Bezlepkový zemiakovo-mandľový koláč

Pridal: Spinava kuchyna je s, 7.1.2016
Kategorie: Dezerty, Zdravé recepty
Nahraj fotku a pochváľ sa
Keď manžel pre pár mesiacmi zistil, že má viacnásobnú intoleranciu (lepok, laktóza a vajcia) zostala som zdesená. Pátrala som na internete čo je príčinou, a pod., hľadala som všakovaké recepty. Najväčšou výzvou bolo pre mňa vegánske bezlepkové pečenie. Prvé pokusy boli úsmevné, no potom som v kníhkupecte natrafila na skvelú knihu o bezlepkovom pečení - Vaříme a pečeme zdravě bez lepku (S. Soeffker) a veci mi začali vychádzať. V súčasnosti manžel už nemusí držať prísnu diétu, no niektoré potraviny vylúčil úplne, prípadne varím a pečiem tak, aby tých alergénov bolo čo najmenej. Jedným z takýchto "diétnych" koláčov je aj zemiakovo-mandľový, ktorého názov možno odrádza, ale je to skvelý základný koláč, ktorý si viete doladiť podľa svojej chuti a aj napriek tomu, že je bezlepkový nedrobí sa :)
Pridal: Spinava kuchyna je s, 7.1.2016
Kategorie: Dezerty, Zdravé recepty
SUROVINY
Príchuť:
- Zemiaky uvaríme v šupke, ešte teplé olúpeme, prelisujeme a necháme vychladnúť.
- Žĺtky oddelíme od bielkov.
- Žĺtky odvážime a doplníme rastlinným mliekom do 230 g a vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
- Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
- Mleté mandle zmiešame s múkou, PDP a zemiakmi. Túto zmes pridáme k vyšľahaným žĺtkam a premiešame.
- Napokon zľahka vmiešame sneh.
- Okrúhlu tortovú formu vymažeme kokosovým tukom a vlejeme cesto (ja som vliala polovicu cesta, potrela džemom a zaliala zvyšným cestom).
- Pečieme vo vopred vyhratej rúre na 170 °C cca 50 minút.