Zlepované dvojfarebné kolieska

Pridal: adkas-tastyfood, 26.11.2015
Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Aj keď je na týchto kolieskach viac farieb ako dve, podstatou zostáva, že sa jedná o zlepovanie koliesok dvoch farieb. Spodná časť je pečená (svetlé cesto) a vrchná časť je nepečená (tmavé cesto). Zvolila som svetlú polevu a ozdobila kandizovanou čerešňou. Pečené svetlé cesto je na spôsob lineckého cesta a nepečená časť je s výraznou kakaovou chuťou. Príjemne to celé dopĺňa citrónová poleva. Dekoráciu koláčikov môžete zvoliť ľubovoľne, fantázii sa medze nekladú. Tieto kolieska budú pekným spestrením vášho vianočného pečiva.
FOTKA OD VÁS
Pridal: adkas-tastyfood, 26.11.2015
Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce
SUROVINY
Svetlé cesto:
225 ghladká múka
75 gpráškový cukor
150 gmaslo
1 kusžĺtok
1 balenievanilkový cukor
z 1/2 kscitrónová kôra
1- 2 PL (pridajte iba v prípade, ak by cesto bolo veľmi suché)kyslá smotana
Tmavé cesto:
200 gkakao
350 gpráškový cukor
50 gmaslo
50 - 100 g (mleté)orechy
trochu na dochutenierum
z 1/2 kusucitónová kôra
Poleva:
1 ksbielok
300 g (preosiaty)práškový cukor
2 PLcitrónová štava
K tomu ešte:
na zlepovaniedžem
kandizované ovocie
- Zo surovín na svetlé cesto spracujeme cesto. Ak by bolo veľmi suché, pridáme kyslú smotanu. V žiadnom prípade nepridávajte bielok, cesto by ste mali tvrdé.
- Pripravené cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky, aspoň na 30 minút zachladiť.
- Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska vo veľkosti 4,5 cm.
- Pečieme na vymastenom plechu (stačí potrieť papierom od masla) vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 190 °C veľmi krátko, kým začnú kraje jemne ružovieť. Trvá to cca 8 - 10 minút.
- Upečené necháme vychladnúť.
- Preosiate kakao a práškový cukor zmiešame.
- Pridáme maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a spracujeme cesto.
- Pridáme tiež trochu rumu a postupne i mleté orechy. Orechy pridávame kým dostaneme konzistenciu hmoty, ktorá sa bude dať dobre rozvaľkať.
- Cesto rozvaľkáme (môžeme mierne podsypať preosiatym práškovým cukrom a vykrajujeme rovnako veľké kolieska ako sme vykrojili na pečené kolieska)
- Práškový cukor preosieme a pridáme postupne do misy, v ktorej sme si predtým zmiešali bielok s citrónovou šťavou.
- Miešame ručne, kým je hmota kompaktná a polohustá.
- Svetlé upečené kolieska potrieme džemom, priložíme nepečené koliesko a potrieme citrónovou polevou. Ozdobíme podľa predstavy.
- Poleva po natretí na kolieska rýchlo zaschne.
KOMENTÁRE K RECEPTU