Zlepované dvojfarebné kolieska

Recept Zlepované dvojfarebné kolieska

Pridal: adkas-tastyfood, 26.11.2015

Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Aj keď je na týchto kolieskach viac farieb ako dve, podstatou zostáva, že sa jedná o zlepovanie koliesok dvoch farieb. Spodná časť je pečená (svetlé cesto) a vrchná časť je nepečená (tmavé cesto). Zvolila som svetlú polevu a ozdobila kandizovanou čerešňou. Pečené svetlé cesto je na spôsob lineckého cesta a nepečená časť je s výraznou kakaovou chuťou. Príjemne to celé dopĺňa citrónová poleva. Dekoráciu koláčikov môžete zvoliť ľubovoľne, fantázii sa medze nekladú. Tieto kolieska budú pekným spestrením vášho vianočného pečiva.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 26.11.2015

Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce

SUROVINY

Svetlé cesto:

225 ghladká múka
75 gpráškový cukor
150 gmaslo
1 kusžĺtok
1 balenievanilkový cukor
z 1/2 kscitrónová kôra
1- 2 PL (pridajte iba v prípade, ak by cesto bolo veľmi suché)kyslá smotana

Tmavé cesto:

200 gkakao
350 gpráškový cukor
50 gmaslo
50 - 100 g (mleté)orechy
trochu na dochutenierum
z 1/2 kusucitónová kôra

Poleva:

1 ksbielok
300 g (preosiaty)práškový cukor
2 PLcitrónová štava

K tomu ešte:

na zlepovaniedžem
kandizované ovocie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Zo surovín na svetlé cesto spracujeme cesto. Ak by bolo veľmi suché, pridáme kyslú smotanu. V žiadnom prípade nepridávajte bielok, cesto by ste mali tvrdé.
  2. Pripravené cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky, aspoň na 30 minút zachladiť.
  3. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska vo veľkosti 4,5 cm.
  4. Pečieme na vymastenom plechu (stačí potrieť papierom od masla) vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 190 °C veľmi krátko, kým začnú kraje jemne ružovieť. Trvá to cca 8 - 10 minút.
  5. Upečené necháme vychladnúť.
Tmavé cesto:
  1. Preosiate kakao a práškový cukor zmiešame.
  2. Pridáme maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a spracujeme cesto.
  3. Pridáme tiež trochu rumu a postupne i mleté orechy. Orechy pridávame kým dostaneme konzistenciu hmoty, ktorá sa bude dať dobre rozvaľkať.
  4. Cesto rozvaľkáme (môžeme mierne podsypať preosiatym práškovým cukrom a vykrajujeme rovnako veľké kolieska ako sme vykrojili na pečené kolieska)
Citrónová poleva:
  1. Práškový cukor preosieme a pridáme postupne do misy, v ktorej sme si predtým zmiešali bielok s citrónovou šťavou.
  2. Miešame ručne, kým je hmota kompaktná a polohustá.
Záver:
  1. Svetlé upečené kolieska potrieme džemom, priložíme nepečené koliesko a potrieme citrónovou polevou. Ozdobíme podľa predstavy.
  2. Poleva po natretí na kolieska rýchlo zaschne.
 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť