Kategorie: Zeleninový vývar, Polievky
SUROVINY
1 a 1/2 hrnčeka (použila som mix bielej a hnedej)fazuľa
1 veľký kusmrkva
1 kuskápia
1 kus (červená)cibuľa
3 strúčikycesnak
1 veľký kuscvikla
1 KLsladká mletá paprika
1 KLpálivá mletá paprika
1 KLúdená mletá paprika
podľa chutichilli vločky
voda
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
- Fazuľu vopred namočíme (najlepšie cez noc). Zlejeme vodu, zalejeme čerstvou vodou a varíme až kým fazuľa zmäkne (solíme až keď je fazuľa takmer uvarená).
- Mrkvu očistíme, nakrájame na kocky a restujeme cca 2 - 3 minúty na 2 PL olivového oleja.
- Následne pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, na malé kocky nakrájanú kápiu.
- Keď je cibuľa orestovaná do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, všetky druhy papriky, premiešame a zalejeme uvarenou fazuľou. Ak je potrebné pridáme vodu tak aby siahala nad zeleninu.
- Keď začne polievka vrieť osolíme ju, okoreníme a pridáme na jemnom strúhadle nastúhanú cviklu.
- Chvíľu povaríme, dochutíme ak je potrebné, pridáme čili vločky podľa chuti a odstavíme.
KOMENTÁRE K RECEPTU