Domáca nutella

Pridal: adkas-tastyfood, 4.1.2016
Kategorie: Džemy a marmelády, Zavaraniny
Nahraj fotku a pochváľ sa
Vyskúšala som viacero receptov na nutellu, no tento je naj. Tento recept naozaj stojí za uverejnenie, samozrejme, že nemôže byť na vlas rovnaký s pravou Nutellou. Jej receptúra je prísne chránená - jej jednotlivé pomery, zloženie receptu a tiež i postupu prípravy. Príprava nutelly sa datuje od roku 1940. Pietro Ferrero ju začal vyrábať vo vojnovom období, keď čokolády bolo veľmi málo a práve on ju nahradil vo svojom recepte kakaom. Domácu nutellu môžete použiť ako nátierku alebo na prípravu rôznych krémov do plniek. Má trochu hrubšiu štruktúru ako pravá Nutella. Mne to však nevadí, pretože milujem lieskovce. Pri tejto domácej nutelle vieme čo jeme a nie je nad domácu výrobu :) Z tohto množstva mi vyšlo približne 600 ml nutelly.
Pridal: adkas-tastyfood, 4.1.2016
Kategorie: Džemy a marmelády, Zavaraniny
SUROVINY
- Najskôr si pripravíme lieskovce - ak nemáme lúpané musíme odstrániť šupku. Keď by sme ich pomleli so šupkou, krém by bol horký. Na plech dáme papier na pečenie a na to vysypeme lieskovce. Chvíľu opražíme v rúre a ešte horúce vysypeme na utierku, kde ich pomocou utierky šúchame. Takto odstránime šupku. Nevadí ak sem-tam ostane kúsok šupky na orechoch.
- Lieskové orechy pomelieme na jemný prášok (dobre poslúži mlynček na kávu).
- Pomleté orechy premiešame s preosiatým práškovým cukrom a ešte spolu pomelieme na mlynčeku do veľmi jemného púdru.
- Nad parou rozpustíme na menšie kúsky nalámanú čokoládu, pridáme šľahačkovú smotanu a vanilkový extrakt. Dobre premiešame aby sa nám všetky suroviny spojili.
- Nakoniec primiešame na prach pomleté orechy s práškovým cukrom. Šľaháme nad parou ešte približne 5 minút, kým krém začne zhusťovať.
- Prelejeme do teplej sterlizovanej fľašky.
- Po úplnom vychladnutí fľašu uzatvoríme a držíme v chlade. V chladničke vydrží vraj týždeň, pochybujem však o tom, pretože je výborný a nedá sa jej odolať :)