Celozrnný jablkový koláč s tymiánom

Recept Celozrnný jablkový koláč s tymiánom

Pridal: Spinava kuchyna je s, 2.1.2016

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Ak som niekde na výlete v zahraničí (čo sa nestáva často, lebo milujem Slovensko a Čechy) tak si rada kúpim nejaký suvenír. Poslednú dobu sú to kuchárske časopisy. Zatiaľ mám len dva zahraničné (chorvátsky a poľský). Tieto dva jazyky sú našej slovenčine veľmi blízke a tak pri čítaní receptu nepotrebujem slovník a navyše sa aj trochu zasmejem napr. ak "dodajemy jajko". Prinášam vám recept z poľského časopisu na krajanku z tymiankiem, ktorý som si samozrejme upravila :)

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 2.1.2016

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

Cesto:

150 gcelozrnná pšeničná múka
100 gkukuričná múka
50 gtrstinový cukor
štipkasoľ
150 g (studené) maslo
1 kusvajce
3 PL (studená)voda

Plnka:

1 kgjablko
2 PLmed
dreň z 1 kusuvanilka
trochu (sušený)tymián
trochu (sušený)estragón
trochumaslo
mandľové lupienky
alebo iný podľa chutičernicový džem

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Najskôr si pripravíme cesto: Zmiešame obe múky s cukrom, pridáme štipku soli, maslo nakrájané na kocky a prstami dobe spracujeme.
  2. Nakoniec pridáme vajce a vodu. Vypracujeme hladké cesto, vytvarujeme do gule, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 1 hodinu.
Plnka:
  1. Medzitým si jablká očistíme, zbavíme jaderníka, nakrájame na kocky.
  2. Do hrnca dáme kúsok masla, pridáme jablká, med, vanilku a dusíme (bez pokrievky) s občasným miešaním kým jablká zmäknú.
  3. Odstavíme a pridáme trochu sušeného tymiánu a estragónu.
Koláč:
  1. Vychladnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, dáme na menší plech vyložený papierom na pečenie (alebo do okrúhlej formy), okraje necháme trochu vyššie, prípadne diery zaplátame cestom. Odložíme do chladničky ešte asi na 20 minút.
  2. Na cesto rozotrieme obľúbený džem, poukladáme udusené jablká, okraje zahneme dovnútra na plnku, posypeme mandľovými plátkami a pečieme pri 175 °C cca 50 minút.
   
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť