Bezlepkový zemiakovo-mandľový koláč

Recept Bezlepkový zemiakovo-mandľový koláč

Pridal: Spinava kuchyna je s, 7.1.2016

Kategorie: Dezerty, Zdravé recepty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Keď manžel pre pár mesiacmi zistil, že má viacnásobnú intoleranciu (lepok, laktóza a vajcia) zostala som zdesená. Pátrala som na internete čo je príčinou, a pod., hľadala som všakovaké recepty. Najväčšou výzvou bolo pre mňa vegánske bezlepkové pečenie. Prvé pokusy boli úsmevné, no potom som v kníhkupecte natrafila na skvelú knihu o bezlepkovom pečení - Vaříme a pečeme zdravě bez lepku (S. Soeffker) a veci mi začali vychádzať. V súčasnosti manžel už nemusí držať prísnu diétu, no niektoré potraviny vylúčil úplne, prípadne varím a pečiem tak, aby tých alergénov bolo čo najmenej. Jedným z takýchto "diétnych" koláčov je aj zemiakovo-mandľový, ktorého názov možno odrádza, ale je to skvelý základný koláč, ktorý si viete doladiť podľa svojej chuti a aj napriek tomu, že je bezlepkový nedrobí sa :)

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 7.1.2016

Kategorie: Dezerty, Zdravé recepty

SUROVINY

600 g (uvarených v šupke)zemiaky
4 kusyvajce
rastlinné podľa potrebymlieko
štipkasoľ
150 gtrstinový cukor
1 KL (najlepšie domáci)vanilkový cukor
100 g (mleté)mandle
150 g (použila som múku z quinoi, v recepte píšu o pšenovej ale myslím, že vďaka vajíčkam je jedno akú použijete)bezlepková múka
1 KL (bezfósfátový)prášok do pečiva

Príchuť:

malinový džem
všetko najmilšie od Sonnentoru (obsahuje ružové korenie, mleté jahody, kúsky malín i koriander)korenie
čokoládová poleva
Zemiaky uvaríme v šupke, ešte teplé olúpeme, prelisujeme a necháme vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky odvážime a doplníme rastlinným mliekom do 230 g a vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Mleté mandle zmiešame s múkou, PDP a zemiakmi. Túto zmes pridáme k vyšľahaným žĺtkam a premiešame. Napokon zľahka vmiešame sneh. Okrúhlu tortovú formu vymažeme kokosovým tukom a vlejeme cesto (ja som vliala polovicu cesta, potrela džemom a zaliala zvyšným cestom). Pečieme vo vopred vyhratej rúre na 170 stupňov cca 50 minút. Koláč necháme vychladnúťa polejeme čokoládou, ozdobíme peľom a kvetovým korením.

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Zemiaky uvaríme v šupke, ešte teplé olúpeme, prelisujeme a necháme vychladnúť.
  2. Žĺtky oddelíme od bielkov.
  3. Žĺtky odvážime a doplníme rastlinným mliekom do 230 g a vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
  4. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
  5. Mleté mandle zmiešame s múkou, PDP a zemiakmi. Túto zmes pridáme k vyšľahaným žĺtkam a premiešame.
  6. Napokon zľahka vmiešame sneh.
  7. Okrúhlu tortovú formu vymažeme kokosovým tukom a vlejeme cesto (ja som vliala polovicu cesta, potrela džemom a zaliala zvyšným cestom).
  8. Pečieme vo vopred vyhratej rúre na 170 °C cca 50 minút.
Koláč necháme vychladnúť a polejeme čokoládou, ozdobíme peľom a kvetovým korením.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť